Tuesday, December 14

PERUT BUNCIT ??



Hello readers........hai

ha...sila lihat perut anda sekarang...buncit tak...?? hehehe

ada kalanya seseorang itu kurus...tapi mengalami masalah perut buncit...betul tak...??

tau tak faktor-faktor yang menyebabkan perut anda buncit...??


hari ni I nak share tips-tips untuk mengelakkan perut buncit...




emo12 MAKAN SECARA CEPAT / GELOJOH

hmm....ikut la sunah Nabi kita....kunyah 40 kali....baru telan...



bila kita makan secara cepat..makanan yang tidak terkunyah menjadi bahagian-bahagian kecil yang tidak dapat dicerna dengan sempurna yang kemudian menghasilkan banyak gas yang menimbulkan penggelembungan.


emo12 AIR

Perbanyakkan minum air kosong...air akan mencairkan konsentrasi garam dan meningkatkan jumlah air yang dikeluarkan dari sistem tubuh dalam erti kata lain..berpeluh..


jangan kurangkan pengambilan air ketika berdiet, kerana banyak bahan yang sukar dicernakan dan akan menyebabkan perut menggelembung.

tapi....jika kita makan..seelok-eloknya..jangan disulami dengan air..ambil lah air selepas 30 minit selepas makan..


emo12 PENGAMBILAN SERAT

sarat yang ada dalam buah-buahan sangat penting terutama untuk usus kita...


secara tak langsung akan melawaskan pembuangan najis...dalam erti kata lain..boleh mengelakkan sebelit..

sembelit merupakan salah satu faktor yang menyebabkan perut kita buncit..

emo12 GARAM


lebihan sodium terhadap cairan tubuh yang memperlambatkan mekanisme sehingga mendorong air keluar dari sel. Akibatnya perut terasa penuh dan menggelembung.


emo12 UBAT-UBATAN

pengambilan ubat-ubatan juga perlu di kawal....



terutamanya dalam pengambilan aspirin..aspirin kadang-kadang menyebabkan masalah perut yang mengakibatkan sembelit dan penggelembungan, termasuk pil kontrasepsi.


emo12 BERSENAM

ini la faktor yang paling penting sekali.... 20 minit setiap sesi...dalam seminggu lakukan 3 kali...


bersenam akan membantu menggerakkan cairan dalam perut yang dapat menyebabkan perut besar dengan mendorongnya keluar dari jaringan dan masuk aliran darah di mana akan dikeluarkan sebagai peluh atau dibawa ke hempedu untuk dikeluarkan sebagai urin.

ha...macam mana...mudah jer kan tuk amalkan...??

sempena tahun baru ni...mari kita berubah...sama-sama lah kita amalkan gaya hidup sihat..!!


special thanks to : GEMPAKZSIOT


Mengenai Penulis Entri Ini :
nabilah_2908 juga penulis untuk blog APA KATA HATI. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap SELASA dan di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label nabilah_2908. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah SAMAN OH SAMAN.

9 comments:

Fyzal said...

very true. right food + frequent exercise is the best formula to get in shape :)

cik ain said...

formula baru!

KeCiK said...

Pergh! Hairy stomach! Geliiiii !!!

If you are going to try cross-country skiing, start with a small country.

Perut biar buncit jadi hidup sihat.

;)

nana cHan said...

nana lepas mkn mmg xmnum air. dah jdik biasa dah bila lama2

Mummy Nana said...

Suka minum air kosong... tapi perut xkempis pun???? huhuh

r.k said...

tapi ghua tengok banyak peeps minum air banyak , jadi buncit isi air , macamana ? keh keh keh

izfanora said...

good info.. :)

kalau dah syg, buncit pun xper kan..? ahaks.. LOL..

humbleyat said...

best2..tp tak mampu nak kunyah 40 kali la..hehe

shandye. said...

i love my body.

makan stok ala2 kanak2 kebuluran pn badan tak naik2.

my doctor ckp my metabolism rate is super high so i literally burns everything i eat at an extra fast rate.

the downside: cepat lapar. huhu....