Monday, September 6

Everything You need to Know About...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam sejahtera
agak terlewat tapi itu bukan tanda Q tak perlu berkhidmat
maaf hari ini kurang sihat maka kurang jugalah intipati yang ingin dikongsikan
ya...hari ini berkaitan kesihatan
memandangkan hampir menjelang hari raya
maka pelbagai juadah dan makanan raya akan bermain-main dalam benak pemikiran kita
tak mengapa teruskan
tak salah cuma jangan membazir sudah
ok
hari ni Q nak kongsikan satu fakta berkenaan
MAKANAN RINGAN aka MAKANAN LAJU


Bermula!

oleh kusut, G4

maka hari ni bermulalah kisah 100 orang penulis (yg bakal mencecah 100), masing2 memerah idea untuk menghasilkan entry2 yang menarik, bergaya, atau unik untuk dipersembahkan kepada pembaca2 blog ni. aku ni bukan lah wakil rasmi kumpulan blogger ni, tapi aku konfiden ramai akan bersetuju yg kami akan menghasilkan penulisan yg bagus

tapi apa yg bagus sangat dengan 100penulis ni?

busy~

salam kawan kawan.

saya tengah sedih nie.sebab?
erm.kena tinggal sorang sorang kat hostel.kawan kawan semua da selamat sampai rumah.saya plak kena berusaha buat assignment! * meraung*

raya dah dekat assignment bertimbun plak.aduyai!begini la nasib budak sem akhir.huhu

harap dapat selesaikan semuanya!
hopefully~~

doa doa kan saya yea!
:)

Tips Web/Blog : Penjadualan

Apa caranya untuk mengkonsistenkan publishing blog hangpa? Mudah saja.

Ok, kalau hgpa rajin polo blog sesapa pun mesti letih kalau sehari ada dlm 16 entry baru dia post, dan katakan setiap satu mengecewakan. Kalau sehari kecewa sekali takpa lg kan.. hehe

So untuk mengecewakan pelawat hgpa sekali sehari instead of namblaih kali sehari, lalala, gunakan cara penjadualan. Cuma post 1 atau 2 entry hari ni dan tangguhkan selebihnya esok, lusa, tulat dan seterusnya. Untuk blogspot, sebelum hangpa tekan PUBLISH POST, tekan Post Options. Di situ akan ada 'Post date and time' so hgpa set untuk entry tu publish esok atau pada tarikh yg hangpa nak. Formatnya MM/DD/YY ok! Pastu baru tekan PUBLISH POST.

Raya dah dekat!!





Tinggal lagi beberapa hari aja nak raya. Mesti ramai yang tak sabar kan. 


Fatin mengucapkan HAPPY RAYA ;)

Assalamualaikum. So aku Fatin Atiqah or kalau dekat label tags lebih dikenali sebagai Faten Kiminggo. Oh jangan tanya kenapa Faten ditambah Kiminggo di belakang :) Itu bukan nama keluarga, juga bukan nama sejak azali. Saja memandai letak nama rekaan kat belakang kerana merasakan ia unik, ciwah :D

So tujuan menulis karya adalah untuk *jeng jeng jeng*



Mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI serta MAAF ZAHIR DAN BATIN :D



Biskut sesedap rase

Setiap hari raya pasti ade jer biskut raya baru muncul di pasaran. Nak tulis nama satu persatu biskut raya baru kat dalam blog nie kang xpasal ade orang yang meminta resepi ataupun orang nak order biskut...xkuasa aku gitu...hehehe.

Aku terfikir...xde ker orang lain wat biskut raye yang agak unik sikit? Kalau setakat nama jer unik tapi rase biskut cam sama jer dah banyak kali aku kena. Contohnye...biskut semperit, biskut dahlia dan biskut kembang cina adalah biskut yang mempunyai rasa yang sama cume bentuk jer lain.

Kali ini aku nak share idea sikit tentang biskut raya. Mana laa tau idea aku nie akan diterima pakai oleh pembuat2 biskut...bak kate pepatah sharing is caring oii...hehehe. Kat bawah nie adalah list idea aku berdasarkan nama dan kandungan biskut. Jangan praktik nanti merana badan...aku xtanggung.

Senarai biskut mengikut idea aku:

Salam Mesra dari Singapura

Salam mesra buat sekalian dari saya,  Ana Suki.

Terdahulu, ingin saya memohon ampun dan maaf sekiranya ada tersilap mahupun terkasar bahasa.

Berasa agak besar hati ini kerana dapat memberanikan diri (akhirnya) untuk memperkenalkan dan melampirkan warkah pertama saya hari ini dengan penuh niat semoga dapat mempereratkan persahabatan sesama penulis-penulis di sini. Saya telah diperkenalkan kepada 100Penulis melalui sahabat saya atau lebih saya anggap seperti kakak saya sendiri iaitu Sis Ratu.

RAIKAN SYAWAL BERSAMA 100PENULIS!


Wah..wah...seronoknya semua membuat persiapan hari raya ye? Harap-harap sahabat-sahabat semua tidak alpa merancang perjalanan dan kewangan sebaik mungkin.Sedekah jangan pula dilupakan di dalam meraikan Syawal. 
 
Dalam meraikan Syawal, jangan lupa pula  merancang kewangan pada bulan seterusnya.Kenapa? Masa inilah pihak-pihak bank, guaman bersedia untk memberi  "surat-surat cinta" mereka kepada  pihak-pihak yang melambatkan/menangguhkan bayaran ansuran bank. Kalau lambat bayar, penalti lewat bayar pula kan dikenakan.Ha, kan dah susah.Bukan apa, sebagai umat Islam, apabila melibatkan kadar faedah, ia termasuk dalam kategori riba. Sedangkan ALLAH mengharamkan Riba. Sama-samalah kita menjauhinya sebaik mungkin tidak kira tua ataupun muda.

Akhir kata, Selamat menyambut Eid Fitri dengan penuh kesyukuran dan kehambaan.


Kad Raya dari gua

Selamat Hari Natal Raya Aidil Fitri kepada seluruh umat manusia.
Kalau bukan Islam pun join je la. Apedehal. Gua bukan lokek sangat.