Tuesday, December 21

Kalau semua masalah boleh settle lepas bunuh diri,siapa nak hidup?


Lately,banyak betul masalah yang menghantui hidup ini(eceh). Cgpa pun cukup makan, masalah kewangan lah, masalah kerja sana sini tak siap.Memang tekanan lah!Muka aku ni,kalau tak berkerut sehari memang tak sah. Tengah aku sedap fikir nak buat status menyayat hati apa kat facebook, aku ternampak gambar seorang lelaki yang boleh tahan ahem ahem! Oh yes,pantang nampak lelaki hot ai terus kelik,nyahhh~


"Cute la siuttt...macam artis korea pun ada!"

benda first keluar dalam otak miang aku,tapi semakin banyak aku baca, rasa macam nak menangis pun ada...kenapa? adakah sebab lelaki misteri ini terlalu cute sampai aku terharu? atau ada kisah lain yang obviously berkaitan dengan tajuk entri ni???kalau lemah semangat,tak payah baca,okey. :)

jeng jeng jeng~


Sumber 
Okay,tengok gambar di atas,aku rasa mostly dah boleh agak kenapa,kan? Kisah ni dah lama(9/12/10),tapi still aku nak share juga since tak semua yang aware. Nama lelaki ni, Alvis Kong. Tepat jam 12.00 a.m lepas, dia terjun from bangunan tingkat 14,untuk membunuh diri disebabkan, gagal dalam percintaan.

Kisah cinta Alvis,

Blogpost Alvis bila finally dah couple dgn that girl.
From one point of view, I would say, susah nak cari lelaki macam ni nowadays,kan? No,bukan the suicidal part, tapi yang sayang gila dekat gf sendiri,susah nak cari gua cakap lu...

Jam 11 malam tu, dia sempat update status kat FB;

"Hope everyone will take care of their beloved one…Do not let them slip away from u before it’s too late ! "


11.15 p.m.


dan, nota terakhir Alvis.(suicide note)
Source

So,amacam? What a sad love story.Tadi aku sempat chat dengan a friend of mine pasal ni;

Me: Kau ada dengar kisah Alvis Kong?
A***: Tak,who's that?
Me:Drop dead handsome!
A***:dead?
Me: Suicide sebab 'love'.
A***: Was it suppose to be scary or sweet?
Me: Foolish,I would say~

Bunuh diri tu bukan short cut,kawan-kawan!Semua agama melarang perbuatan ni,so please jangan condemned this guy. Aku tak berapa suka tengok komen like "confirm masuk neraka" and etc, please,man... Respect  mana,orang Malaysia oi?Aku ambil kisah Alvis ni buat pengajaran kita bersama regardless apa masalah kau, apa religion kau.Speaking as a Muslim, bunuh diri adalah dosa besar weh! Yang mana,korang perlu tahu,yes memang akan masuk neraka selamanya.


Lately banyak sungguh kes bunuh diri. Kes Alvin adalah kes terbaru, before ni ada seorang remaja yang even stream live lagi video bunuh diri dia tu dan dulu dalam bulan 8 or something, ada kes terjun tingkat 4 di UKM. Macam-macam cara digunakan, terjun bangunan, pil tidur,gantung diri and everything.Kreatif sungguh. Alasan? Paling banyak,sebab putus cinta, then masalah family, dan macam-macam lagi lah~ Why not guna creativity nak bunuh diri tadi tu, fikir cara nak settle problem?

Seseorang pernah beritahu aku, 'Tuhan tu,takkan beri dugaan kepada hamba-Nya,unless dia tahu yang orang tu tadi mampu untuk memikulnya." Setiap masalah pasti ada penyelesaiannya, cuma kita yang perlu cari. Kalau korang ada problem, share weh,share. Mintak bantuan orang yang dipercayai,InsyaAllah boleh settle. 

Asal korang tahu, each and everyone of you, pasti akan ada at least orang yang sayang korang.

Kalau takde sangat,ada problem cari aku lah.Jangan bunuh diri!

So what kalau awek/pakwe lari?maybe jodoh kita nanti lagi better!
So what kalau gcpa rendah?Boleh usaha lagi,sem depan!
So what kalau ada broken family? Kita masih punyai sahabat!


p.s. Just ingat, apapun, Tuhan tu dah plan yang terbaik untuk kita :)

Mengenai Penulis Entri Ini :
Fynn juga penulis untuk blog One of My Kind. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Selasa dan di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label FYNN. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah Spaghetti bolognese super e zayyy.

25 comments:

chenta said...

cerita ni i tahu pun agak lambat..i rase minggu lepas kot i tahu..itupun melalui blog member i juga...

mmg sedih dgn perkara tu sbb dia bukan tak handsome. dia sangat handsome!hehehe. dia boleh cari girl lain kot dgn muka dia tu, tp maybe sbb cinta dia mmg betul2 tulus ikhlas utk girl tu...

pasal kes budak UKM bulan 8 tahun ni tu. I ingat lagi sebab masa tu bulan puasa. Dia bukan bunuh diri sebab cinta. Tapi dia terjatuh. Banyak sangat spekulasi pasal cerita tu. Tapi i pernah baca secara details pasal kes tu dari seorang perempuan yang sangat rapat dengan arwah..sangat sedih sampai i menangis teresak-esak dan bila i share dengan member, diorang pun boleh nanges..

kerana cinta..memang sukar nak diduga....

Fynn said...

@chenta
frankly,i'm amaze kot by Alvis's love.
seriouly,like I said,ssh nk cari guys yg love like him.

ouh,ye?yang tat ukm's student,chinese tu kan?I pon my friend yg crite..

Anisa Hang Tuah said...

kerana cinta

yang tak logik pun jadi logik

haishh

NuR si CiKGu RiBeNa said...

saya lagi tak tahu
then i know after i read your post here
em kesian..
dulu ada tengok video suicide pasal cinta through phone kawan
lagu tema tu haa.. selagi ada rindu by pak long
ngeri bila dia tampal segala top up punya card dekat dinding
dan saya tak boleh dengar lagu tu sampaila sekarang
huhu...

mereka ni pencinta setia tapi sayangnya bertemu dengan orang yang salah..

chenta said...

chinese ke??malay kan??

eh!i pun dah confius...hehehe

syaftome said...

spoil lah part last tue...
voldermort ngan lagu fireworks...
x bgs btol combination tue...haha...

btw...
"GOD let us do something we can do,
and HE will do something we can't do."

a quote from something I read...
can't remember who...

kusut said...

first time dengar pasal ni
adei la suicide.. even kalau agama tak kata ape2 pun pun aku rase it's a silly thing to do

problems are solved bila kita tau problem tu dah konfem solved! so kalau kita dah mati.. tau ke kite problem tu solve atau tak?

Fynn said...

@anisa
tetibe tringat lagu Agnes,tak ada logika ;D

Fynn said...

@anisa
tetibe tringat lagu Agnes,tak ada logika ;D

Fynn said...

@anisa
tetibe tringat lagu Agnes,tak ada logika ;D

Fynn said...

@nur si cikgu ribena
takpe,better late than nver :)

okai,saye pernah tgk org terjun from this tiang elektrik yg mcm eiffel tower tu,and nampk betapa parahnya bila dah gedebuk kat bawah tu..

trauma,youuu..

betul,if only they could wait a little longer ke,kan?its a matter of time jugak,sometimes :)

Fynn said...

@chenta
u confuse dgn kes budak UM kot?
yg tu,ye mmg terjatuh.yg sbb nk amek wallet tggl dlm blk,kn?

I meant yg ukm,this chinese boy..

Fynn said...

@syaftome
haha..part last tu saje nak bg UP sikit smgt,lps bace psl suicide nih...

nice quote,btw :)thanks

Fynn said...

@kusut
masalahnye,some people tak brani nk move forward,and sbb tu asyik stuck in the past...
in the end,mcm ni la jadinya...

chenta said...

confirm i confius!hahahahah

sory ye fynn ^_^

Fynn said...

@chenta
teeeheee...sokay lah ;D

humbleyat said...

sebab tu perlunya kita berfikiran positif kan?

selalu dekatkan Diri dengan Tuhan..
baru tak jadi mcm ni..

kan best klu semua bercita2 mau mati syahid berbanding bunuh diri...?

Fynn said...

@humbleyat
im a very very pessimist person,tp suicide...really?fuuuufuuuu

yep,betul :)

Aida Ismail said...

mintak jauh la kan. mohon dikuatkan iman. jangan sesekali terfikir untuk bunuh diri. tak bau syurga kita. nauzubillah.

ztie said...

macam2 dah cara untuk org bunuh diri sekarang. Tapi memang respect budak ni sbb sayang gf dia bagai apa. Tapi tak suka cara dia handle masalah. Family and friends masih banyak lagi ada..tp..hurm..ssh juga kita nak ckp bila kita bukan d tmpt tu. Condolence to the family.. Baru tau pasal cita ni malam ni

Fynn said...

@Aida
ha,tawu takpe..
just igt,ade resort laen from suicide :)

Fynn said...

@ztie
agaklah...tapi tulah,kita tak tahu juga hal sebenar,maybe this guy mmg byk sgt masalah ke apa...
family tak rapat ke...

shandye. said...

i have always believe in seeking out our mr/miss right now and not mr/miss right cuz there is no such thing as mr/miss right.

get to know that person and insyaAllah soon the 'now' part will drop away.

but if the getting to know phase does not works.

who cares?

kan?

Fynn said...

@shandye

exactly,we just have to face reality rather than bluntly living in the fairytale.

life is one unexpected things,but it got reasons :)

Fina Sophie said...

he'd done what he believe. syg gila.