Monday, October 4

Kongsi Knowledge - komposisi

oleh kusut, G4

amcam setakat ni bermain2 dgn compact kamera korang? pecaya tak aku cakap tak perlu DSLR pun boleh bergembira dgn fotografi? aku tau.. baru satu trick and satu basic skill fotografi yg aku dah cover. baru 2 minggu je pun segmen ni kan?



anyhow..
minggu ni kita cerita pasal komposisi :D

ape tu komposisi? 'composition', org putih kata, maknanye susunan/olahan gambar yg kita amik tu.



Kedai Terbuka Aidilfitri oleh Nur Muhd Cafe 2010

** Saya berbaju warna hijau

Salam sejahtera...

Adakah dari kalangan blogger dan bloggie masih mempunyai "mood" raya?.  Kemungkinan ghairah terhadap raya betul-betul hangat tahap "gaban" ialah pada minggu pertama.  Selepas itu ia mulai surut seperti surutnya "stock" kuih muih dalam balang-balang (bukan balan-balan tau...ish..seriau saya..) kaca dan plastik di rumah masing-masing.  Rumah terbuka di kalangan orang awam juga rancak diadakan.

Kebiasaannya apabila tiba penghujung minggu ke dua Aidilfitri dan menjelangnya minggu ke tiga, pihak koporat ataupun agensi kerajaan serta swasta pula "mengambil alih tugas" mengadakan "rumah terbuka" bagi meneruskan kesinambungan jamuan hari raya Aidilfitri.  Wah.., jika bulan Ramadhan ada yang kata "bulan pesta makanan dan minuman", maka layaknya bulan Syawal ini dilihat seperti "bulan jamuan makanan dan minuman.  Alangkah indahnya jika nikmat seperti ini dikongsi oleh rakyat yang susah seperti di Afghanistan ataupun Palestin.

Saya telah pergi ke kedai terbuka Aidilfitri yang diadakan oleh Nur Muhd Cafe pada 26 September 2010 (Ahad) selepas solat maghrib.  Kedai makanan dan minuman yang dimiliki oleh "Abang Rafi" terletak di kawasan lapang yang bersebelahan dengan tapak lama Pasar Besar Melaka dan berhampiran dengan asrama UiTM Bandar Melaka. Menu utama ialah mee kari, air ada tiga jenis.  Saya juga membawakan dua mangkuk mee kari untuk pengawal keselamatan yang menjaga bangunan yang menempatkan kedai saya sebagai berkongsi rezeki yang Allah SWT kurniakan.

Suasana pada awal masjlis :


Oktober Menjelma Lagi

Salam...

Selamat petang semua...

Alhamdulillah.. Sudah masuk bulan Oktober...

Ada apa dengan bulan Oktober ni...?

Jenis2 Fobia part2


huhuhu.. minggu lepas dah terlepas turn untuk posting. Maklumlah, dah mula study dah, internet x leh guna plak (saya nak clash dengan celcom =.=" )..

serba sedikit tentang kehidupan di sini.. amat2 membosankan( disebabkan tak boleh on9, jd bosan lol.. lgpun kira addicted to tenet).. umah sewa 1st class.. agagaga (banglo 2 tingkat tu..).. jadual kelas amat2 'menyeronokkkan' (ada kelas dr kol 9 smpai 1..ptg ada lab.. =.=").. HOMESICK(ini amat2 penting..)



hahaha..luahan perasaan sblm kita pergi ke topik hari ini.

kali ini Kira smbung jenis2 fobia.. enjoy k..

errr.. jangan fobia dgn kira sudah.. =P





Hilang Kepercayaan

SAHABAT


Setakat ini saya bernasib baik mempunyai sahabat-sahabat yang sanggup bersusah payah ketika susah dan senang. Bagi saya, tidak mudah saya hendak percayakan seseorang, kerana dalamannya tidak dijangka.( Mungkin peristiwa saya difitnah oleh "sahabat" yang baik pada masa itu). Namun, sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua kerana saya di pihak yang benar. Walaupun begitu, saya tidak tinggalkan persahabatan kami, tetapi cuba memahami dirinya supaya "dia" tidak membuat perkara tersebut tersebut kepada orang lain.Namun, saya diberitahu, dia masih bersikap begitu dan saya tidak sempat menghalangnya.

; apa yang dikejar?

assalamualaikum readers and family 100 penulis =)

apa yang dikejar dalam hidupmu?

Jawapannya mungkin berbeza antara individu.

Boleh jadi jawapan-jawapannya begini:

-duit, rumah besar, kereta besar
-kejar glamor
-penghargaan/pengiktirafan daripada masyarakat
- kekuasaan
-kejayaan
-masa
-kecantikan
-kesempurnaan
-'dateline'
-cinta
-ketenangan dan kebahagian
-Dunia/ Akhirat/ syurga Allah
-Syahid