Monday, November 29

TIPS WEB/BLOG : PEMBUNUH MINAT

Ada banyak faktor yang buleh membunuh minat pelawat ke web/blog hangpa, dan salah satunya kesilapan pilih warna dan fonts.

Kali ni marilah kita renungi (cewahh) pemilihan fonts dan wana yg seswai utk blog hangpa. So far setiap template ada tema dia. Cam @hatitupai, aku pilih fonts Verdana+Trebuchet dan wana hitam/kelabu/oren, termasuk ngan widget2 skali.

Elakkan fonts yang fancy seperti Comic Sans, melainkan page hgpa didedikasikan untuk kanak2. Ingatlah tak semua browser ada fonts yg hangpa ada, so gunakan yg basic. Web browser akan menggantikan fonts yg hampir sama ngan dlm komputer pelawat hgpa, tapi mungkin resultnya jadi caca marba.

Wana plak mesti sekata, kalau background gelap, fonts mestilah cerah, dan sebaliknya. Saiz pun xyah la besar sangat dan takyah halus. Macam kita melawat web/blog orang len, kalau mata nak kena kecik sebab nak baca tulisan, fedap la. Satu lagi jangan terlalu banyak kaler maler untuk fonts. Tetapkan satu warna dan saiz saja untuk tajuk entri dan satu warna default untuk entri.

Ada skrip2 external yg akan menjahannamkan background hangpa, so kalu ni berlaku, buang saja skrip/widget tu.

Background bergambar / tidak?
Ada masanya bila gambar yg digunakan sebagai latar belakang tu, saiz dia besaq. Resultnya? Page lambat loading, pelawat bosan dan blah. Jadi pilih gambaq kecik saja yg disusun berulang2 (repeat) ataupun cuma warna background saja. Ni penting bila page hangpa discroll, fonts kelihatan 'timbul' dan menyerlah berbanding background.

Walau camna pun, tips ni cuma sebagai pointer ja. Bukannya wajib kena polo. Bila lagi hangpa nak tunjukkan kekretipan kalau bukan kat blog kan ;)
Mengenai Penulis Entri Ini :
Tupai Karan juga penulis untuk blog @hatitupai. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Isnin dan di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label Tupai Karan. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah Bila Aku Halimunan....

9 comments:

amira said...

ha..setuju sangat.. mira baru je baca blog yang fancy dan kecik je tulisannya.. sakit mata.. dan sakit hati!

Cik Liz a.k.a Leza said...

menarik...thanx for info... ;)

nina syakina said...

font kt blog nina ok x? cuba check... hihi

r.k said...

minimalis adalah pilihan ghua , serabut sangat pun sakit hati . kadang-kadang lawa sangat pun serabut .

keh keh keh

kusut said...

pasal yg background guna tiled/repeat imej yg sama tu memang atu point yg sangat bagus. memang stengah2 orang rase tak cantik.. tapi yg sebenarnye kene belajar la cara pilih pattern yg jadik cantik.

kalau la ade satu 'anti-bookmark' yg function dia utk blok site2 yg aku dah 'anti-bookmark' tu drpd tervisit lagi sekali. haha

ke ade browser addon camtu ek?

KeCiK said...

"Page lambat loading, pelawat bosan dan blah. Jadi pilih gambaq KECIK saja yg disusun berulang2 (repeat) ataupun cuma warna background saja."

Yang ni setuju sangat. Hundred persen.

:)

una berry said...

and please, xyah la letak lagu or playlist lagu kalau xde butang pause. menggagau org nak cari butang stop/pause or last2 org end-up mute kan speaker. leceh.

Fina Sophie said...

yezza, buatla mcm blog ai kehkehkeh!

humbleyat said...

tp kdg2 suka juga dengar lagu,,tp yela biarlah ada butang pause tu kan..tk de la bertembung dengan lagu yg lain plak..huhu