Wednesday, November 17

slowmation video

Kurikulum akan datang bakal menyaksikan perubahan dalam pengajaran dan mediumnya..
penggunaan teknologi tak dapat dinafikan lagi.. power point, word, excel itu sudah semestinya dikuasai..
Jadi tidak hairanlah jika slowmation video nanti akan diterapkan dalam kurikulum sekolah rendah.


Apa slowmation video ini sebenarnya?

Slowmation merupakan satu kaedah untuk mempersembahkan idea yang difahami dari segi video yang tempoh masanya antara 15-30 saat sahaja.
Di dalam pengajaran..penggunaan slowmation boleh melibatkan tiga fasa

1) Pre-test : ujian yang dilakukan untuk mengetahui pengetahuan sedia ada
2) Explorasi dan penghasilan video : bacaan atau kajian dilakukan untuk memahami tajuk tugasan
3)Post- test : Menilai tahap pehamaman terhadap tajuk

Kebiasaannya tajuk yang menggunakan slowmation video ini adalah tajuk yang melibatkan proses dan sequence. Contohnya; the Moon Phases.
Fasa-fasa bulan boleh digambarkan dengan mewujudkan objek dua dimensi menyerupai bulan (dari plastisin) dan menggambarkan fasa-fasa bulan tersebut.
Selepas gambar ditangkap, video tersebut bolehlah dihasilkan dengan menggunakan Windows Movie Maker.

Contoh video:

7 comments:

Fina Sophie said...

agak tak berapa nak fhm. yg sy fhm, ini salah satu dari kaedah pengajaran baru kan. anddd.. slowmation ni supposed siapa yang buat. ini kira mcm modul pembelajaran, or guru yang buat, or murid2 yg buat? more explanation??

kusut said...

first time dengar slowmation. ingatkan typo slowmotion tapi memang betul rupenye slowmation = slow+animation

menarik! tapi terlalu banyak benda terlalu banyak movement, org yg 1st time tengok mungkin kene tengok lagi sekali utk tangkap everything. mungkin kalau gune tripod ok sikit kot

eheh banyak songeh le aku. tapi good work lah dgn video tu. sangat compact

Aida Ismail said...

cikda memang paham faham. hehe. tambah pulak buta IT. =D tapi bagus la, boleh berkongsi ilmu yang kita ada =)

afifaa. said...

sorry. memang tak faham. haah. setuju dengan kak fina. video ni student ke yang akan blaja?

anyss said...

Salam,
Sangat baik untuk jadi ilmu bantu bila mengajar. dari segi praktikal, ada masa sukar nak buat tambah lagi kalau sekolah tu berada nunnnnn jauh di kaki gunung yang letrik pun tak ada, apalagi ABM lain...

Apa kata Mira tolong ajar kita orang macam mana cara nak buat benda alah ni...boleh juga kongsi ilmu

Berapa Panjang Nak Tulis Entri?

humbleyat said...

hoho betulla kata kusut slomation tu...

mcm style power point boleh pause kan?cuma version video la plak..

good job..tambah term ict lagi ari ni:)

Mana Dia Clipper Spekku

Miss Kira said...

slowmation=slow animation?
o.0