Monday, September 27

The Awesomeness of My Abah

Pergi sekolah naik sampan. Ada satu hari sampan terbalik. Mujur abah gua tak kurang hebatnya dengan Ian Thorpe. Beliau berenang ke tebing dan terus ke sekolah macam biasa dengan baju yang lencun.

Pak Cik gua (adik abah gua) pernah kena tahan lokap sebab kes curi beskal kat kampung. Uncle-uncle Polis suruh abah gua jamin dia. Actually abah boleh je slow talk dengan uncle-uncle tersebut since diorang memang kamcing untuk release adik dia. Guess what, malam tu abah gua datang bawak ubat nyamuk dan lilin je bagi kat adik dia then terus cungkit balik.

"Yabedabedu, bro aku datang nak jamin aku"
"Wak lu, abang datang bawak stok ubat nyamuk ngan lilin je"
"Wat the...??"
"Wat the your head, sapa suruh rembat beskal orang"

Esoknya baru pakcik gua dapat keluar.

Itu kronologi-kronologi sebelum gua lahir. Cekidout kronologi-kronologi masa gua kecik-kecik dan besar-besar till now.

p/s: How awesome is/was your abah? Share it with me peeps!

:: buku-buku best yang kena 'banned' ::

Assalamualaikum...actually entry kali nie AKU ganti je...thanks to admin sebab bagi ganti Gluck Yusof..and thanks to Gluck Yusof too..so,kali ni AKU nak kongsi sikit pasal buku-buku yang kene banned..semua buku ni femes..macam harry potter..lord of the rings..tapi atas alasan tertentu,terpaksa la di 'banned'...aku dapat info ni pon dari yahoo news..tapi aku kongsi sikit je..maybe yang femes2 je..

jom tengok antara buku2 yang kena banned..

"Captain Underpants"
Some folks had their underwear in a bunch over this children's book series by Dav Pilkey. The "Captain Underpants" series -- about two fourth-graders and their superhero of a principal -- was one of the top 10 most frequently banned and challenged books for 2002, 2004 and 2005. The books were said to contain offensive language, to be sexually explicit and to be anti-family.

Penerangan kempen CPC, CPM & MCPM Nuffnang



Assalamualaikum (salam sejahtera);

Ramai juga yang telah mula memahami sistem yang digunakan oleh Nuffnang bagi pengagihan pendapatan melalui pengiklanan di blog.  Namun bagi yang belum memahami istilah tertentu yang digunakan dalam Nuffnang, berikut adalah keterangan mengenai CPC, CPM & MCPM :



Kongsi Knowledge - fokus

oleh kusut, G4

kalau ada DSLR, boleh la main2 dgn focus ring tapi kalau guna compact camera kita mengharap pada auto-focus kamera kita la utk fokus pada subjek kita dlm gambar tu.

tapi kadang2 kita amik gambar berapa kali pun still subjek kita blur dan yg sharp nye adelah background atau objek lain selain berdekatan subjek kita. kan dah kurang cantik gambar tu..

auto-focus sebenarnye bukanlah satu gamble. ada cara nak kontrol dia. and the good news is, cara dia tak susah langsung. betul kan.. tak perlu DSLR pun boleh bergembira dengan fotografi!



Celebrity look alike; Are you?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
mari kita lihat beberapa orang celebriti yang sama mukanya 
dengan haiwan yang ada di muka bumi
agak kelakar tapi dijamin hampir sama



Remaja Sekolah Jadi Jutawan Muda

Salam...

Apa khabar sahabat-sahabat blogger yg disayangi sekalian...?
Semoga dalam keadaan sihat-sihat sahaja.

Hari ini, Poet Dusun Bayu hendak kongsikan satu lagi sisipan berita daripada Utusan Sarawak...
Tajuknya: Remaja Sekolah Jadi Jutawan Muda

Pastinya menarik perhatian andakan?

Jom baca sama-sama...

; pengalaman mendewasakan kita.

assalamualaikum readers.

pengalaman mendewasakan kita. pengalaman mengajar kita.

dah lama dengar ungkapan ini. sejak kecil lagi. 

tapi kadangKADANG je amek kisah. banyak yang diabaikan.

sehinggalah bilamana terjadi satu benda; benda yang akhirnya membuka minda bahawa, benar, pengalaman itu akan mengajar kita supaya berfikir luar pada kotak. 

PD Walk


PD walk, siapa yg tggl di kawasan PD, Teluk kemang, Batu 4 or kawasan2 yg sekitar’y, mesti kenal dengan name tempat ne PD WALK. Terletak dekat ngan pekan PD sebelah Ocenic Mall x silap la. Zyash dh lame tau coz dulu study kat sana ngan abg sayang selama setahun kat Politeknik PD. Dulu xde lagi permainan ne…huhu…Korang nak tau ape?? Jeng3….