Thursday, November 4

Widget yang Wajib, Harus serta Tak Perlu ada dalam Blog

  
     Salam semua. Kali ini aku nak jelaskan secara lanjut widget yang wajib,harus serta haram tak perlu ada dalam blog kita. Yelah,bagi blogger-blogger newbie yang masih lagi buntu hendak meletakkan widget apa yang dirasakan perlu untuk menarik ramai pelawat datang ke blog korang,korang boleh meletakkan sebahagian widget yang dicadangkan oleh aku. entri ini juga disiarkan di blog aku, Nas' LeTTeRs

WAJIB:

1. Google Friend Connect (Follow)
     Kepada blogger-blogger yang masih nyanyuk 'terlupa' nak pasang bende ni..please la pasang kat blog korang, kalau tak pasang,macam mana blogger-blogger lain yang berminat kat blog korang ni nak follow blog korang?? Benda nie memang WAJIB! Baca lagi...


2. Popular Post
     Jangan lupa pula meletakkan wigdet popular post ke dalam blog korang kerana popular post ini memberikan first 'impression' terhadap entri yang popular itu kerana mereka mengatakan entri tersebut mesti menarik tatapan ramai pembaca. Ini kerana entri blog ini yang tak seberapa popular itu mampu menarik sebahagian kecil pembaca blog ini setiap hari selain entri terbaru. Dalam blogspot ada saja popular post, cuma add widget dan klik pada popular post. Pengguna Wordpress umumnya mempunyai plugin tertentu bagi popular post.

3. Nuffnang ads
     Hah,benda nie menjadi kemestian bagi setiap blogger untuk mendaftar nuffnang serta menampal KESEMUA 3 iklan nuffnang ke dalam blog. Ini kerana selain menulis blog, kita secara pasif boleh memperoleh sedikit sebanyak pendapatan melalui pengunjung blog yang singgah serta klik pada iklan itu untuk mengetahui maklumat lanjut.
Bukti linkwithin membantu menaikkan pageviews aku,jauh lebih banyak berbanding shoutmix sendiri!

4. Linkwithin
     Jangan lupa linkwithin ini juga menaikkan pageviews sesebuah blog. Sejak aku meletaknya 4 bulan lepas, Pageviews aku banyak bergantung kepada linkwithin. Tak pernah tengok linkwithin? cuba lihat bawah entri ini,ada 4 post linkwithin. Cara nak tampal widget ni tak susah..cuma lawati laman INI dan ikut langkah mudah. Tak perlu nak edit-edit HTML.

comel kan comluv..sayangnya blog aku takde lagi...

5. Comluv(atau comment luv) (Bagi pengguna wordpress serta pengguna komen box Intensedebate)
     Bagi mereka yang  menggunakan platform blogspot, sistem komennya memang tidak disupport oleh comment luv. Bagi pengguna blogspot yang ingin menggunakan plug in comment luv you ,boleh la instal intensedebate. Intensedebate ni bagus,cuma masalah utamanya satu, lambat nak loading blog. Bagi blog wordpress yang masih 'terlupa' nak daftar serta pasang plugin comluv, usha di SINI ok. Maka entri terbaru/pilihan korang akan terpampang selepas korang memberi komen di blog yang ada sistem komen comluv.

6. Page
     Antara tujuan membuat page biasanya di bawah header blog adalah untuk menjimatkan ruang serta memudahkan pembaca blog memilih entri tertentu seperti 'TUTORIAL', 'LINK EXCHANGE' , 'LAWAK' dan sebagainya dengan mudah.

7. Alexa widget
     Bagi mereka yang ingin merendahkan ranking blog mereka, seelok-eloknya mendaftar alexa serta meletakkan sama ada widget alexa dalam blog atau plugin/extension alexa bagi mozilla atau google chrome. Ini dapat meningkatkan lagi peluang blog korang merendahkan ranking alexa.


8. Facebook share dan Likes serta Retweet
     Last but not least. Widget ini memang tak dinafikan antara salah satu 'ejen' yang membantu menarik trafik dari facebook serta twitter ke dalam blog kita. Tolong tampal ea widget ini dalam blog korang supaya entri yang dirasakan menarik boleh dishare dan diretweet dengan pengguna fb/twit lain ataupun sekadar likes. Kalau korang nak buat, boleh la lawati ke blog tutorial ini:
-facebook SHARE dan LIKES
-RETWEET

HARUS (pilihan) :

 1. Shoutmix/Cbox (wajib bagi blogger newbie)
     Widget ini boleh membantu korang menaikkan trafik korang dengan aktiviti blogwalking. Bagi blogger yang sudah terkenal, mereka tidak perlu la nak letak shoutbox kerana mereka mudah menarik trafik tanpa melakukan aktiviti bw disamping entri mereka yang berkualiti. Namun kelemahan meletakkan widget ini ialah menjadi penyebab trafik blog naik bukan kerana mereka membaca entri,tapi ramai blogger yang singgah cuma meletakkan link mereka di situ dan blah tanpa membaca serta memberi komen di entri atau cuma memberi komen di shoutbox saja. Tak best la kan.

2. Wowzio/Feedjit Life Activity Feed
     Korang dapat mengetahui sumber trafik yang datang ke blog korang dan entri mana mereka baca. Seelok-eloknya memilih wowzio kerana ia kelihatan lebih profesional dan menarik serta korang boleh melihat wowzio di blog-blog blogger ternama seperti ohtidak! dan just4khai.com. Tapi feedjit pun apa kurangnya kan.. Ok la, nak cuba? klik dibawah untuk membuatnya:
-wowzio
-feedjit

3. Recent Comment
      Memaparkan komen terkini daripada pembaca blog. Mudahla kita nak tahu siapa yang terbaru komen entri kita.


4. Facebook Fan Page,Twitter dan/ Formspring
      Seperti yang sedia maklum, facebook fanpage serta twitter boleh menarik banyak trafik untuk singgah membaca entri korang. Jika diletakkan dalam blog,mudahlah pembaca blog 'likes' dan follow facebook page dan twitter kita.


5. Search Box
     Memudahkan pembaca blog mencari entri yang ingin dicari oleh mereka dalam blog korang dengan mudah.

6. Latest Entry
      Memaparkan entri terbaru yang korang tulis. Yelah,mungkin ada pembaca yang terlalu sibuk sehingga terlepas membaca entri terbaru blog korang,inilah caranya :)

7. Blog Link List
      Memaparkan senarai entri terbaru daripada blog follower atau blog kegemaran korang. Ini memudahkan korang terus singgah ke blog mereka atau memberi kelebihan kepada blog yang dilistkan kerana entri mereka dilihat oleh pembaca blog korang. Ini kiranya korang ni ada semangat tolong menolong la. Tapi biarlah sedikit ya,jangan letak sampai banyak list sehinggakan blog korang menjadi terlalu berat.
8. Feedburner
      Memudahkan pembaca blog supaya tidak ketinggalan setiap entri yang dipublish oleh korang. Daftarlah sekarang dengan pergi di SINI. Korang boleh search google untuk mengetahui dengan lebih lanjut apa itu feedburner.

9. Stat/ Online User
     Menujukkan jumlah pelawat yang datang pada hari ini,jumlah pegeviews serta jumlah pelawat yang sedang 'online'. Namun,widget ini tak berapa penting sangat.

10. Top Commentator
     Bagi menghargai sumbangan pengkomen 'tegar' blog korang,jangan la lupa nak letakkan widget top commentator di dalam blog korang. Mesti mereka akan merasa suka bila namanya ada dalam top commentator di blog kita dan bersemangat untuk memberi komen selalu. Tips: Amalkan amalan membalas komen di entri mereka yang memberi komen kat entri kita. Nak buat? singgah di laman tutorial INI

11. Exchange Link
      Untuk memudahkan korang melawat blog-blog yang meletakkan exchange link bila ada kelapangan waktu. Pst: jangan lupa letakkan link korang dalam exchange link aku kat ruangan page 'EXCHANGE LINK'. :P

12. Categories/Label
      Memudahkan pembaca 'selongkar' entri yang berkaitan dengan label/kategori tertentu seperti lawak, agama, isu semasa, tutorial, dan sebagainya dengan mudah.

TAK PERLU ! :

     widget-widget di bawah ini dirasakan TAK PERLU ada dalam blog, bukan apa, memang sungguh annoying,tiada rasional serta memberatkan blog korang jika meletakkan widget seperti ini:

1. Kalendar
2. Jam dinding
3. Akuarium Ikan
4. Lagu
5. Geocounter
6. Custom Cursor
7. Language Translator
8. Youtube video
9. Dan sebagainya.
credit to: maribinablog.blogspot.com , bloggerplugins.org for your nice widgets :)

      aku berharap dengan entri 'panjang' kali ini boleh membantu terutamanya  blogger newbie dan blogger-blogger lain ok. Kalau ada sebarang masalah,silalah komen di ruangan komen di bawah agar aku boleh cari jalan penyelesaiannya. Cak..:D
reading

29 comments:

ztie said...

hah! at last keluar gak post ni yer nas? hehehe.. dah baca dulu dalam blog nas. baca lgi sekali...

teringin nak letak RSS... tapi tak pandai buat.. ape ke bende tuuu

nas said...

@hahaha..taw xper...td terlupa la ztie.... aku just buat 2x...hu3....bende tue tujuannya untuk bagi pembaca xmiss entri kita..kalau setakat jadi follower je xcukup...

ztie said...

camne nak buat benda tu? RSS tu ke yang feedburner?

dya adriza said...

Entry ini memberi jawapan kenapa blog saya sangat berat T.T...

Terima kasih nas!

Fina Sophie said...

wow nas, berguna ni. masalah sy dekat blog, tak byk bnda yg sy pasang so mcm dull je blog tu hehehe.. popular post and linkwithin tu sy try nti ;) thanks so much!

sarah honey said...

wawww! suke entry ni!
tapi kan part lagu yg memberatkan tu agak kurg stuju sbb ada jugak stalker terhormat sy yg dtg semata2 nk dgr lagu kt blog.
katanya,mdamaikan jiwa dia je bile dgr.
huhu..pendapat je ni.tme kaseh

KeCiK said...

TAK PERLU:

4. Lagu

Paling gua sokong. Pernah singgah belog yang sangat 'aggresive', siap ada link pasal Avenged Sevenfold etc tetiba background lagu Tangisan Dalam Perpisahan.

(T_T)

MuJE said...

oh yeah! sepanjang-panjang post ni aku tertarik dengan list yang tak perlu jer...haha annoying kot!

kusut said...

haha pasal lagu tu. kalau aku bukak blog2 org yg tak dikenali, pastu keluar lagu.. cepat2 aku tutup window tu (pasal taknak load lagu tu. aku ade 5GB je utk intenet sebulan). kalau blog yg aku frequent atau betul2 interesting, then takpe

aku takde 2 widget wajib blog ni.. adekah aku dah commit blogging sin? o_o

miss keroppi said...

:) hehe:) thanx kerana kamu, daku telah install commentluv tapi xkeluar pon comment luv yang comel tu..camne ek??

Amni said...

saya pon cam banyak je benda tak de.. benda simple2 je kat blog.. hohoho

Cik Dara said...

entry yg bagus.. tips utk newbie mcm dara ni..hehehe

nas said...

ztie- cuba daftar kat feedburner.google.com...hu3

nas said...

dya ariza- hehehehe..taw xper..tapi better pandai mencari widget :)

nas said...

fina sophie- erm....popular post n linkwithin mmg paling bagus...jangan lupe nak pasang :)

nas said...

sara honey- ini pon sekadar pendapat aku...namun,ape2 pon kalau blog kita mendapat ramai pengunjung,cth lebih 50 sehari,itu xberapa bagus....ramai blogger2 len xsuke....but its up to u la...

nas said...

kecik- hahhaha..taw xper....lagu mmg banyak sangat mengganggu....eww....lagi2 lagu yang sadis :P

nas said...

muje- taw xper..hehehe

nas said...

kusut- oh..kalau bukak blog yang ader lagu mmg kne load banyak ek? patot la....huhu..xper2...xfollow semua widget wajib pon xper...at least capai 70% (A-) cukup la :P

nas said...

miss keropi- nak tanye,ko gne blogspot ker intense debate????
kalau blogspot saja mmg xmenjadi...nanti akui wusha blog ko k :)

nas said...

amni- xper...bukan semua perlu diletak...buat slow2...heheheat least yang wajib tue pasang mesti capat 70%

nn said...

i think google friend connect to kena letak bagi senang orang follow buang dashboard. kalau ada dashboard ok je. :)

izfanora said...

takut je ada yang cakap,

"blog aku, sukati aku lah.."

hahaha.. info yang sangat bagus utk sy.. tq.. :)

maharam said...

Salam,
Terima kasih dengan perkongsian maklumat. Tak nak bantu saya tambah dan hapuskan semua benda2 ni tak? tak sempatlah nak ubahsuai semula lagi...

nur.sa said...

lepas ni, kena buang semua ikan dalam belog tu. sebab semua tu tk perlu eh? hahaha. baiklah.

anyss said...

Salam,
Dulu2 ada gak bela ikan...letak segala bagai gajet termasuk jam, bla bla bla segala...sekarang ni tengah pikir nak buang semua hu h uhu

Pert Doherty said...

Aku suka bahgian yang tak perlu tu.,. hahah.. patutnya bagitahu yang itu dulu pun tak pe.. hahaha..
tapi kalau dia wat blog cume pasal dia, lantak la kn? hehehe

Hadi Rofiee said...

Salam.

TErima kasih banyak2 kerana perkongsian ini. BErguna. :-)

©AkuSeorangTraveler said...

thank you :D