Tuesday, November 9

Salah siapa?

              
[okay,banner huduh,fionnee!]


Dah berminggu-minggu peram otak fikir nak tulis pasal apa kali ni,last last tadi lepas godek blog,teringat pasal satu game ni. Budak Fynn ni,asyik asyik buat entri pasal crush lah,love lah,bosan bukan? So,kali kali ni nak kasi you guys cuba interactive game pulak,mau?Nak dijadikan cerita,I ada kawan, who LOVES reading like a lot!one day,she came out with a fab yet exciting little quiz that she read from a book!So,i thought u guys might gonna like it too~


Before that,u might need a pen and a piece of paper!
*note that i'm a dummy at using paint *winks


yahh,i know u could draw better ;p

ok,lets begin,shall we?


Now,imagine yang korang sudah ade hubby(suami bukan boyfie),kalau yang boys tuh,wifey la kan...
One day,hubby/wifey korang kena pegi outstation,kerja lah!so,anda akan ditinggalkan berseorangan di rumah anda.
nonono...korang tak sedih sbb spouse korang blah,oke?instead, sebenarnye, u guys ade a secret LOVER atau dalam bahasa yang lebih santun,kekasih gelap~woohoot!how's that?haha...

this is just a game,scandalous are not encourage by me,got it?
VERY!

so,after partner korang blah,korang pon pegi ke rumah LOVER korang kat seberang(yang biru itu,sungai,yaw!).

                                    
masa korang pegi,takde lagi assassin(pembunuh kejam yang tak takut akhirat) di situ,oke?then,bila korang dah sampai kat rumah LOVER korang,2 or 3 days after,u got a call from hubby/wifey korang...
dia cakap,   

"Hunn,i balek awal taw...lagi sejam,i sampai,you masak chicken chop,please..."

then,mestilah korang bergegas-gegas nak balik kan?(takot kantoi bukan sebab nak masak!)

okay,here comes the problems...

masa korang nak ikot bridge/titi tuh,tetiba pulak ada assassin kat atas uh....agak-agak lah,kalau betol la ada pembunuh kat atas tuh,berani ke korang jalan?nampak orang gila pon lari...kan?kan!haha

then,korang pegi jumpa si pak cik boatman.dia kata,boleh kasik tumpang,tapi kena kasik 50 sen!whadda...?!50sen,siket jeh tuh~ haha...masalahnya,korang tak ada duit masa tuh!!!so,korang pun patah balik ke rumah LOVER korang dan mintak pinjam...but,dia bilang;

"Sorry,i taknak kasi pinjam.pandai-pandai lah u~"

HAHA!panas tak???but,what to do...it's your own fault!nak tak nak,korang terpaksa melalui bridge tuh sebab korang takut kantoi dengan spouse korang.tapi,nasib anda memang malang, 

U GOT KILLED!
surprised?

now,think deep....REAL deep...if this really happens to you,who would u blame?Salah siapa kok?


yourself               :sebab berzina,derhaka pada suami,menipu,curang dan sebagainya
the hubby/wifey  : sebab tak bahagiakan korang?
the lover              :sebab selfish gila nak mati?
the boatman       : 50sen pon nak kecoh!
the assassin      :sebab bunuh korang tanpa sebab?

and then,come out with a list.senaraikan mengikut urutan orang yang patot disalahkan atas your death!cepat!cepat!(urutan menurun,yeh!)






Sebelum tu,












DONE???
(sukatilah nak tipu ke,it's ur lost!haha)

list yang u guys buat tadi ialah priority list (perkara yang korang letak sebagai keutamaan anda)!

TOP 5 of your priorities!


here's the meaning;

salah siapa : anda mementingkan

diri sendiri   ::HEALTH/KESIHATAN
hubby/wifey :: LOVE/CINTA
lover             :: LUST/NAFSU(sepatutnya sex tapi tapi...)
boatman      :: MONEY/HARTA
assassin      :: LIFE/NYAWA


p/s:kebenaran tak dijamin,tapi personally,mcm betol!haha
dan aku rasa,perlu belajar bahasa yang stabil.hehhh
mari belajar seni dengan Fynn!

9 comments:

hentakbelipat said...

hahaha..macam gampang wife itu..ok my list

1. wife (sebab aku lelaki kan)
2. mr boatman yang kedeng gila ba
3. assasin
4. scandle
5. diri sendiri

so its turn out to be ape?
betul ke ni..menurun kan..so the most is suppose to be below right?
yeah..so saye mementingkan love..perhhh balada betul

KeCiK said...

1. Diri sendiri - sape suruh curang?
2. Assasin - Apehal lepak jambatann tunggu org lalu pastu nak bunuh?
3. Lover - kemut gila!
4. Pakcik bot - woi 50 sen je!
5. Wifey - Tak tau apa salah dia tapi aku kena salahkan jugak since penulis dah paksa.

Assasin tu detail sungguh. Siap ada rambut tiga calit kaler oren, ada pegang something kaler biru ngan merah. Assasin yg chumel!

Fynn said...

@hentak belipa
ha,yelah tu.hahah
ini psychological fact,okay!kuang3

@kecik
HAHAHA....kau mmg kelakar doh!

kusut said...

aisah.. tak sempat nak buat list lah dah mati kene bunuh. harap maaf XD


oh sungguh tak sangka dpt result camni (result sebenar adelah rahsia). tang mana aku pentingkan kesihatan pun aku tak tau la

Fina Sophie said...

paling dipersalahkan adalah pembunuh tu. bengong je org takde slh nak bunuh tibe2 apehal laaa. XD
then paling less dipersalahkan, husband.. love.

so love bukan prioriti sy ke? ironik. haha.. sy fikir sy sgt pntingkan cinta :P ke sy silap susun? sy bodoh sikit bab turutan menaik dan menurun ni. XD

Fynn said...

hehe...guys,chill
benda nih,psycho,maybe betul and maybe slh.. :)

humbleyat said...

erk kesihatan rupanya..hehe..
betul kot...:)

tak percaya?jom tengok...
Cara Elak Selsema

maharam said...

Salam,
Nak kena jawab juga ke?

Apa kata kalau tulis pasal cerita rakyat ;)...macam kancil dengan kura-kura ke, arnab lumba lari ke...

Risisita III

sizuka[Izzati] said...

ini ialah super-complicated.tak dapat nak pikir salah sape.hukhuk~