Wednesday, November 17

Salam Aidiladha: Diet Rasulullah

Salam Aidiladha buat semua yang beragama Islam dan tentunya ramai blogger yang menceritakan tentang ibadah korban. Kali ini entry bersempena dengan Aidiladha, aku akan berkongsi tentang diet Rasulullah s.a.w. Artikel ini hanya ditulis pada sekeping kertas putih, bapa aku telah menyimpannya. Dan hasil pembacaan, aku ingin kongsikan di sini buat tatapan anda ye.

Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasulullah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana beliau pandai menjaga pemakanannya setiap hari. Insya لله sekiranya anda mengikut diet Rasulullah ini, anda tidak akan menderita sakit perut atau keracunan makanan.

Jangan makan SUSU bersama DAGING

Jangan makan DAGING bersama IKAN

Jangan makan IKAN bersama SUSU

Jangan makan AYAM bersama SUSU

Jangan makan IKAN bersama TELUR

Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD

Jangan makan SUSU bersama CUKA

Jangan makan BUAH bersama SUSU (Contoh: Koktel)

Cara makan:
1. Jangan makan BUAH setelah makan NASI.. Sebaliknya makan BUAH dahulu, baru makan NASI.
2. Tidur 1JAM setelah makan tengah hari.
3. Jangan makan makanan DARAT bercampur dengan makanan LAUT. Contoh makan ikan dan ayam.

Info tambahan:
1. Mandi pagi sebelum subuh, sekurang2 kurangnya 1jam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap ke badan dapat mengurangi penimbunan lemak.
2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) di setiap pagi. Mujarabnya, Insya لله jauh dari penyakit atau sukar mendapat penyakit.
3. Sewaktu solat subuh, disunatkan kita bertafakur iaitu sujud sekurang2 kurangnya seminit setelah membaca doa agar terhindar dari sakit kepala atau migrain.
4. Rasulullah juga mengajar kita makan menggunakan tangan dan setelah habis, hendaklah menjilat jari.

Walalhualam..

Yang menulis,

12 comments:

✿ismi:Nauratul Nadiah✿ said...

SELAMAT HARI RAYA;)

Fina Sophie said...

oh ur dad must hv read it somewhere lepas tu beliau salin. read bout this dulu. thanks for reposting. dah ingat balik ^^

Cik Liz a.k.a Leza said...

selamat hari raya aidiladha ^_^

kusut said...

berguna ni. thanks for sharing!

cuma nak tanye.. daun salad tu ape ye? mcm soklan kurang bijak lah.. tapi honest.. aku curious. salad as in 'daun sayur yg tak dimasak dan lightly seasoned' atau ulam atau spesifik 'daun Salad' (which i am not sure ade ke tak satu sayur yg bernama Salad)

oh btw.. aku tanye ni sebab aku memang tak kenal sayur.. kalau wife suruh aku beli sawi, dia kene describe sikit rupe sawi tu. 3/10 kali aku terbeli sayur yg salah jugak

Aida Ismail said...

biasa kalau raya haji, memang sebulan la makan daging. time tu yang darah tinggi memang kena berjaga-jaga. hehe

dulu memang diajar makan buah dulu sebelum makan nasi, tapi sekarang macam dah tak buat sangat. huhu. terima kasih bagi peringatan =)

Clarky Afif said...

awh..baru detail sket.
thanks :D
salam eid ul-adha

Clarky Afif said...

kusut: daun salad byk jenis, cuba google lettuces & salad leaves. malaysians selalu guna iceberg, yg bulat mcm kubis tu. ada juga rocket, lolo rosso dll lg la.

nanti aku buat entry pasal salad lah :p adik & hubby aku pun konpius haha

kusut said...

hehe cuma yg nak konfem nye salad tu mcm yg mat salleh makan ke atau salad yg orang melayu makan (ulam)

atau..
'Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD'
maknenye takleh makan ikan dgn sayur mentah?

afifaa. said...

ahah, dah pernah terdengar pasal jangan makan daging bersama ikan.
sebab tak boleh campur yang di air dan di darat. erk?

anyss said...

Salam,
Tau pasal ni tapi jarang amalkan...BEDAl jeeeee hu hu hu ----> apa tak kena hinggap penyakit kan

Berapa Panjang Nak Tulis Entri?

humbleyat said...

cuba juga nak elak koktel..tapi tak leh la...huhu...

org kata kalau kita nak gemuk sedikit bagi mereka yg agakk kurus, gunakan susu untuk makan sebab sudu tak ada enzim penghadaman macam jari2 kita:)

Mana Dia Clipper Spekku

Miss Kira said...

o.0
boleh cuba la lps ni...