Wednesday, December 22

Facebook: Dua sebab tak boleh mengamok kalau orang tak approve.


zaman sekarang almost everyone ada Facebook (FB). budak-budak pun ada account masing-masing. bila dah ramai yang guna, ramai jugalah yang complain pasal golongan-golongan tertentu yang ada dekat Facebook contohnya, orang-orang yang suka nak add siapa-siapa saja yang dia nak even though they’re not connected in any way.


ada juga orang-orang yang suka mengamok pasal ada orang tak confirm dia as a friend. mulalah cakap orang yang ignore request tu sombong, perasan cantik, gedik, etc. kelakar.

in my opinion, based on apa yang terpampang dekat FB tu sendiri, they are acting irrationally. ada dua benda yang aku nak highlight kat sini to justify the act of people who ignores friend requests.







1. if kita view FB page orang yang bukan friend kita akan ada wordings;

“If you know xxxx personally, send her/him a message or add her/him as a friend.”

atau dalam Bahasa Melayu,

“Jika anda mengenali xxxx hantar mesej kepadanya atau tambah dia sebagai rakan.”

so, kalau tak kenal secara personal, seeloknya tak payah add. and kalau add sebab kenal, terpulang kat orang tu nak buat apa. maybe dia tak kenal. and kalau dia kenal pun, nak approve ke reject ke, ikut dia lah. mana tahu, dia buat account FB for a specific purpose or a certain group of friends only.

memang wujud orang-orang macam tu. ada FB tapi add member sekolah rendah and university/kolej sahaja. member sekolah menengah sorang pun tak ada. ada juga yang sampai dua, tiga account - for work purposes, family, and political reasons. yelah, nak taknak, sekarang ni lecturer pun bagi assignments through FB. ada certain people tak suka/reti nak godeh privacy option. or maybe taknak campur aduk benda berkaitan kerja dengan personal. macam e-mail juga. personal lain, formal lain… tu yang sampai banyak account FB.


2. kalau semua benda nak approve, apa guna disediakan button ‘ignore request’? as simple as that.


so, what do you guys think? any objections??? :)



Mengenai Penulis Entri Ini :
nn juga pemilik blog nn meows!, nn spends! dan nn sells!. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Rabu dan di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label nn. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah muzik latar: don't let me get me - PINK.

27 comments:

afifaa. said...

sampai sekarang x confirm kan org yang add. dah mencecah 100lbh. walhalm yg add tu senior junior satu sekolah. sbb tak nak list friends ramai sangat. nak hadkan aje. hehe. sombong tak?

Anisa Hang Tuah said...

hehehe
setuju..

kalau ade yg gune profile picture bukan2 & nama yg bukan & tade mutual fren
rase cm was2 nak approve

heheheh

Fxysche Nas said...

serius betul.=D

Miss Kira said...

yup2..kira pun ada bnyk akaun fb..
nk privasi..xp dua akaun bdk u add gak.. ;(
terima aja la..

kusut said...

tiada objection sama sekali.

agaknye..

org zaman dulu mengorat tanye
'boleh berkenalan?'
kalau awek tu buat tak tau (ignore)
dia pun kata 'sombong nye!'

orang zaman sekarang send friend request kat facebook
kalau awek tu klik 'ignore request'
dia pun kata 'sombong nye!'

taktik ngorat tak berkembang la. cuma medium je berbeza kot

Fiza Amran said...

hahaha setuju.. apsal nak marah orang x nak approve.. msg la secara zahir nya nampak kita baik ngan orang tue.. tapi tahu kah kita org tue suka atau suka dekat kita... ini hak peribadi suka hati la dia nak approve ker tak..
pendapat ikhlas..

nn said...

haha. betul kot. tapi kengkadang tu ada psiko. lelaki, tapi kat friend list dia semua perempuan-perempuan cantik. apecer an? haruslah direject!

sarah honey said...

add sekadar nak jadi stalker harapan bangsa nk buat ape kan?add2 lepas tuh tak pernah nak tegur pun! baik jangan approve je yang macam ni.huhu

nn said...

@afifaa.

tak sombong pun. hak memasing. hehe

nn said...

@anisa hang tuah

samalah. entah dari mana-mana dia jumpa profile and then add kan. haha

nn said...

@Fxysche Nas

hehe. kengkadang kena serius :D

nn said...

@sarah honey

hahaha. tulah. kalau setakat nak stalk nampak cam psiko an? baik tak payah add. account owner pun kena la be careful. jangan main approve saja. hehe

humbleyat said...

ho2..ada bg assg thru fb..?
ada juga klien request fb, tak bg sebab personal life..maaf ye puan..

ari tu byk sgt fren list, amik masa 2 ari, utk lafazkan cerai hehe..
sebab rasa cam tak perlu kot..maaf ye siapa yg didelete tu..T.T

terpaksa begitu, coz byk sgt stalker yg menakutkan..waaa..bukan bermaksud sombong yerk..

nn said...

yuupp. assignment thru FB ok. siap buat group lagi nak discuss what kind of assignment kitorang kena buat. hhe

Fynn said...

I won't approve strangers,
or even org yg i kenal,but not literally my friend.
it just i feel weird seeing pictures of non friend on friend list.maybe it's just me.hahah

ouh,reason no 2 is 100percently truwesome!

and i also hv 2 acc,1 for strangers.LOL
mcm artis je,gegeh~

Aida Ismail said...

i just agree, i mean totally agree with the 2nd point =D hehe

Fina Sophie said...

err.. sy approve semua.. even x kenal pun :P tp ada juga certain people sy x approve la. depends. :)

nn said...

@fynn


sometimes nak buat cemtu for friends of friends. like, teragak-agak nak approve. tapi tengok gak. kalau yang boleh masuk kepala approve sajork. hehe

nn said...

@fina sophie

hehe. tak apa. tapi jaga-jaga your privacy :)

shandye. said...

ada beberapa kategori orang yang aku akan add di facebook.

1. orang yg aku baru berkenalan kat functions2. jumpa, tegur, salam dan seterusnya berborak panjang masa kat pekan frinjan, gigs, dsb. org mcm ni selalunya tak berapa ingat aku so selalunya masa aku add dia aku akan follow-up dgn PM cakap kat mana aku jumpa dia. selalunya akan di'approve'lah. melainkan kalau mamat/minah tu sengal gle. hahaha...

2. orang yg mmg aku kenal dan dia kenal aku dan kami selalu sangat2 berjumpa/bertembung. yg ni stok classmates, floormates, budak2 teater aku, akak2 kat admin fakulti, lecturers, family members dan juga ex-clients aku masa aku keje kat kedai gambar dulu. usually takde masalah approval daripada diorang ni sbb kami mmg saling kenal.

3. total strangers which i wanted to get to know. ha, yg ni susah sket. selalunya bertaraf celebs la. tp most of the time diorang tak kisah dan approve je. surprisingly, most of them are quite friendly online! tgk macam fazura dgn reza salleh. i TOTALLY adores the two of them. fazura for her outstanding acting, reza for his awesome talent in music [shameless advertising: sila beli cd debut dia yg bertajuk 'realize' ~ best glebabi hoke!] and both of them ni klu korang komen ke ape ke kat wall diorang for sure diorang akan response. which is a good thing la sebab somehow kita akan rasa dekat dgn diorang.

nn said...

yang number 1 and 2 pun aku add. yang 3 pun buat tapi bukan kat artis cuma perempuan-perempuan bertudung yang cantik and famous in blogosphere :P

syafiqsulaiman said...

tapi..

ade orang dah approve tapi remove friend...

lawak gak..
kreny buang kawan la if btol2 yang dia remove tu kawan dia...

jgn ko remove aku dr friends list ko dah..

ztie said...

client request fb ada.tapi taktau pulak ada lecturer bagi esaimen thru fb. Ada ke?

nn said...

@syafiq

FB is just FB. people should stop being so emotional about it. kalau orang x nak approve or nak remove, biaq pi.

bagi aku lah. hehe

nn said...

@ztie

adalah cik. adaaaa ja.

r.k said...

dah cite banyak tak guna . add ghua , taruk kat optional mesej ," 100 p ". setel , konfem ghua aprove .

shandye. said...

ztie.

three of my tutors are active on facebook and they requested us to add them as their friends. we were kinda hesitant at first, you know... with all the *ehem2* content in you own profile and the danger of exposing 'that saucy picture of you having a shisha with your friends' to your tutor.

but then again we add them anyways. the plus side: tutorials can even be made via FB! you know, one of my tutor set up a group and put up a discussion and it works. almost 100% participation at a time. the best thing is that we never have to step out of our room to attend tutorial.

owh and assignment and any notes can also be passed via facebook. its so convenient.

more and more of my tutors opt to use facebook as the medium of communication with their students rather than the university's own portal.

lol.