Friday, October 15

En Maher

.salam.

Bahana Maher Zain sekarang bukan maen. Dasat-dasatan. Sana-sini Maher Zain, macam goreng pisang panas! Tapi sayang. Maher Zain bukan goreng pisang cicah kopi pun sodap tue. Bukan! Bukan! Beliau manusia. Ok, fine! Merepet.


hangin dengan pe'el manusia macam ni

salam buat semua stalker-stalker blog 100 penulis =)
dah sekali aku skip post entri kat blog yang banyak berjasa ni..agak busy dan lupa nak schedule kan.

memandangkan hari ni hari jumaat bersamaan 15 hb oktober dan memandangkan lagi dua minggu je lagi exam final semester 1 tiba,maka dapat la aku online + buat entri untuk blog famili aku ni.terharu tak??ayo,tak mo pikir pasal E.X.A.M tu,buat sakit kepala je.chill!

macam mana nak teruskan hidup kalau asyik pikir exam je kan?haha.

cakap pasal hidup.......
selama aku hidup 18 tahun kat dunia ni,macam-macam spesis manusia aku jumpa.ye,semua orang melalui benda yang sama!pengalaman hidup, ye dak?

orang kata 'tak semua yang indah diluar tu indah didalamnya juga'..kira 'don't judge a book by it's cover' la kan.


India pada 1900


perkosaan visual (!)

assalamualaikum n selamat ptg rerakang sume, :)
stlh lbh 2mggu sy menyepikn diri,
jd pd mggu ini cik fariehan ibrahim comel kmbali lgi, hueh3x

ok, kali nie nk share psl cermin ditmpat awam,
kenapa?
apakah?
bagaimanakah?
huuhu


Kenapa Telur Dia Lain Ya?


Aku makan dengan kawan aku.
Dah lama tak jumpa dia, jadi luangkan sedikit masa bersama.
Makan di café universiti sahaja.

Ramai orang sekeliling kami.
Memang ramai - lelaki dan perempuan.

Kawan aku pandang ke satu arah.
Aku tegur dia.

Aku : Kau pandang apa? Makan lah…
Dia : Kau perasan tak, telur budak tu lain…
Aku : (toleh belakang, nampak ada kumpulan pelajar lelaki) Telur?
Dia : Ya. Lain betul telur dia.
Aku : (bingung) Bila masa pula dia makan telur? Tom yam adalah.
Dia : Ye lah… kau dengar telur dia cakap.
Aku : Tu bukan telur! Tu telor lah!

Nota :
Perbezaan yang besar antara telur dan telor.
Telur = dihasilkan oleh haiwan.
Telor = gaya percakapan.

GB? Apa Maknanya Kepada Pelajar Universiti

Bagi seorang mahasiswa di universiti, kependekan GB bagaikan bayangan maut yang akan mencabut nyawa. Bak hukuman gantung yang dikenakan kepada penjenayah. Ada apa dengan GB? Apa dia GB?

GB adalah singkatan kepada “Gagal Berhenti”. Maksudnya: pelajar ini telah gagal dan diberhentikan dari universiti setelah pencapaiannya kurang dari purata 2.00 pointer setiap semester selama dua semester berturut-turut. Walaupun bilangannya tidak ramai, namun, bagi saya sangat merugikan negara. Kenapa?


Betul Awak Sayang Saya ?

Bangkit dari duduk sekian lama , Lya menuju ke arah beranda . Dilihatnya bawah sana , di bahagian luar deretan rumah Taman Sang Kencana , kucing-kucing aktif melarikan diri dari kanak-kanak . Jam dinding dibelakangnya hampir menunjukkan pukul 6.20 petang . Lya memandang ke langit , perlakuan yang sering dilakukannya tidak kira masa jika berada di beranda mana-mana rumah pun .

*******

"Awak keluar dengan siapa ?" Keras nada suara Lya . Akmar kelihatan tesentak , "Saya keluar dengan Mell , dia mintak saya join dia shoping baju" , jawab Akmar lembut . Lya yang tidak puas hati dengan jawapan itu bertanya lagi tetapi kali ini kedengaran suaranya agak sebak , "Mell mana ? Perempuan mana yang awak bawak kehulu kehilir ?"


Gunakan STAR Untuk Tingkatkan Peluang Pekerjaan Anda

Kebanyakan orang kat cakerawala ni akan melalui sekurang-kurangnya satu sessi temuduga dalam hidup masing-masing dekat muka bumi ini. Tak kiralah kalau temuduga tu untuk kerja, biasiswa, permohonan pinjaman bank atau pun soal-jawab dengan bakal pak/mak mertua. Jadi, bagus jugak kalau kita bersedia macam mana nak menjawab soalan-soalan yang bakal datang bertubi-tubi ke arah kita. Kan?
  
Tapi, macam mana ye?
Ini tip saya berasaskan pengalaman  di temuduga sendiri, pengalaman berkerja lebih sedekad dan pengalaman menemuduga bakal pekerja semenjak 4-5 tahun yang lepas: Ingat STAR. Selepas bukti pendidikan dan pengalaman kerja kita, STAR inilah yang di cari-cari oleh kebanyakan penemuduga dalam calon temuduga mereka.
  
Eh? Tapi apa ke jadah pulak makhluk bernama STAR nie?
STAR bukan bermakna kita mengupah seorang selebriti howwtt untuk mewakilkan kita ke sessi temuduga kita. STAR juga bukan macam yang di cari-cari oleh Akademi Fantasia, Malaysian Idol mahupun Simon Cowell dalam X Factor. Tak payah nyanyi ke joget ke mintak orang SMS untuk undi kita ke (OK, mungkin ada kene-mengena kalau itu jenis kerja yang kita carik). STAR juga bukan satu produk magic keluaran pawang ke tok bomoh. STAR nie sebenarnya sebuah akronim.

Mereka Yang Mencintai Bolasepak







Situasi 1

Suasana di kedai makan india muslim(mamak) hari Isnin, jam kira-kira pukul 9:00 malam. Kelihatan dua orang mat kilang ala-ala rempit sedang menikmati juadah makan malam.

mat kilang 1 : Deyy, apa pasal tarak bukak bola... Mau tengok bola..

mat kilang 2 : Ntah!! Tv saja besar.

mamak : Ayooo... bang. Ini malam tarak bola. Sabtu baru ada.