Monday, November 8

The Pipit

gif animation creator

Saya pegang awak punya~~~
Awak pegang saya punya~~~
Kita sama-sama pegang~~~
Pegang padanya~~~

Apa kejadahnya pegang-memegang nih?



Suci perkataan. Suci perbuatan. Itu yang fasilitator gua bagitau tiap kali kami menyanyikan lagu tersebut. FYI, itu lagu pengakap. Jangan tanya kenapa gua ambik pengakap untuk sem ni, gua kena paksa, dah ada dalam syllabus.

Pipit? Mengikut Wikipedia Bahasa Melayu, burung pipit merupakan sejenis famili burung kecil. Ada yang hidup secara berkumpulan yang mengandungi ratusan ekor dan selalu kelihatan di sawah-sawah padi ketika padi mulai masak.

Ok stop. Straight to the point. Sebenarnya pagi ni gua mereng dan extremely ter-sangat happy dia atas kemenangan Liverpool mengatasi Chelsea lewat malam tadi. Am I retarded or am I just overjoyed? Dua dua boleh. Ingat nak sambung entri minggu lepas, sambungan kepada Kau Sape Nak Tau? tapi masih terlalu awal. So gua ambil kesempatan ini untuk share dengan lu olls about this incoming event on this Saturday.


Pipit is a worldwide non profit art portal , creative community and platform that was initiated as a means to encourage and support independent artists and designer locally & internationally. Building networks and friendships in the field of art and design, organizing exhibitions, conducting design research and disseminating news and information about design and creative endeavor are Pipit main activities. So like I said before, why Pipit? Why now?

Pipit is going to celebrate his or her 4th Birthday on this Saturday. As for that, they are going to celebrate it along with a wonderful market. It is an independent designer day and platform to support local artist & designer.

Why is it so interesting? Best sangat ke? Sebagai seorang yang sangat suka berimaginasi, berangan-angan dan berkhayal, gua rasa event ni sangat sesuai dengan orang-orang yang memenuhi kriteria-kriteria yang gua sebut tadi. Kebanyakan item yang akan dijual dan ditayangkan pada hari tersebut adalah diperbuat dari tangan mereka sendiri. Gua tak pasti pulak ada item yang diperbuat dari kaki, who knows?

Apa yang lu olls boleh jumpa kat event nih?

Art piece / painting

T-shirt

Caricature

Miniature

Unique jewellry

Weird-looking pillows

Fancy-looking wallet, purse, handbag or whatever...

Cool tee design (without the topeng)

Zine / art book
Comic
Indie music album
and more !!

Akhir kata, never underestimate the pipit-ness of this event. The name may sound lame but it should be more than that. A wonderful market where all sort of things will be sold. Rare things and definitely hand made. Admission FREE macam biasa woi! Meet the participating artists and check out the unique handmade, craft, pop art, workshop , exhibition and more !!

Event ni lebih kurang sama dengan Kuala Lumpur Art and Bookfest 2010 (KLAB 2010) yang gua pergi June lepas just this time takde musical performance. Last time ramai jugak well known figures involve in this such as Zunar the cartoonist, Azmyl Yunor the folk musician and Fahmi Reza, documentary filmaker of 10 Sebelum Merdeka. Saudara Khalid Jaafar juga ada untuk berkongsi pendapat mengenai bukunya yang berjudul Metafizik dan Kosmopolitanisme. Time tu juga ada brader Ezra yang fofuler dalam The Effing Show juga ada join. Seingat gua time tu juga mereka ada buat forum mengenai isu-isu sensitif yang telah mereka diskusikan antaranya perkauman, dari fahaman nasionalis ke liberalis, dari sejarah Islam ke penglibatan Rasulullah SAW di kalangan Aus & Khazraj.

Interested? Feel free to come. This event shall commence at The Annexe Gallery, Central Market Kuala Lumpur on 13th November 2010, this Sabtuday. It will start from 12.00 PM until 7.00 PM. In case kalau terjumpa, terserempak, buat buat jumpa mahupun pretending to terserempak, feel free to greet me. Woi saja kat gua and InsyaAllah gua akan sahut woi lu olls balik.

Annexe Gallery is just behind the Central Market which is Pasar Seni. Masuk Pasar Seni jalan sampai belakang. There's another building behind it. That's Annexe Gallery. Check floor-floor belah atas yang ada banner diorang.

Source: Pipit Share Creativity >>>

Sori admin, banner tak siap lagi. Harapan hanya pada Ms Paint. :)

Assalamualaikum. Jawab salam then InsyaAllah kita dapat pahala.

s/t: Petang tu ada Rockstar Convention then the next day ada Metalfest. Gila lah. Macam mana dak-dak ni nak focus final?

12 comments:

CikLilyPutih said...

nak pi jugaklah.. cam best je

hentakbelipat said...

perghhh....kalau aku ade area2 kl dah lame aku jejak dah..paling busuk pun area seremban...jb ni jauh pulak nak gerak sane..tapi serius teruja beb tgk design2 baju tuh..arghh!

nur.sa said...

ngeeeeeee.. nape la banyak event area kat kl aaa?tuh miniature yang binatang comel 3 ekor tuh. arghh..comell.(sambil gigit hari sendiri). sabtu tu dah ada appointment lain lak tu.

KeCiK said...

Seyes weh, tgk tee tu yang buat teruja. Last time diorang buat depan mata tu. Siap kita yang keringkan pakai hairdryer. Totally D.I.Y

Tupai Karan said...

d.i.y. stuffs are the best! kalu aku tentu nak target zines je ehehe..tshirt susah sket sbb saiz badan gorilla nk bergaya pun segan hoho.
hg p ke nti?tempek gambar2 utk kami yg xdpt p sana k

r.k said...

ghua tumpu study untuk ke hari selepas pipit ni , banging di one cafe !!

KeCiK said...

@2π karan
InsyaAllah p la kot since this weekend takde benda nak buat. zines for sure sambar dlm dua tiga ketul. baju at least nak sambar satu!

@r.k
lu study kaw-kaw brader lepas ni kita henjut habes-habesan! tengok profile pic gua, semangat gile!

gua nak ucap takziah kat lu jgk dude pasal game semlm.

:)

r.k said...

tengok line up mate , mikel ramires tengah , anelka solo striker .. memang nak bagi liverpool naik sikit la .. lama dah duduk kat bawah tu . tolong kawan-kawan ... haha

eh , chelsea masih kat atas , kan ?

Mummy Nana said...

Alaaaaaaa... kena tunggu minggu lagi satu ke sambungan cter minggu lepas...??? Waaaaaaaa..... tipah tertipu lagi..... huhuh
JAuh sgt lah Dik xdapek akak nak pegi.... tapi comel2 lah brg2 tu.... nak belikan tuk akak ke for besday present?? heheh

KeCiK said...

@r.k
owh, ramires yg 17milion tu ke? this season may be yours but that night was mine. thx tolong!

@Kak Nana
Sori kak, since ada event best this weekend tu yg ingat nak share. nak belikan boleh tapi saya punya lah. haha!

anyss said...

Salam,
Ohhhhh panjangnye citer pasai burung pipit tu ;)

Mmmmm kalau tak ada apa-apa, macam nak pergi. bukan ke aku kena balik kg untuk raya masa tu? huh! tak dapat nak pi!

humbleyat said...

wah..comeynya produk2 die..
suka beli brg limited edition mcm ni:)

tapi nak ke sana jauhla plak..huhu