Friday, December 31

Kenali BlogLarian

Assalamualaikum...

Sehari lagi berlalu untuk melangkah ke tahun 2011. Pasti ramai yang mempunyi azam baru untuk tahun baru. Begitu juga dengan Si tukang Tulis...Kali ini Si Tukang Tulis akan berkongsi tentang BlogLarian di 100penulis. Sebelum ini sudah ada en3 tentang BlogLarian, tapi kali ini sebagai satu rujukan dengan apa yang ada dalam BlogLarian. BlogLarian telah diwujudkan pada asalnya untuk memudahkan Si Tukang Tulis berblogwalk. Kalau dulu, bila kita blogwalk mesti ada blog yang kita minat tapi kita terlupa nak simpan link. Kini, BlogLarian memastikan blog-blog yang mendaftar kekal di tempatnya dan lebih mudah untuk di terjah.

 
Dulu, bila blogwalk, Si Tukang Tulis akan buka sampai 10-20 tab blog berbeza. Dengan BlogLarian, setiap rumah ada 6 blog dan dibahagikan kepada dua button. Kita perlu tekan button pamer barulah kita dapat pamer 3 blog. Ini untuk menjimatkan masa loading dan juga mengelakkan lagu background yang autoplay. Pada awalnya memang lambat, tapi kami cuba perbaiki dari masa ke semasa. Untuk lebih lanjut tentang feedback BlogLarian, boleh ke sini http://furdunesia.blogspot.com/2010/12/feedback-dari-penyewa-rumah-bloglarian.html

Apa ada dalam BlogLarian
  1. Home: Halaman utama yang memaparkan update dari admin, pemberitahuan ringkas, pengumuman penting serta 10 senarai rumah secara rawak.
  2. Tutorial BlogLarian: Merupakan koleksi tutorial mengenai blog, nufnang dan juga Bagaimana menggunakan BlogLarian. Tutorial di sediakan oleh beberapa blog yang memang pakar dalam dunia blog sepertu MariBinaBlog dan juga Budak Nakal
  3. Contest BlogLarian: Laman ini pula mempromosikan contest dan GA yang dianjurkan oleh penyewa-penyewa rumah di BlogLarian. Sesiapa sahaja boleh meminta admin untuk memasukkan contest atau GA mereka serta semua dijemput untuk menyertai dan memeriahkan contest dan GA yang ada.
  4. Santai BlogLarian: Laman ini pula sedang mengumpulkan website2 atau blog seperti manga, download movie, berita dan sebagainya.
  5. Testimoni: Laman ini dibina pada peringkat awal sebagai bukti keberkesanan BlogLarian sekiranya digunakan dengan berkesan.
  6. PingSite: Laman ini mengumpulkan blog atau website yang boleh digunakan untuk ping en3 terbaru. Di samping itu, BlogLarian juga menyediakan khidmat autoping di BlogLarian FB. Hanya ahli sahaja yang boleh diautopingkan walau bagaimanapun, sesiapa sahaja boleh ping en3 di sana.
  7. BlogLarianSquare: Laman ini masih dalam pembinaan. Cadangan admin untuk menjadikannya seperti himpunan blog-blog berniaga online. BlogLarian menawarkan tempat untuk mempromosikan banner dan juga Blog yang boleh terus dibuka di sini. Sesiapa yang berminat boleh menghubungi admin di furdunesiaz@gmail.com
Begitulah secara ringkas apa yang ada dalam BlogLarian. Pendaftaran masih dibuka manakala pendaftaran autoping akan dibuka sehingga 31/11/2011.

Maklumat lanjut tentang BlogLarian boleh didapati di link ini


Mengenai Penulis Entri Ini :
Si Tukang Tulis juga penulis untuk blog Furdunesia@nline. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Jumaat dan di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label Si Tukang Tulis. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah TAJUK LATEST POST BLOG ANDA.

10 comments:

Thalhah Amir said...

cm best je blog larian ni. nk try la. btw jom join forum komuniti buat bloggers http://syoknyerblogging.4forum.biz/

therosputih said...

hai admin bloglarian...saya rumah 154...bloglarian mmg ada keupayaan utk lebih maju, asalkan blogger yang terlibat aktif menghasilkan entry yang best...

syaftome said...

hmmm...nice website...
i'll be sure to use it...

FareedSairi said...

Setuju ngan rosputih. sempena 2011, BlogLarian telah ada domain sendiri hasil sokongan pengguna semua :)

humbleyat said...

tahniah atas pencapaian blog larian..
dlm masa yang singkat dah ader domain sendiri..
semoga 2011 ini lebih bererti buat si Tukang Tulis:-)

Fina Sophie said...

majulah blogosphere!

good effort, fareed :)

chenta said...

baru la paham sikit tentang bloglarian ni..hehehe

anyss said...

Salam,
Saya pun dah join dan berlari-lari kat Blog Larian ni...memang bermanfaat sesangat. Trafik naik skit dari biasa walaupun ramai yang silance reader.

Blom check lagi dah masuk ping ke FB ke tidak...minggu depan baru free sikit ;)

Nak Sangat Trafik Tulis Je Blog Pornografi

maharam said...

Salam,
Bagus. Satu usaha yang menarik. Saya tak sempat nak buat, lebih2 lagi nak kena buat entri pasal ni...tak payah buat entri boleh masuk tak? ;)


Jom baca;
Perpindahan Tempat Kuliah

FareedSairi said...

Terima kasih semua :) pada awalnya, buat en3 untuk menyebarkan bloglarian. kini semakin tersebar. InsyaAllah, tak lama lagi hanya perlu mendaftar sahaja.

ia bukan bermakna kepada saya sahaja, malah lebih bermakna jika dapat bantu lagi ramai blogger lain

kalo ada idea yg baru, marilah berkongsi :)