Wednesday, September 8

Kamu Sedang Diuji

Menjemput anda dengan penuh sopan santun ke Blog ASaDa RyutaRo
Assalamualaikum dan salam mesra kepada semua admin dan pengunjung 100 penulis. semoga dalam keadaan yang sihat dan bahagia bersama insan tersayang.

Berada di hari-hari terakhir Ramadhan ni, suasana seakan sudah hari raya. apa lagi buat mereka yang dah mula bercuti dan bersama family di kampung. pehh.. memang best sangat lah tu. orang yang tak dapat balik beraya macam saya ni, sabar je la ea. kita nyanyi lagu Dari Jauh Ku Pohon Maaf daripada Sudirman je. hehe..

Apa pun keadaan kita, 1 Syawal tetap akan menjelma. cuma yang membezakannya, sambutan dan kemeriahan aidilfitri.

Di sambutan hari lebaran, jangan lupa kepada mereka yang kurang bernasib baik. please.. jangan biarkan mereka tanpa perhatian. Allah sedang menguji kita dengan nikmat rezeki-Nya.

tulus ikhlas dari hati

giliran saya (i'm in group 12) untuk menulis adalah rabu petang starting from 6pm to 12am. since pukul 6 ni saya dah dalam kereta sebab nak balik ke kampung kat KT dengan muka berkerut sebab kemungkinan dah jammed, saya pun buat la scheduled entry aje. 

mengambil kesempatan kat sini, saya mahu mengucapkan selamat hari raya idulfitri buat semua bloggers dan pengunjung di 100penulis yang baru beberapa hari menjadi kenalan saya. :D




Clarky: Entry Sulung Pre-Raya Eve

Salam peeps!


Hey it's Clarky's turn to write. Terima kasih banyak-banyak kepada admin 100penulis sebab beri ruang pada aku untuk menulis di sini. Ah tadi baru saja aku selesai membungkus tapai pulut sama adik dan nenek. Tak sangka adik aku reti pula bungkus tapai. Ah okey melalut jauh. Baiklah untuk entry pertama aku di 100penulis ini aku ingin perkenalkan diri. Marilah klik Read More untuk bacaan selanjutnya.



Selamat Menyambut Aidilfitri

salam,

I punya mood nak berblogging dah pudar.. Jadinya I buat entry pendek lah yea. (ececeh pendek la sangat?). Ramai orang sangat rajin design kad raya sendiri. memang sungguh kreatif la korang. I jeles taw tengok ke-kreatifan korang nie. Lepas dah design, korang pon tag tag tag kat FB tuh. okeh fine. Nak tak nak kena jugak komen. (eh bunyi macam tak ikhlas pulak? sumpah I ikhlas!) T____T


take what you take

 


pengalaman raya di luar negara..

salam 1Malaysia...=)


masuk hari nih dah 29 hari kite berpuase..berapa hari je lagi nak raya..tahun ni saya berpeluang beraya di malaysia..tapi tahun lepas sedih sikit la..sebab beraya kat luar negara..flight saya ke uk tahun lepas 13hb september 2009..seminggu je lagi nak raya...sebelum nie tak penah beraya tanpa family jadi bile pagi raya pertama tuh sayu je..tak dengar mama masak,tak dengar adeq2 bising..saya dan kawan2 lg appreciate raya and family bile kene sambut dengan lecturer and kami2 je..pagi2 je bangun terus call family..mereka dh setengah hari raya..beza waktu malaysia dan uk lambat 8 jam..tapi nasib kami baik sebab ade family malaysian kat sane yang sangat baik jemput beraya bersama..lepas je pegi rumah family tuh,kami beraya bersama2 lecturer..masing2 bawak makanan tuk potluck..de buat rendang,kek,n bawak sikit kuih2 yg bwak dari malaysia tuk berkongsi..perasaan beraya kat sane mmg sayu tp seronok la jugak coz ade kawan2 tuk ilangkn rase sedih..jadi tahun nih memang akan beraye sepuas2nye la kat sini..dengan kesempatan ini,saya nak mengucapkan

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR DAN BATIN

kepada semua pembaca,admin dan juge editor2 yang lain..

p/s: jemput ke blog saye..klik

Kuih Makmur And Hari Raya


Hari Raya is just around the corner. Today is my turn to write something here (thanks 100Penulis) so I would like to share about Kuih Makmur.

Kuih Makmur is a must have in Sabah during the Hari Raya celebration. Or in another words, Kuih Makmur and Hari Raya cannot be separated. There is no real recipe for this cookie, that’s why the taste is different with each baker. Some bakers like to add their own ingredient into the recipe, for example nestum and corn flakes.