Thursday, December 30

Dua Kali Singgah di Melaka


Sepanjang bulan Disember 2010, dua kali aku datang melaka. Ohhhhh mungkin kawan-kawan editor dan pembaca akan senyum dan teruja. maklumlah sampai dua kali datang Melaka. Badaraya bersejarah tuuuuuuuuuu fuyoooooooo!

Malangnya, kedua-dua kali singgahanku ke negeri terpenuh dengan nilai sejarah ini kerana kerja. Kali pertama bawa peserta seminar yang kami anjurkan. Peserta antarabangsa. Awalnya ramai yang mendaftar dan teruja untuk ikut serta, namun kerana beberapa sebab seperti tiket kapal terbang telah ditempah lebih awal dan urusan lain yang tiba-tiba sahaja bertukar jadual, akhirnya hanya 3 peserta sahaja yang ikut iaitu pasangan dari Iran dan seorang peserta dari Bhutan.



Pengalaman ini aku kongsi kat blog dalam entri Bersantai ke Melaka.

Kali kedua, hanya selang seminggu kemudiannya, aku berkampung di Bandaraya Bersejarah itu selama empat hari. Terkurung siang dan malam di Evearly Apartment Tanjung kling tanpa sempat jelajah kota lagenda itu serata ceruk. Aku hanya berkesempatan ambil gambar majid tengkera sahaja yang juga aku kongsikan di enteri berjudul Masjid Tengkera di Melaka.

Dalam masa berselang seminggu, dua kali aku datang ke Melaka, namun kedua-dua kalinya aku tetap tak sempat jelajah kota itu. Tak sempat naik bas yang boleh masuk dalam air. Tak sempat naik cruz jelajah sepanjang sungai Melaka. Tak sempat juga panjat Menara Taming Sari. Sayang sungguh.

Aku juga tak sempat pos entri sepanjang Disember kerana terlalu banyak kerja luar daerah perlu aku pergi. Hinggakan, sepanjang Disember ini, kerja utama aku adalah angkut beg sahaja. Balik rumah untuk basuh pakaian, kemudiannya selang sehari lagi aku pikul beg semula ke tempat yang lain pula.

Semua itu buatkan aku tak sempat untuk pos entri di sini. Ada orang rindu tak? hu hu hu ampunkanlah daku kerana perasan serupa itu hu hu hu sekali sekala ajekan?

Namun, kiranya anda kunjungi blog saya, nampak macam aku wujud je kat situ kan? apa lagi...pos berjaduallah. Disebabkan banyak sangat kena pos secara berjadual sebegitu, koleksi entri aku dah habis. Biasanya aku akan simpan banyak entri yang akan aku jadualkan posnya kalau terdesak. sangat membantu bila perlu keluar kawasan.

Malangnya, ramai yang tinggalkan jejak di shout box (yang tak sempat aku balas) atau di ruang komen yang tidak mampu aku luluskan. Sesekali aku perlu minta tolong rakan untuk luluskan komen-komen tersebut. Ini memaksa aku tulis satu entri khas, Nomad Moden di Bulan Disembar agar rakan-rakan yang baru masuk terutama dari BlogLarian dan rakan-rakan lain tidak rasa kunjungan mereka diabaikan.

Hanya, hingga saat ini aku masih berpeluang untuk kunjungan balas ke blog rakan-rakan yang mengunjungiku. Kiranya anda salah seorang daripada mereka, mohon untuk bersabar. Jelajah ke blog akan bermula selepas 3 januari 2011. Ohhhhh lambat lagi kan? Sila tingkatkan kesabaran anda...terima kasih.

Mengenai Penulis Entri Ini :
Anyss juga penulis untuk blog Saat Kau Sentuh Hatiku. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Khamis. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label Anyss. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah Kek Lapis Sarawak .

16 comments:

syaftome said...

xpernah lg singgah kat melaka...
cume lalu jer...
utk pg ke KL dr JB...

chenta said...

panjat taming sari tu, org opis i buat la..tp org biasa, naik taming sari je..hehehe

bdw, i stay melaka..kalau nak jalan2, bagitahu la..i boleh tunjuk jalan ^_^

shandye. said...

tak penah singgah melaka! lain kali taruk la gambar sekali, baru org laen makan hati. lol... hahaha....

CerTot #03: Yang Termanis dan Terpahit

KeCiK said...

Traffic lights around Malacca are one of the best. Ada count-down. Lagi 5 sec nak hijau dah boleh rem-rem throttle motor then masuk gear.

:)

therosputih said...

wah...bussy nya hidup...papehal, jaga kesihatan supaya bleh stay mantap di kala kebizian melanda...=)

humbleyat said...

teringat kwn ada buat lawak..
on the way ke negeri sembilan, singgah di melaka..
then dia berhentikan kereta and cakap "cepat pijak kaki kat Tanah Melaka!" sebab kami tak sempat berjalan pun..dapat pijak pun jadilah...he2..

mmg plan nak jln ke sanan, tp tak tau bila lgii..maybe 2011..:-)

chenta..tjuk jln yea..ke wat trip 100p ke sana..ho2

syafiqsulaiman said...

hurmm..
bagus laa..
as org melaka..

saya bangga ble ade org lawat melaka..
so.. datang la melaka lagi..
banyak lagi tempat yang bez..

sebagai rujukan tuan tanah..
klo sudi datang la melawat ke blog saya...

sebab saya ade buat entri tempat wajib pergi jika melawat ke negeri melaka..

<a href="http://syafiqfabregas-mat89.blogspot.com/> http://syafiqfabregas-mat89.blogspot.com/2010/12/tempat-tempat-menarik-di-melaka.html</a>

Fina Sophie said...

been to melaka when i was 14. urm.. sempatla naik beca yg fancy2 tu hehe.. been to a-famosa juga. muzium pun ada. i can barely remember the rest. kena ada acara refreshing memories balik ni haha..

chenta said...

ok...suggest kat admin kita g melawat melaka!yeay!!hehehe

anyss said...

Syaftome: Jommmmm reramai kita jelajah Melaka

Chenta: hu hu hu hu awatnya lambat tau...kalau tak, Chenta memang tak selamat. Mesti kena kidnap wat pemandu pelancong

anyss said...

Shandye: gambar ada kat blog saya...pi terjah sana untuk tengok gambar2...kat sini letih nak upload gambar, line slow skit

anyss said...

keCiK: hu hu hu pas tu bedesuppppppp pi, asap je tinggal kat kami ;)

anyss said...

Therosputih: hu hu hu tengah demam sekrang ni ;)

anyss said...

Humbleyat: hu hu hu boleh gitu ek?
jommmmm kita pi cari Chenta ;)

syafiQsulaiman: waaaaaa SyafiQ pun orang melaka, dah ada 2 org boleh jadi tour guide ni ;)

anyss said...

Fina: waaaaa ramai jugak dah lama tak ke melaka ni...

Chenta: cadangan yang sangat bagus ;)

Mak Su said...

hi anyss, i follow u here coz do not know where to follow u, the other blog only to invitees, the other tu ada virus plaks... hu hu hu :)