Friday, November 5

Photoshop Tutorial: Fire Text


Haaa...kali ni Apis nak share la sikit pasal teknik2 photoshop. Macam mana nak buat tulisan berapi macam gambar atas ni. Sebenarnya ada cara lain yang boleh buat hasil yang lebih cantik. Tapi cara Apis ni mudah sikit kot (bagi Apis la.Haha..) 
1) Open new blank sheet. Lepas tu tulis la ape2 yang korang nak.

2) Right click tulisan tu kt panel > rasterize layer

3) Filter > blur > Gaussian blur. Setkan radius = 1

4) Image > rotate canvas > 90 CW

5) Filter > stylize > wind. Method=wind. Direction from the left

6) Ulang langkah 5

7) Image > rotate canvas > 90 CCW

8) Filter > distort > ripple. Amount = 90. Size=medium

9) Image > mode > grayscale

10) Image > mode > indexed color

11) Image > mode > color table. Table=black body

Siap la sudah. Paham tak? Hahaha...

11 comments:

maharam said...

Salam,
Errrr...tak paham. Ampun! memang ilmu sebegini agak payah nak paham sikit. Sila beri tunjuk ajar

Apis said...

wkslm..huhuhu...bg yg mmg x pernah manje2 ngn photoshop mmg susah nak paham la. err...x paham tang mane tuh?

Fina Sophie said...

dulu pernah sekali ikut tutorial utk fotoshop untuk ubah potret biasa jadi mcm potret artis. byk guna gaussian. awal2 dulu terkial2 juga nak buat.. huhu. n sy guna photoshop utk edit potret je. tak reti yg lain T_T

Apis said...

huhu...ok r tu...skurang2 nye reti sumthing. hik3..

nur.sa said...

actually, kalau nak belajar semua dalam photoshop tu mmg makan masa kan? sebab saya rasa banyak sgt boleh buat dengan photoshop tuh. huhu. rugi2 dulu muda2 takmo explore. now, kena belajar satu2 sy ni..

kusut said...

kalau photoshop (atau ape2 photo editing suite lah) the trick is to belajar tool2 dia. dah faham tools senang2 je bleh buat ape yg kite nak. tools tu adelah basis pada penggunaan photoshop yg bagus IMHO

and besides.. nak buat style2 yg cantik KONFEM banyak tutorial kat internet.

r.k said...

crop print screen sekali la mate , baru ngam ini tutorial .. keh keh keh

anyss said...

Salam,
Sokong r.k...kalau letak print skrin mudah skit kot faham.

Bukan semua orang pakar bab komputer ni...blur gak. Nasib baik tak gigil pegang tikus je ;)

Apis said...

@kusut: suke ape yg kusut explain ^^

@r.k: huhu...time tu aku mood malas sbenarnye.hahahadeh. sory2... next time aku akan jadi rajin ye.

@anyss: hahaha..betol3..setooojooo~ hahaha...bg kucing la tikus tuh.huhu..

CikGadis said...

tq sbb sudi beri tnjuk ajar

Apis said...

cik gadis: your welcome sbb ckp tq.