Tuesday, November 2

Malu bertanya, sesat jalan kan???

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..

Jumpa lagi dengan chenta minggu ni.. Tapi sebelum chenta cerita lebih lanjut tentang tajuk entry kali ni, baca dulu perbualan di bawah...

Once while visiting a very rich friend, the maid approached me and…..

Question : “What would you like to have…? Fruit juice, Soda, Tea, Chocolate, Capuccino, Frapuccino, or Coffee?”

Answer : ” Tea please”

Question : ” Ceylon tea, Indian tea, Herbal tea, Bush tea, Honey bush tea, iced tea or green tea?”

Answer : ” Ceylon tea”

Question : “How would you like it? Black or white?

Answer : “white”

Question : “Milk, or fresh cream?

Answer : “With milk”

Question : “Goat’s milk, or cow’s milk”

Answer : “With cow’s milk please.

Question : “Freezeland cow or Afrikaner cow?”

Answer : “Um, I’ll just take it black.”

Question : “Would you like it with sweetener, sugar or honey?”

Answer : “With sugar”

Question : “Beet sugar or cane sugar?”

Answer : “Cane sugar”

Question : “White, brown or yellow sugar?”

Answer : “Forget about the tea, just give me a glass of water instead.”

Question : “Mineral water, tap water or distilled water?”

Answer : “Mineral water”

Question : “Flavored or non-flavored?”

Answer : “I think I’ll just die of thirst”

Thank you!

 
I jumpa kisah kat atas ni dari FB my frens. Dia tak tahu dari mana sumber cerita ni, so i pun tak boleh la nak letak sumbernya. Kalau ada yang tau, boleh la share dengan i ye ^_^

Orang cakap, kalau kita malu bertanya, sesat jalan. Pastu tak pasal-pasal boleh dilabelkan sebagai bodoh sombong. Maksudnya orang yang tak tahu, tapi tak reti nak bertanya. Akhirnya apa yang dibuat menjadi salah...Macam kes kat atas ni, mungkin orang gaji tu taknak buat salah or majikannya dah pesan supaya layan tetamu dengan baik. Sebab tu la dia bertanya banyak soalan. Tapi pertanyaan dia tu macam tak kena je kan? Last-last tetamu terus tak jadi nak minum..

Adik i yang bongsu tu umur baru 9 tahun. Tetapi dia la paling banyak bertanya. Sound good la kan sebab ia menandakan yang dia suka berfikir dan bersifat ingin tahu. Tapi kadang kala pertanyaannya tu boleh buat kami geram dan sakit otak tau! Dia takkan berhenti bertanya sampai dia puas hati. Pernah suatu hari tu, kami dalam kereta nak pergi somewhere la. Then tetiba adik i yang bongsu ni nampak pondok polis kat tepi jalan tu.. Then dia mula bertanya..

Adik : Polis tu buat apa kat tepi jalan tu

Ayah : Polis tu buat speed trape. Kalau ada kenderaan yang laju, dia ambil gambar. Pastu orang tu kena saman la.

Adik : Ambil gambar? Macamana polis tu nak ambil gambar? Kenderaan tu kan laju. Sempat ke dia nak ambil?

Ayah : Dia ada la kamera yang canggih untuk ambil gambar dengan cepat.

Adik : Ye ke? Macamana dia ambil? Bila ada kenderaan laju, dia cepat-cepat tekan kamera tu la? (Sambil buat aksi macam orang ambil gambar)

Ayah : Ye la. Macam tu la agaknya. Ayah pun tak pasti.

Adik : Tapi adik nak tahu la macamana dia buat.

Ayah : Kalau macam tu, dah besar, adik jadi la polis. (Ayah dah start malas nak jawab soalan dari adik )

Adik : Tapi adik taknak jadi polis. Macamana?

Ayah : Meh la ayah antar adik kat polis tu. Pastu adik tanya dia banyak-banyak ye...

My sis and i, gelak je dengar perbualan ayah dengan adik tu. Adik memang susah nak terima jawapan selagi dia tak puas hati. Itu belum lagi bila dia tanya mak, macamana dia lahir, dari mana dia keluar. Susah juga nak menerangkan pada dia.

I pernah hadiri kursus. Penceramah tu suruh kami tanya bila kami tak paham. Tapi bila kami dah banyak sangat tanya, penceramah tu jadi bingung plak nak jawab. Kesian dia. Hehehhe

Memang tak salah nak bertanya, tapi bila dah banyak sangat soalan, boleh jadi pening pale nak menjawab. Kan?? Pendapat uols macamana?

18 comments:

r.k said...

ah , ghua ada soalan .. erm , takpelah .





hahaha ..

ASaDa RyutaRo said...

hahaha.. banyak soalan mungkin boleh tahan lagi. tapi kalau banyak tanya, pastu kita jawab orang buat tak tahu, rasa menyampah pun ye jugak.

kelakar lak baca kisah adik tu.

KeCiK said...

Mcm iklan asstro pasal diskaberi cenel lah.

Kids just dont know when to stop.

:)

Mummy Nana said...

Owh... ada 3 org anak dimana 2 org mmg xberhenti bercakap dan bertanya. Yang kecik baru umur sethn nie pun mcm nak ikut jejak langkah abang dan kakak nya...

chenta said...

r.k : apa soalan anda??tanya je la

asada : eh?!beza ek antara byk soalan n byk tanya??

kecik : tp akan benti bila diorg leka pd benda lain plak selain dr soalan mereka..hehehe

mummy nana : hah!org yg ada anak dan berpengalaman...officemate i pun ada cite mcm mummy nana psl anak2 dia yg byk sgt bertanya..soalan semua kelakar sampai kita tak boleh nk menjawab...hehehe

Amni said...

tanyae lah banyak2.. tapi biar relevant.. macam pelayan tu melampau jugak.. huhu... kalau2 budak2 tu biasalah.. layan je walaupon macam tak munasabah.. sebab kalau kita tak layan kang boleh membantutkan proses pemikiran anak-anak.. =)

ztie said...

hahaha.. tak dapat imagine pulak kalau ada pelayan tanya macam tu. haish.... tu baru detail.

adik kamu macam anakbuah ztie gak. jenoh melayan ni. tapi biasalah tu budak2 kan

kusut said...

dlm kes pelayan tu kan.. aku rase kalau pegi proper coffe shop, nk mintak kopi kene spesifik.. baru dia tak tanye soklan banyak2. ie 'flat white cappuccino with low fat milk and two sugar pls'

tapi kids.. memang comel la aku rase bile diorang tanye macam2. suka aku tengok camne diorang berpikir.. tapi aku tak reti nk layan lah. haha

dlm situasi profesional (atau akademik).. nk tanye soklan biar la yg berguna. sebab time is money. literally!

Amy Syaquena said...

banyak soalan nak tanya nie takut wisau x terjawab je...

nur.sa said...

saya suka budak2 yg suka bertanya soalan ni. tapi last2 tu mesti rasa macam ahh... bila la nak abis soalan budak ni. eheheh.. penat menjawab tak habis-habis ke sudah.

ada org cakap, budak suka bertanya soalan ni cerdik. tak ada la pasif aje kan..

chenta said...

amni : mungkin maid tu takut bos dia marah kalau tetamu dia tak berpuas hati..itu dia tanya mcm2..nasib baik tak keluar jenama apa utk kopi, gula, susu..mau jenuh nak sebut semua jenama yg ada..kan? ^_^

ztie : kalau tnya mcm tu kat kedai or restoran, mau tak jadi makan..terus kenyang..kan?

kusut : yg kusut bg tu tak cukup details lg tu..kena bg sekali gula putih ke, merah ke, coklat ke..hehehe

amy : tanya la.. ^_^

nur.sa : ckp psl budak2 ni..i ada cite2 dgn officemate..anak dia boleh tanya..

"dinosor dgn nabi adam, siapa yang allah cipta dulu?"

"kenapa allah tak cipta nabi adam dulu sebelum dinosor?"

cmne nk jwb tu?huhuhu..jenuhkan?

humbleyat said...

hah..kdg2 kene byk bertanya bergantung apda situasi..

macam saya, kene siasat klien selagi ader, sebab dah tugas kitaorg..

hehe jgn mrh yerk klien2..klu tak, settle lah mslh kamu semua..:)

chenta said...

humbleyat : owh..pegawai penyiasat diampunkan..hehehe

Fina Sophie said...

eh i got this one one entry pernah publish dekat 100penulis ni. exactly ttg budak2 yg byk tnya. hahaha. apa yg nursa cakap tu ada btulnya. kanak2 yg byk tnya sbnrnya bgs, itu tandanya diorg berfikir. cerdik. taklah main terima je apa org kata. and btul la mcm cakap amni, layan je. selagi boleh jawap, jwp. ibu bapa skrg shud be moreee brilliant utk jawap soalan2 mcm tu. knpa kita nak halang perkembangan diorang kan.. :)

chenta said...

eh, ye ke fina??

itula..org mcm pernah baca..tp baca kat blog fina rasanya..sorry ye fina..ampun!

cKyN WaN said...

haha budak kecik biasa lah. adik i pernah tanye abah pasal lampu kereta y tinggi

tapi rasa seronok sebab kadang2 soalan dari budak kecik ni kelakar

x rasa cmtu ke?

chenta said...

tapi kalau org dewasa yg tanya mcm tu, agak2 apa respon kita ek?hehehe

Akuarium I

izfanora said...

AS8

hahaha.. kelakar pulak..budak-budak memang cmtu. kadang soalan xterfikir dek akal. tp, bila ingat balik, jd kelakar kan..


singgah latest entry izfanora:
Semua Nak Kawin