Thursday, October 7

saya nak yang besar!

SELAMAT MALAM....

hari ini aku nak cerita pasal BORNEO INTERNATIONAL KITE FESTIVAL yang berlangsung kat Bintulu, Sarawak dalam hujung minggu lepas. 1-3.10.2010.
Bukan cerita la. Just nak share gambar. Aku sendiri tak berkesempatan nak pergi tengok live. Tengok dari gambar je buat aku jeolous tahap dewa. So aku nak pastikan tahun depan aku mesti... MESTI dan MESTi pergi tengok juak secara live. Aku nak duduk sana dari opening sampai ending boleh?


Tafsir mimpi & tips tidur berkualiti



"Dengan ini saya nikahkan kamu ...." 
"Saya, Muhammad dot dot terima nikah ..."
"Sah?"
"Sah sah"
"Alhamdulillah" 

***Sepohon kayu daunnya rimbun, lebat bunganya serta buahnya*** (tak sure mana lebat dulu)
Tersedar, rupanya mimpi! Hailaaa, lagu sepohon kayu jadi alarm bangun subuh. Tapi, apa maksud mimpi aku yer? Hmmmm... 


Mendarat di Kuching Pula

Semporna dah sampai, Kota Kinabalu juga dah jelajah dalam entri yang lepas. Kali ini kita melancong ke Kuching Sarawak pula ya.

Sama seperti ke Kota Kinabalu, aku juga sering mendarat di bandaraya Kuching. Namun, hanya selepas tahun 2009 sahaja aku mula mencatatkan pengalaman berkenaan dalam blog walaupun sebelum ini entah berapa kali aku ke bandaraya bertuah ini. Pernah juga beberapa kali aku berada di Bumi kenyalang itu selama berbulan tetapi tiada catatan aku buat tentangnya.


How would you define LIFE?

I've done a lot of stupid things before. some hasty decisions. People often said that you could always learn from your mistakes. But honestly, you could just learn from watching others. You don't necessarily have to be there.

See, life is not just about finding Mr Right or Prince Charming. It's not even close to buying a mansion or a penthouse, or driving a ferrari just to gain people's approval.  Having a nice bunch of friends who can ask you out for window shopping and watch scary movies together? Nahh. I'll pass that one. Apparently, a classy Louis Vitton Handbag, matched with a pair of Jimmy Choo's high hells (heels oopsie) would not make you the happiest person on earth either.

A temporary excitement, I would say. Like when you bought yourself a new DSLR, brought it here and there, and waking up 2 days later just to realize that you didn't even care where you have been putting it. You get bored, you move on to other things that bring smile to your face again.  Love, cars, handphone, outfits. Ahh, don't make me start with this lovey dovey thing. How could you say you're in love with Mr A when few weeks after that I saw you holding hand with Mr B? Not to say that holding hand is prohibited in Islam. Call me old- fashioned, I like being one :)

How I wish I didn't have to go through this situation. Juggling between studies and multiple jobs at the same time. 1 major assignment and 2 upcoming test before the trimester ends. And still sittting in front of the laptop, doing nothing except than constantly switching the tab back to facebook. and for that reason, I'm deactivating it for a while.  Let's see how long it's gonna last, aye?

Lots of plan for this coming holidays. It's 3 months, people. Haaaven. Travel. work. travel. work. find the  accomodation for next year. help the juniors settle down once they arrive. work. study. work. study. then it's holiday again. Well, as for now, I'm gonna speed things up a little bit, finishing my assignment in 2 days time, revising the 200+ pages of Janet Holmes' book, and spending my evening at the beaches. Till then, take care people :)

[Opt 2] Hana, never believe.

It has been 12 years since that incident. I’m already a grown up girl now. I still live with my family. I’ve endured living here for a longer time than I expected. No matter how much I tried to run, my mother always holds me back.
“It’s okay, mother is here…”
She always repeats that.


Kadazan Dusun in Sabah.


Saya sepatutnya pass offer untuk isi kekosongan turn saya hari ini but since there's no confirmed takers (my bad, saya lewat buat pengumuman) saya kena isi juga slot saya ni. Ini saya ambil dari blog lama saya //sufilara.blogspot.com.

This happenned a year ago. Waktu tahun 2009. Waktu beli makanan kat cafe, time tu masih bergelar pelajar lagi dekat UUM Kedah. Saya ke cafe dan pesan Teh O Ais Limau – one of my favorite drinks. Then abang/pakcik (being me.. bad at guessing umur orang) tu bagi gelas berisi air yang saya order, dia tiba-tiba perhati betul-betul my face dan kemudian, dia tanya : “You’re a Malay or Chinese?”


Jangan Bezakan Tahap Pendidikan

kenape mesti malu nak mengaku Tahap Pendidikan kite? tak kisah lah korang belajar sampai SPM je ke, sampai sijil separuh jalan then berhenti belajar, atau setakat amik STPM then baru sambung Degree. Yela memang zaman sekarang ni orang sibuk nak bezakan Tahap Pendidikan kite dengan mereka. kawan2 belajar sampai Degree and Master tapi kite hanya lepasan SPM je, tu pun nak malu ke? LISTEN!!
Jangan pandang rendah pada mereka yang hanya punye pendidikan setakat SPM atau SIJIL. kelemahan dorang mungkin 1 hari nanti akan buat korang Respect pada mereka. orang yang macam nie sebenarnye akan membangunkan Ekonomi negara sebab dorang sedar bukan mudah nak dapatkan pekerjaan yang bergaji Tinggi, berpangkat besar dan dikelilingi kemewahan. Dorang la yang banyak bukak business sendiri, kerja sendiri and bina kerjaya sendiri dengan kemampuan yang dorang ade. Boleh jadi, dorang akan lebih berjaya dari orang yang berpendidikan Tinggi tau. Dorang mungkin lemah dalam pelajaran, malas untuk belajar TAPI dorang Rajin dalam bekerja, Usaha untuk berjaya, Bijak dalam menentukan masa depan dan Berani menghadapi risiko. Ingat tu!!
P/S - cik ain yang baru diploma ni pun kadang2 Give-up bile dapat esaimen menimbun. sampai xsabar nak tunggu habis belajar :p walaupun masih muda hehe!