Thursday, September 30

Info-info Menarik Dalam Dunia



Assalammualaikum...Pada Hari yang indah lagi nyaman ini Encik MT mau berkongsi Info-info yang best hahaha! Marilah membaca dengan penuh skima dan kegigihan dan Jangan lupa untuk mandi pada hari ini ya! lalalala~




- Sebelum Masehi, Bahasa Inggerisnya adalah B.C (Before Christ). Setelah Masehi adalah A.D (Anno Domini).

- Ikan paus kehilangan gigi lebih dari 6000 batang setiap tahun, dan gigi barunya tumbuh dalam waktu 24 jam.

- Julius Caesar tewas dengan 23 tikaman.

- Nama mobil Nissan berasal dari bahasa Jepun iaitu Ni : 2 dan San : 3. Nissan : 23




Kuching heboh sebentar

Penat gila weh minggu lepas. Mesti ada yang tahu kan, minggu lepas Jom Heboh ada dibuat kat Kuching, Sarawak. Maca biasalah, aku kat sana tolong orang berjual.
Berjual makanan la, makanan panggang2 tu. Macam satay ayam panggang, hati ayam, bedal ayam, Geruk (leher) ayam... eh, pendek kata, selagi ada apa bahagian kat ayam tu lah yang di jual.Kaki ayam jer tak ada ok? hehe

Boleh tahan ramailah kat sana. Biasalah kan kalau2 keramaian macam tu, ramaila bebudak. Sudahlah bersesak, belum lagi di tambah dengan pe'el budak2

Kenapa perlu angkuh?

Kenapa manusia sangat angkuh? Angkuh dengan kesenangan pinjaman Allah, berlagak sini sana, cuba untuk mempamerkan harta kekayaan mereka, yang kononnya itu semua datangnya dari usaha mereka sendiri. Benar, tidak ada yang menyangkal pun, cuma apa yang perlu diingat adalah hasil yang datang dari usaha mereka itu sebenarnya berkat dan izin dari Allah juga. Semua kesenangan, semua kekayaan yang mereka ada boleh ditarik balik pada bila-bila masa sahaja.

I've chosen to become a writer

Ok. So, this is my second post. I've missed my chances of updating, twice. But well, at the end who notices? I'm not a famous blogger. And ouh, when I said I'm not famous, I mean it. Bukan supaya orang cakap, "ah, kau famous la sebenarnya." I don't fancy sweet talkers. 

Aku join 100 penulis pun bukan sebab nak popular. bukan sebab nak tambah trafik. bukan sebab nak tambah income. Aku takde pun Nuffnang semua tu. Katalah aku self denial. This is what I feel. tak perlu menduga- duga hati aku. Sebab tu aku jarang nak comment post orang. sebab tu aku takkan publish URL aku. kalau ada yang terjumpa, itu nasiblah. 

I have a high  level of stakophobia. sory, it's a new term. I've made it up myself :D  the meaning is, fear of being stalked. sebab tu aku tak ada gadget followers. sebab tu aku pasang feedjit. sebenarnya tak ada stalker pun. haha. tapi, hari tu ada orang boleh google pula blog aku. Ada yang dari beverly hill, dalam sebulan sampai around 40 kali view blog tu. mana aku tak risau? as if, I'm being exposed to this virtual world too much. 

tapi, bukan salah virtual world pun. I chose this path. I chose to write. u are bloggers. You know what I'm talking about. I love writing too much. as if, I'm living in another world full of freedom. Kebebasan berfikir, menulis. and this is something I'm passionate about.

at the end, I still can't figure out the reason why I joined this thing. if it wasn't because of popularity, what else? ahh, perhaps, because I love the swirl and swing of words as they tangle with human emotions? I'll get back to telling you the reason soon. 

[Opt 1] Be stronger, Hana.

Have you ever face a heart break? It is something that brings a chill, cold pain in your chest. It makes you feel hard to breath, and uneasy. It also may bring you to unstoppable tears.
It is almost half a year since I learned what heart break is. I’m a small child, named Hana. I’m a 7 years old girl who already learned how to think like adults. A girl that’s already knew what heart break is.