Wednesday, November 10

Legoland di Asia.





Hello petang. (:


Taman Legoland sedang dibina di Asia. Yupp! Mesti ramai dah tahu, kan? Ala,  lego yang disusun ala2 monumen tuh dan ada games yang bestbest. Tapi, apa yang best sangat, ek? Sini tengok. Okay.

  1.  Pertama di rantau Asia!

  2.  Ke-5 di dunia, dan pertama kali di Malaysia (!!) Sebab??
  
  3.  Sebab, Kedudukan Iskandar Malaysia adalah di tengah2 Rantau Asia, ok.

  4.  Lokasi kat selatan Malaysia iaitu di utara Medini, Wilayah Pembangunan Johor.

  5.  Merupakan salah satu projek taman tema di Iskandar Malaysia.

  6.  1.2 juta pelancong dijangka melawat Legoland Malaysia pada 2012.

  7.  Lebih 4,000 peluang pekerjaan akan diwujudkan dan 1000 peluang di Legoland sahaja.

  8.  Dijangka dibuka secara rasmi pada April 2012. (Setahun lebih awal)

  9.  Kos pembinaan - sebanyak sekitar RM 750 juta (S$ 311 juta).

  10.  Projek ini telah bermula pada Mac 2010 dan dijangka siap pada suku pertama 2012.

  11.  Legoland Malaysia merupakan Legoland yang ke-5 selepas Legoland Billund (Denmark), Legoland Windsor (London), Legoland California (Amerika Syarikat) dan Legoland Deutschland (Jerman).
    Dah. Okay, tengok sini pulak~




    Beberapa photographs Legoland sedia ada.
    (Google Image)





    Legoland di Billund (Denmark)









    Legoland di Windsor (London)












      Legoland di California





    Legoland di Deutschland (Jerman)
     

     Legoland pertama di Malaysia (In making)



    Nak pergi, tunggu 2012, owait! Maklumat lanjut boleh google kat bawah neh, taw.


    Sumber:www.iskandarmalaysia.com.my,www.straitstimes.com & www.google.com/images

    21 comments:

    kusut said...

    cool gak. dulu kecik2 mak tak kasik letak lego dlm mulut nanti tertelan, tercekik bahaya. kenangan~

    takleh nk bayang la camne legoland ni.

    dengar2 kisah upin&ipin pun bercita2 nak buat theme park

    Azrul Hisham said...

    masa kecik-kecik dulu main lego yang jenis murah je...yang mahal2 tengok dari jauh je..huhu


    Jom guling-guling disini pula:

    Azrul Hisham -My Real Life

    nabilah_2908 said...

    wah....menarik juga ni....tk sabar nk tunggu Lego land di malaysia.. :)

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    APA KATA HATI GIVEAWAY

    d_tieah said...

    Best2..
    Dulu ms kecik2 mmg gemar main lego..

    nur.sa said...

    eh, cite ni la yang berkaitan kat majalah tiga hari tu,kan. pasal sorang girl tu terpilih menuntut ilmu lego ni kat luar nun. 2012 ek? best. best. lego dulu-dulu sy main kat dalam kelas KH. hehe.

    KeCiK said...

    Masuk Legoland ni takde had umur kan? Nak main kat tmn permainan kat tmn mcm seganlah.

    Selonotnyeeeeeeeee !!!

    Dari kecik sampai besar kumpul duit nak gi Disneyland tapi tak pernah cukup, seb baek ada Legoland!

    hentakbelipat said...

    ohhhh kawasan yang dok membangun kat area danga yang besar2 tulis iskandar property tu nak buat menatang ni lah..pehhhh harap2 time dah siap ade lagi kat JB nih..memang seronok..tapi sure harge tilet nak masuk die mahal kn..yelah nk dapat pulang modal kos juta2 tuh

    Kimmy Ai said...

    wah! legoland! teruja! teruja! hehehe.. lambat lagi tu 2012.. balik malaysia terus boleh gi main.. heee.. ;DD

    Kenapa Rottkappchen's

    humbleyat said...

    wah legoland...beruntung Malaysia akan ada legoland..

    cuma berteka-teki, harap2 takde pekerja asing yang memenuhi ruang pekerjaan di legoland nanti huhu..

    and ekonomi negara akan naik yeay...

    suziesanji said...

    cool~~~ mengidam nak pergi disneyland.. legoland?? mahu!! masuk wishlist ni.. Harap2 best punya...

    Mummy Nana said...

    Akak dok obersea pun xpernah gi Legoland.. tapi mmg hasben akak ngan anak2 akak suka main lego.. plan nak gi dah lama.. tapi gawat2 nie... kensel... ok gak tu.. buat kat Mesia... waaaaa... lama xbalik JB...rindu..

    Azza Zahra said...

    Kecik:
    Agk bahaye di situ.
    Upin dan ipin pon nak wat?
    Bila lar agaknyer, ek (:


    Azrul Hisham:
    Ala same jer, maen lego
    mesti sepahsepah gak, kan.
    Pastu mak marah (:

    Azza Zahra said...

    Nabilah:
    Tape, 2012 tak lame
    lg sampai lar tuh (:


    d_tieah:
    Same lar. Buat robot,
    buat rumah, pastuh baling2..
    Mcm2 (:

    Azza Zahra said...

    Nur.sa:
    Yup. Kat Majalah 3 ada siarkan.
    Menarik kan! Beribu lego dah dipasang.


    Kecik:
    ala Kecik, aza maen jer lg
    kat taman permainan klau
    terasa nak maen jongkang jongket :P

    Had umur, tade. Target Legoland
    neh untuk family, terutama
    kanak2 umur 6 hingga 12 thn
    rasanya. So, sume bole enjoy~

    Azza Zahra said...

    Hentakbelipat:
    2012 mgkin siap lar.
    Tuh lar, harga tiket
    msti mhl, kan. Tataw lar.


    Kimmy Ai:
    Teruja gak!! (: Hehe. Nti Kimmy balik mesia, bole lar tros maen.

    Azza Zahra said...

    Humbleyat:
    Harapnyer lar, kan. (:
    Dan Legoland mesia ada
    persaingan dengan Universal Studio
    kat Singapore. Pelancong yang dtg
    S'pore, leh dtg kat mesia lak.


    Suziesanji:
    Harapharap best lar kat sini nyer.
    Klau xbest, simpan duit, ley
    jln2 kat s'pore lak. Pergi Uni.
    Studio.

    Azza Zahra said...

    Mummy Nana:
    Paling dekat kat akak Legoland
    kat london lar, kan.
    Tape lar, balik mesia nati
    ley dtg ngan family akak (:

    Fina Sophie said...

    2012. tak lama lagi lah kan? best ke. never heard about legoland. ketinggalannya XD sy nak disneylanddd ;P

    Azza Zahra said...

    Fina:

    Best dear,kot(:
    Tape, tgk jer mcm ne,
    owait!

    maharam said...

    Salam,
    boleh jadi tarikan pelancong pada masa depan


    Risisita III

    Azza Zahra said...

    Maharam:

    Btambah lagi lar list
    cuti2 mesia 2 thn depan.