Monday, December 20

First Impression

sangat2 penting. sebab dari situ, orang akan menilai diri kita. jangan anggap remeh dengan first impression ni. jangan fikir "ala..orang tak kenal lagi aku camne.." sebab sesetengah orang akan menilai melalui pandangan pertama mereka.


temuduga:
paling senang, masa nak menghadiri temuduga. mesti korang akan berpakaian kemas, datang tepat pada waktunya, belajar cara2 menjawab soalan dan sebagainya. sebab apa semua itu? sebab korang nakkan jawatan yang ditawarkan. lagipun, korang tak kenal siapa yang bertanya tu. mungkin bos besar, mungkin pagawai HR... jadi korang kena tunjukkan keyakinan dan kebolehan korang kan? even korang sebenarnya bukanlah seorang yang menepati masa, tapi untuk temuduga mesti datang awal. walaupun real life korang selekeh, pakai selipar made in JEPUN..tapi untuk hari itu, korang pakai kasut kan? hurm..tu semua hipokrit~! tapi wajib jadi hipokrit sebab kalau tak, korang takkan dapat kerja tu. siapa nak amik korang bekerja kalau awal2 lagi korang dah tunjukkan korang jenis yang tak tepati masa? siapa nak pekerja yang selekeh pakai selipar? hurmm.. terbukti, first impression sangat2 penting.

di kelas:
kali pertama ke kelas, berdepan dengan kawan2 baru. ape korang bualkan? macam mana nak mulakan perbualan. nak tegur macam mana? takkan nak... "hoi, ko dari mana ek? name saper? aku nak berkawan ngan ko nih" kasar tu beb. biasanya kalau perempuan, sama2 sengih. sebab apa? malu~! hihihiii. saya pun macam tu kalau masuk kelas, tapi takde sorang pun yang saya kenal untuk berborak. so, diam. tunggu je lah. mesti ada yang datang tegur. paling penting, jangan duk kecoh sangat. ada satu kes, awal2 lagi dah bising satu kelas ngan suara dia sorang pot pet pot pet. nampak sangat nak menarik perhatian orang. pergh.. jangan buat perangai camtu ek korang. konon nak tunjuk mesra pun, jangan lebih2. biar berpada-pada.

di bilik:
ni kalau duk asrama. biasanya ngan rakan sebilik lagi kamcing. senang nak ajak berbual. sebab bila dah kena tinggal mak ayah, kita pun sibuk berkemas bilik. kan? so, buat2 lah rajin untuk hari pertama tu walaupun korang sebenarnya bukanlah spesies rajin. tak salah berlakon. paling penting, bagi salam kalau nak masuk. tunjukkan sikap alim sikit. pastu, pandai2 la wat ayat nak berborak tentang apa. kalau budak sekolah, boleh je tanya kenapa pilih sekolah ni. kalau pelajar universiti, tanya la amik course apa, susah ke tak, tahun ke berapa..apa2 jelah. selalunya, first impression tentang rakan sebilik ni tak berapa nak betul dan tepat sebab bila makin lama kita sebilik dengan dia, kita akan tahu semua tentang dirinya sedikit demi sedikit. secara tak langsung, anggapan kita tak semestinya betul. bab ni, kena kenal dulu baru boleh judge;)


first date:
ha...ni mesti ramai yang baca. first date? penting sangat2. sangat2 penting. kalau korang masih belum kenal dan baru nak jumpa. hihihii.. malu2? mesti. paling penting, jangan terlalu tunjuk murah masa kali pertama jumpa. buat2 jual mahal especially kaum wanita. kot ye pun hati dah terpikat, jangan sampai si lelaki fikir camni.. "hurm..belum pape dah lebih2 pompuan ni..." seriously, lelaki nakkan perempuan yang baik untuk jadi wife dia. nak main2, yang murah2 dia pilih. tapi kalau hati dia dah terpikat, pelacur ke, janda ke, tua ke... dia tetap nak jugak. so pada peringkat awal, tunjukkan diri kamu itu terbaik. bila dah sah2 dia jatuh cinta 100%, pandai2 lah korang. kalau dah declare tu, lantak koranglah nak watpe. sendiri buat, sendiri tanggung dosa;) tipulah kalau cakap couple, tapi tak pernah pegang2 tangan, cuit2. tapi untuk date yang pertama, seeloknya biar lelaki rasa susah sikit nak dapat. gaya tarik2 tali gitu. sebab kalau wanita itu sangat mudah untuk dimiliki, lelaki takkan tahu bagaimana untuk menghargai. fakta!

selain semua di atas, pakaian juga penting. dari gaya kita berpakaian turut melambangkan diri kita. so, pilih pakaian yang kena gaya dan tempatnya. jangan nak pi kubur, kenduri, masjid pakai jeans plak. tak senonoh!

yang paling utama, setiap saat, setiap masa... jadilah diri kita yang sebenar. hanya kita yang tahu di mana kelebihan dan kekurangan diri sendiri. gunakan kelebihan yang kita ada untuk menutup segala kekurangan itu. dari situ, kita boleh menilai diri kita sendiri sebelum orang lain membuat penilaian.

pssst...1st impression saya tentang seseorang selalunya 80% tepat tau. korang plak macam mana?

Mengenai Penulis Entri Ini :
puteri_kebayan juga penulis untuk blog HiKaYaT PuTeRi KeBaYaN. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Isnin dan di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label puteri_kebayan. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah Novel Sekarang Hampeh - Part 1.

11 comments:

afifaa. said...

yea betul. setuju sangat. sebab first impression itu penting.

nn said...

first impression penting but it's overrated.


Latest Entry: I'm haunted by Hantu Kak Limah

KeCiK said...

Life is too short to be others. Be yourself, why malu-malu?

:)

izfanora said...

for me 1st impression penting kt temuduga jer kot..

dah byk kali sgt terkena dgn 'roommate'.. yg pd mulanya konon sgt open minded.. setiap org berbeza..

just be ur self.. org akan hargai dan kenang sampai bila2..

chenta said...

mcmane plak 1st impression about your blog??i dah terkena byk kali ok!

readers buat entry pasal i bila diorg mula follow blog i..tapi apa yg diorg tulis, buat i pkr byk kali. ye ke i mcm tu..then bila readers tu jumpa i, berdepan dgn i, diorg sendiri kata 1st impression diorg psl i totally slh!

adakah i yg slh tulis or diorg slh bc?

kusut said...

aku ni kalau bab 1st impression memang fail. sedih. mase zaman student dulu brape kali dah tengah jalan kat KL kene tahan dengan polis kene soal siasat. adei orang selalu ingat aku pendatang kot


@chenta
hehe internet presence memang selalu sgt tak sama dgn personality sebenar orang. bukan salah siapa2 pun.

Fynn said...

most of my friend,ktorg ada 1st impression yg bila dh kenal msg2,sama sekali jaoh beza!hahaha

yay us utk hypocrisy!

Aida Ismail said...

it's good sometimes to just pretend being a good person for the first impression, tapi instead of pretending, it's much better if we can be ourselves. so nanti, takde la conflict. a real friend is someone who accepts our good and bad. tapi yang bab mintak kerja, memang kena pretend jugak laaa jadi baik sopan santun gituuu. hehe =D

chenta said...

bro kusut : pendatang dari mane?hehehe....dulu waktu sekolah tak handsome kot. skrg takda dah kan kena tahan?hehehehe

yeay!nasib baik kusut kata tak salah sapa2..hehehe

humbleyat said...

tp jangalah terlalu berhipokrit pulak..believe in yourself..setiap org ada keitimewaan masing2...

p/s: nak taulah first impression puteri kebayan kat sy hehe..apa dia agaknya yerk..

shandye. said...

rule of thumb paling mustahak:

jgn pakai selipar jamban masa keluar 1st date.

itu je.

haha...