Friday, October 8

7 Benda Yang Akan Naik Harga

Beli sekarang! Beli sekarang!

Yeah...ini bukan jualan murah mahupun tekaan ahli nujum yang dongeng belaka tetapi  rumusan yang di buat oleh pakar-pakar ekonomi berasaskan fakta-fakta masakini...

1. Tiket Kapalterbang

Kalau ada yang sedar, harga tiket kapalterbang makin naik, nak-nak dalam setahun-dua yang lepas. Tapi, kepada sesiapa yang berharap harga tiket kapalterbang akan turun pasal dah banyak sangat naik sejak kebelakangan ni, lupakan sajelah harapan tu.

Harga minyak dunia makin naik jadi banyak syarikat penerbangan dah tak mampu nak menampung kos kapalterbang milik syarikat-syarikat ni dan menjual kapalterbang mereka ataupun menyimpan saja kapal-kapalterbang di padang pasir. Secara langsung, akan ada kekurangan kapal-kapal terbang. Bila dah kurang kapal terbang, makin naiklah harga tiket kapal terbang

Tu tak masuk bab kena bayar untuk makan-minum, beg-beg dan silap haribulan kena bayar untuk guna jamban jugak nanti!

2. Kopi

Pada peminat kopi, malang sungguh nasib kita. Amerika Selatan merupakan pengeluar terbesar kopi di dunia. Malangnya, bila bencana alam melanda (ribut taufan dan gempa bumi) Amerika Selatan, stok-stok dan ladang-ladang kopi turut sama menerima padahnya. Macam kapalterbang jugak, bila kopi dah berkurangan tapi permintaan masih sama, harga akan makin naik.

Kalau dah mahal sangat nanti yang pergi Starbucks tu kene minum Nescafe ajelah agaknya. Yang dah minum Nescafe kene tukar pada teh lah kot agaknya...


Kita Tertipu atau Ditipu?






Entri gua kali ini memang berlainan dari apa yang gua hasilkan dari blog gua selama ini. Muzik. Gua rasa hampir seluruh manusia meminatinya. Masing-masing mempunyai genre kegemaran mahupun lagu kesukaan semasa dan sepanjang masa. Penyanyi merupakan watak penting dalam penyampaian sebuah lagu. Lagu yang baik jika disampaikan oleh penyanyi yang tidak berkarisma, maka ianya turut menjadi tidak baik. Begitu juga sebaliknya.

Je suis un Chef.



Delicious isn't it?
Salivating already?
I cooked this.
Yes, I did.

WAIT.

Tahukah atau Tak Tahukah?

Tahukah engkau semua ...
bahawa CikGadis sangat comel?
hehe. tak-tak. 


Malaysia Memang Tak Sempurna

Memang iklan ni antara yang terbaik pernah aku tengok lah. Gandingan lawak jenakanya memang meninggalkan kesan. Yang paling lawak, yang pasal pengalaman dijajah tu!

Kau nampak tu, dan yang tu. Kau ambik dua tu, kau gandakan seratus!

Hahaha, nak cakap pengalaman kena jajah ni memang menyeksakan sampai guna isteri dan mak isterinya sekali!

Apabila Logo Berevolusi!

     Assalammualaikum kepada mereka yang membaca tulisan assalammualaikum tuh,pada suatu hari yang indah lagi aman,Encik MT sedang memikirkan tajuk untuk dipost di 100penulis.com. Dengan Menjadikan Cik Google sebagai kapel yang sweet,walaupun kadang-kadang bergaduh dengan dia sebab dia degil,tapi, hubungan kami tetap kukuh! Mula-mula hanya kapel, adakah mungkin lepas nie Cik Google akan jadik isteri Encik MT?  jika itu berlaku,Encik MT akan menjaga Cik Google baik-baik ya! Takkan sesekali membenarkan Encik Yahoo mencurik hati Cik Google saya! 

     Berbalik kepada Tajuk yang skima itu,Disini...yaaa! disini! bukan di blog Encik MT ataupun di blog Obama! (erkk,Obama ada blog kew?) tetapi di 100penulis.com!  Disini ada evolusi logo-logo yang Encik MT jumpa selepas meneroka Cik Google yang dicintai.


Penipuan Melalui Email


Mesti ramai ada pengalaman menerima email yang menawarkan kekayaan kepada anda. Nak kaya tak?

Email sebegini memang sangat kerap diterima oleh sesiapa sahaja, tidak terkecuali saya sendiri. Namun, apabila menerima dalam Bahasa Melayu yang sangat indah tersusun, saya dikuasai dengan rasa kagum dan terasa sangat ingin untuk mengetahui bagaimana modus operandi penyangak siber ini.

Jadinya, saya mula bermain dengan mereka. Bermain mengikut arahan mereka.

Kau Buat Aku Basah!


Aku tengok B.
Dia buat pintar sahaja (baca: buat bodoh).

Aku tengok B lagi.
Aku cuit dia.

B : Janganlah Zara. Aku tengah fokus ni.
Aku : Kejap ja lah.
B : Aku nak fokus. Ramai orang ni - aku nak cepat.

Aku senyap.
Budak sebelah jeling aku - senyum sinis.

Dalam hati.
"Apa kau pandang-pandang?"

Aku : B, kejap lah sengal!
B : Ada apa?
Aku : Kau buat aku basah beb!
B : (pandang aku) Apa?! Kau biar betul!
Aku : Kau tengok ni!
B : Alamak…aku betul-betul tak sengaja lah!
Aku : Hotak kau! Salah kau lah!
B : Maaf…aku lupa nak ketatkan botol mineral ni. Maaf sangat-sangat Zara!
Aku : Macam mana aku nak jalan balik ni?
B : Aku lap kau nak? (senyum)
Aku : Kau nak mati kau buat...

Nota : B, kalau kau lupa ketatkan botol mineral kau lagi, aku bunuh kau!

Zara : Selamat berhujung minggu semua.