Tuesday, September 7

Salam Aidilfitri dari NurulZaty

Entry pertama dari editor yang baru mendaftar, thanks to admin yang sudi benarkan saya jadi one of the 100penulis dalam blog ini. Memandangkan saya baru saja check email, baru dapat tahu adanya sistem giliran . hee. so, saya kalut je tulis sebab masa untuk saya dah nak habis! hee

izinkan saya kenalkan diri dahulu ya!
saya yang bernama NurulZaty ( bukan nama penuh) hee. suka kiranya dipanggil Zaty or Ti. :) . seorang dari utagha, satu negeri dengan saudari Z@ck. tapi saya dari daerah kecik, Kulim namanya. :)  masih menuntut di sebuah institusi pengajian tinggi awam di Kuantan Pahang, dalam jurusan Farmasi. :) baru je tahun pertama, so, sebab tu blog senditri tak terupdate sebab masa. :) hee.


Yang Hampir PUPUS Bila Menjelang Hari Lebaran

Salam 1Bloggers,
Hari ni 8 September 2010 maka giliran G9 pula yang akan post entri dekat blog 100penulis ni. Ini adalah entri kedua saya selepas entri pengenalan saya baru-baru ni.

Hari ni saya nak berkongsi dengan anda semua tentang beberapa perkara yang kita secara tidak sedar yang boleh dikatakan hampir pupus. Sebenarnya ramai tak perasan apa ke menda yang dikatakan hampir pupus tersebut. Yang dimaksudkan hampir pupus tu ialah kemeriahan hari raya dulu dan sekarang yang mana terdapat perbezaan yang sangat ketara. Mungkin disebabkan perubahan zaman kot. Huhu...

  • KAD RAYA
Dulu pekerja pos terpaksa memngambil pekerja sementara untuk menguruskan kad raa yang banyak gila. Sekarang pekerja pos boleh reles sebab orang sekarang hantar ucapan melalui hujung jari je, SMS atau email.

  • PELITA
Dulu bila menjelang malam 7 likur keliling kampung dipenuhi cahaya pelita panjut, memang meriah sangat-sangat. Tapi sekarang ada gak pelita panjut tapi dah guna kuasa letrik. Senang cakap kat kampung atau bandar dah penuh dengan lampu lip lap berkelip-kelip.

  • KUIH-MUIH
Dulu menjelang raya kita asyik bercerita pasal kuih-kuih tradisional yang bakal kita buat menjelang raya tapi sekarang kita asyik bercerita pasal anak-anak kita tak kasi buat kuih raya tapi diorang belikan je kuih raya yang dah siap. Hingga nak sebut nama kuihnya pun payah sebab pelikpelik belaka.

  • KENDERAAN
Ingat tak dulu, sampai ada yang sanggup tidur kat stesen bas pasal takut kehabisan tiket bas dan tak dapat balik kampung. Terasa kemeriahannya nak sambut Hari Raya sambil diiringi dengan lagu-lagu raya. Tapi sekarang semua orang dah tak heran pasal nak beli tiket bas, masing-masing dah ada kereta atau motor sendiri.

  • BALIK KAMPUNG
Kalau yang dah kawin tu masing-masing berebut nak balik kampung sapa dulu tapi sekarang masing-masing tak nak balik tapi plan nak pergi melancong. Ada ke macam tu, kesian mak ayah yang menanti di kampung.

  • DUIT RAYA
Bebudak dulu kalau dapat seposen seronok bukan main tapi sekarang usahkan dapat seposen, dapat seringgit diorang kutuk kaw-kaw. Kata yang tukang beri tu kedekut sangat. Alahai.... dulu-dulu kemeriahan dan kemesraan serta berkenal-kenalan diutamakan.


Harap-harap raya tahun ni lebih terasa kemeriahannya nanti.

Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua rakan bloggers (^_^)

Raya Sakan Contest by Insan Tinggi

[Penghargaan buat Encik Luth untuk banner contest.]

Assalamualaikum semua.

Pejam celik pejam celik dah nak dekat 1 Syawal. Kejap je kan. So, sempena Hari Raya yang bakal tiba tak lama lagi, aku, [zack] dengan berbesar hatinya ingin menganjurkan Raya Sakan Contest. Tak susah pun nak join benda alah ni. Senang je. Yang menariknya, hadiah datang dari NZ. Wohoo.Ada banyak jenis souvenir yang nak diberikan ni.Rugi kalau tak join.

Syarat pertandingan senang saja:

1) Warganegara Malaysia.
2) Terbuka kepada lelaki dan perempuan.
3) Perlu melekatkan banner 'Raya Sakan Contest' di blog anda sepanjang tempoh pertandingan berlangsung dan link kan ke entry ini.
4) Pilihan untuk menjadi pengikut blog Insan Tinggi adalah optional.Tiada paksaan 'Mesti ikut blog aku!'.
5) Tempoh contest berlangsung adalah sehingga 30 September 2010.

Cara nak join:

1) Disebabkan aku ni gila gambar, maka contest pun haruslah pasal gambar kan.Korang justperlu tampalkan banner contest dan satu gambar korang (tak kisah seorang atau jemaah) sakan berhari raya.Ingat ye.Temanya ialah SAKAN. Sakan tu meluas. Boleh jadi sakan melaram di hari raya, sakan melantak ketupat di pagi raya, sakan konvoi di pagi raya, sakan buat ketupat di malam raya dsb. Apa-apa yang dirasakan sakan di hari raya.Gitu.

2) Selepas tu, sila berikan sedikit info pasal gambar sakan korang tu dan jelaskan kenapa korang rasa gambar tu sakan sangat.Haa...boleh?

3) Mesti letak tajuk entry 'Raya Sakan Contest by Insan Tinggi'. Tak perlu buat sticky post sebab aku sendiri pun tak gemar sticky-sticky ni.

Hadiah yang ditawarkan :

Ole-ole dari New Zealand yang berunsurkan biri-biri dan burung kiwi.Hehehe.

3 entry paling kreatif akan dinobatkan sebagai pemenang.Ecewah.So, tunggu apa lagi? Cepat join sebelum terlambat.

Sebarang keterangan lanjut, bolehlah terjah blog Insan Tinggi ye.Meh join meh.

Simpan peti TV di stor pada Aidilfitri kali ini

   Saban tahun, aidilfitri disambut meriah, bukan sahaja dengan hidangan yang beraneka jenis, malah berbagai kuih muih, rancangan-rancangan menarik dikaca tv serta di corong-corong radio giat dipertontonkan serta diperdengarkan kepada masyarakat umum. Evolusi yang berlaku semenjak 50 tahun kebelakangan ini cukup memberi impak besar dalam kita menyambut perayaan khususnya. Pelbagai perubahan dapat dilihat seiring dengan kemajuan teknologi terkini.
   Bagi kebanyakan stesen televisyen di Malaysia, aidilfitri menjadi platform terbaik bagi memperolehi jumlah rating penonton yang tertinggi , apalagi, di waktu-waktu beginilah, bersempena juga dengan cuti umum, cuti sekolah  yang pastinya, maka ramai yang cuba menghabiskan masa didepan televisyen menyaksikan rancangan-rancangan yang cukup menarik yang hanya boleh ditonton pada musim perayaan sebegini.


Salam Pertemuan Salam Aidilfitri

Salam ceria lampu liplapliplap :)

First and for most, ni adalah my first entry. Saya sangat teruja sebab diberi peluang keemasan ini (mcm skema plak ayat) untuk menjadi sebahagian warga 100 penulis yang lain. Untuk entry first ni, just sesi ice-breaking kot. Nama diberi Syazie Nordzaima binti Ali Mohamad, boleh panggil syazy. kenapa ejaan berubah? Bukan suka-suki tau sebab memang dah dekat loket rantai yang parent saya bagi dah ejaan SYAZY. Okay, berbalik kepada sesi berkenalan; saya masih belajar, asal Sarawak. Dan disebabkan tempat asal saya ni saya ingin untuk menyelami luahan atau pandangan kawan-kawan yang lain yang berada di Semenangjung dan juga di Sabah (maklumlah, kami ni dipisahkan oleh lautan kan). Apa lagi? Okay, blog saya tidak ditulis secara spesifik, kebanyakannya mengenai diri saya, pengalaman, persekitaran, dunia hingga ke dapur masak-masak, hoi hoi :)

Erm, rasanya, tu ja kot. If wanna know more, bolehlah merajinkan jari-jemari anda untuk klik ke blog saya di http://kujiey6466.blogspot.com/. Dan oleh kerana Aidilfitri akan tiba tidak lama lagi, saya ingin mengucapkan Salam Lebaran untuk semua. Semoga pertemuan pertama ini membawa seribu makna dalam hidup kita. Tingkatkan lagi amalan di akhir Ramadhan dan bersederhanalah pada Syawal yang akan tiba. >.<

Hidup Aku Ibarat Time Capsule

Aku menenung ke arah taman dekat belakang rumah aku sambil menghirup Teh Cap Ahmad yang pada kotaknya     mengaku dirinya dari London tapi kebarangkalian tinggi dari golongan pendatang dari Pakistan tak pun, India. Taklah sesedap teh gerai mamak dekat Malaysia tapi, bolehlah daripada minum teh-teh mat salleh yang tak berasa langsung.

Lu ni kelakarlah bro...

Dengan tetiba si Jiman menegur aku petang yang aman damai tu. Apa gila pulak budak sekor nie? Mentang-mentang dah cukup seminggu dia tumpang rumah aku, elok habis seminggu, dia dah start dah nak kutuk aku pulak ye?


Nasib baiklah makhluk berjanggut depan aku tu member baik aku dari zaman sekolah lagi.


suziesanji di sini

salam perkenalan buat semua..
nama diberi suzie dot dot dot.. nama pena suziesanji.. hehe..
saya masih belajar, somewhere kat perak.
asal kelantan..


sila terjah blog saya k

wink~~ wink~~
btw, saya tak garang.. sila jangan pertikaikan my banner k.
itu MACHO...erkss...
=p

Kath, I Love You [part2]

(Please read part 1 here)

I reached home quite late. It was because of the bad traffic. The bloody bridge hasn’t finished renovated. I could swear with thousand words or vulgar but I was just too tired to even pick the best vulgar. My head was full. Full with so many things. Parked my car in the garage. I walked straight to my room. “Fuh…!” I whined.

I looked at the clock hanging on the wall. It was 7pm. Weird but true that I had been driving for 2 hours from office to my house. Yes, I know Penang is not big. I really can’t stand with the traffic in Penang.

My legs were shivering. Tired for sure.


Biskut Oat ku diragui kehalalannya..kecewa!

Serius ye! Penat-penat i buat biskut tu, tetiba jadi diragui sebab minyak sapi yang ditarik balik status halalnya.

Minyak sapi tu, JAKIM tak la kata tak halal. Cuma pihak JAKIM meragui bahan-bahan untuk buat minyak sapi tu. Jadi dia tarik balik produk minyak sapi brand tu. I plak dah buat biskut raya pakai brand tu. Kecewa tau bila tau. Penat seharian buat, tetiba jadi macam tu.

Nak tahu brand apa? Sila klik BISKUT OATKU DIRAGUI KEHALALANNYA..KECEWA!

Kalau uols jadi i, uols nak makan ke tak? Sebab dia tak kata tak halal. Cuma diragui. Tapi......

Salam Perkenalan

Salam perkenalan semua.

Editor lain ramai dah buat entry salam perkenalan. Dah start dah pun entry lain2. I baru je nak start entry intro. Hehehhe. Weekend memang jarang online. So baru sekarang dapat buat entry intro.

Even nama i kat sini i guna Chenta, but can call me Syasya. Saja je guna chenta tu sebab profile blog pun guna nickname chenta. Blog i lebih kepada hal peribadi a.k.a diri sendiri. Kadang kala ada gak info pape yang i nak share. Title blog tu Suka Hati Sya. Napa suka hati? Sebab i baru je kena hentam pasal blog tu. So i tukar nama terus. Link pun baru je tukar. View je blog i dengan klik ini ye ( Suka Hati Sya).

Binalah Identiti Anda

Pagi ini saya ingin berkongsi fikiran mengenai usaha kita sebagai bloggers dalam membina identiti.

Sepanjang saya menulis, berkenalan dengan bloggers lain, berbalas-balas email, saya dapat melihat satu perkara :

Ramai yang terkapai-kapai dalam membina identiti sendiri. Apa yang saya maksudkan ialah :


Salam Perkenalan buat komuniti 100penulis

Assalamualaikum wbr.

Ini entry pertama saya.
ini bukan entry biasa-biasa, ini entry Raja. :)
Salam perkenalan dan salam sahabat buat editor, pembaca dan pengunjung 100penulis.Juga salam 1Malaysia.keh keh keh.
Saya terjumpa link ke 100penulis di blog mana entah, ketika saya berjalan-jalan blog.

Ini adalah komuniti penulis yang kedua saya sertai selepas kapasitor.net.
Sebelum ini saya banyak menulis puisi, cerpen dan blog di situ.
Namun komuniti di situ agak terikat dengan undang-undang dan hukum penulisan.
Jadi, sekarang saya agak kurang menulis di kapasitor.
Ada la posting lagi sikit-sikit.

Saya juga menulis blog sendiri di blog Raja Fiqri Fauwaz.

SELAMAT HARI RAYA

Salam semua, di atas beberapa masalah teknikal internet saya terlewat untuk entry hari ini. dikesempatan ini kompas ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin kepada semua. semoga bergembira di hari raya. walau tidak semua diantara kita merasakan perkara yang serupa.....