Monday, December 20

Ada Apa Dengan Internet

(klik banner untuk visit kusut-blogs)

kita selalu sangat2 lah dengar cerita pasal bahaya kat internet ni. stalker la, porno la, hacker la, virus la, porno la. pening kepala. tapi banyak2 benda kat internet ni kan.. banyak sebenarnye knowledge dan jugak ilmu2 yg berguna yg boleh kita dapat.
jadik..

ada apa dengan internet?
ada banyak tutorial!!!



internet blogs ni kadang2 macam satu majalah bumper issue yang super besar. article dan tutorial pasal semua benda boleh jumpa sampai kalau nak beli buku non-fiction pun kadang2 pikir dua kali. so kalau contohnye nak cari tutorial pasal cara2 utk guna google sketchup (satu program freeware) utk buat 3D. googlekan je.. yg penting, keywords kena betul. contohnye :-

taip kat google:
sketchup tutorial beginner

nanti keluar la list2 tutorial bagai. pilih yg mana releven.

kalau rasa macam kebanyakan link yg google kasik tu tak releven, bleh la tekan kat sidebar belah kiri page result google tu, klik pada 'More'. nanti ada 'Blogs'.. klik tu. search result tu akan tukar jadik satu list yg link ke blog2 je.

nifty!

lagi satu sumber tutorial yg agak berguna (agak je) ialah youtube. buat search pasal tutorial apa yg kita nak nanti keluar la dia. kadang2 video tutorial lagi senang sebab bleh tengok proses satu2 benda tu dibuat. dan jugak bleh diulang tayang. cuma.. bile suara si tukang buat tutorial tu annoying atau terlalu menunjuk2 tu akan rase kureng sikit la


NOTIS!
mencari tutorial kat internet adelah salah satu benda paling best pada aku. kadang2 rase macam ape benda yg aku nak belajar boleh aku cari. library yang bagus. aku penah search camne nak pakai scarf for men (kat sini winter tak snow tapi windy.. and winter wind is freezin ><). tapi,bahaya dia.. sumber2 kat internet ni kebanyakan dia tak bertauliah dan jugak tak profesional. so adelah satu idea yg baik utk baca lebih dari dua tutorial pasal topik yg sama dan baca comments dulu and tengok kalau ade orang menegur. dan jugak.. awas kita bleh tersesat sebab takde orang yg bimbing. cuma satu timbunan bahan bacaan yg mungkin tak diperiksa ketulinan dia.

so sebab ni lah bile para bloggers nak tulis satu2 benda, pendapat, tutorial atau perspektif kita pasal satu2 isu.. kene cek dulu kesahihan informasi yg kita nak kasi. sebab kalau ada pembaca yg tk setuju dgn kita pastu google isu tu dan find out yg kita salah.. siap sedia la utk mintak ampun dan maaf ye. ni terutamanye bile nak post content forwarded email2 yg kita dapat tu.

dan jugak bloggers, silalah guna perkataan yg tepat bila tulis satu artikel. maknenye, kene tau yg ditulis tu adalah review atau cuma thoughts, tutorial atau cuma tips atau guides, pengalaman atau cuma rekaan. bila orang googlekan tutorial atau review, diorang akan dapat apa yg diorang cari dan kita akan dapat rendahkan bounce rate blog kita.


Mengenai Penulis Entri Ini :
kusut juga penulis untuk blog kusut-blogs. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Isnin dan di @kusut. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label kusut. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah tentang Robbed by a Bookstore.

11 comments:

eiela said...

kat internet memang macam-macam ada,,tapi je apa-apa mesti dapat.

Latest Entri :
1) Blogger Yang Mengancam
2) Blog Giveaway dan Contest

100penulis said...

wrote porno twice. heh

betul tu, kena pandai tukar2 keyword dan jangan ditumpu pada 1 sumber saja. and if kita sendiri nk menyampaikan info kat pembaca pulak kena ada inisiatif utk verify dulu source. jgn main kopipasta semata2 dahagakan trafik dan nuffnang.

Aik terbabas ^,^

kusut said...

@eiela
betul. cari and you will find.. probably. hehe

@100penulis
hehe sebab memang bendalah tu 2 kali lagi banyak kott. tapi bukan promosi ok.

Aida Ismail said...

keyword betul tu pun kena ada skills. hehe, ada je some people yang tak tahu nak use the right keyword =D

syafiqsulaiman said...

Aida : Keyword yang ebtul tu refer to what ek??
tajuk setiap entri baru ke??

KeCiK said...

Again, super-kusut to save the day. Kadang-kadang baru nak tulis keyword dah macam-macam keluar. Tu yang best, macam ada elemen suprise.

:)

chenta said...

i memang lebih suka cari tutorial kat internet..hehee..contohnya macamana nak jahit manik. Macam-macam contoh dia bagi..kalau beli buku, agak mahal dan sikit je contoh yang dia bagi..more to basic..tp i nak advance..hehehehe ^_^

kusut said...

@cikda
btul tu. keyword utk search kene spesifik, utk blogging kene broad.. tapi at the same time tepat.

@syafiq
tajuk yg tepat dan padat bagus utk bawak visitor dr search engine IMO

@kecik
btulbtul.. kadang2 sedih tengok keyword yg org banyak search kat google. especially dlm BM.. kreatif sungguh orang2 ni nak pornokan benda2 normal. haihhh

@chenta
a'ah kadang2 nak beli buku rase tak berbaloi je :P. skarang ni kalau nak beli buku mesti cari yg betul2 bagus je. atau utk support publisher/writer

humbleyat said...

setju sgt part cek kesahihan sumber internet dan jgn lupa cek background author sekali..bru umph skil research kita :-)

shandye. said...

percaya atau tidak, aku belajar juga adobe photoshop cs4 hanya menggunakan video2 di youtube sebagai panduan.

awalnya memang stok ZERO knowledge tentang cs4. masa memula boss aku (zaman2 keje part-time kat studio gambar dolu2) paksa install software tu, aku mcm terkedu... tataw tang mana nk mula. the buttons, toolbar and whatnot really freaks me out.

kancheong gle.

then aku tergerak nk buat search kat youtube. dari situ ar plan2 kayuh... hahaha...

owh, dan aku jugak slalu guna youtube cari video2 walkthrough game kalau2 aku stuck tang mana2. dgn cara tu aku berjaya, diulangi... berjaya habeskan God of War 3 dlm normal mode in less than 8 hours straight. woot! woot!

Ilidina.. said...

btol2..hehe..sejak kebelakangan nih cr tutorial nk men keyboard..