Monday, November 8

Kongsi Knowledge - banners II

(klik banner untuk visit kusut-blogs)

layout baru! design banner baru! tukang tulis tak baru ye. still kusut. tak tukar nama thanks for ur concern. ok sblom ape2.. ampun maaf last week takde entry :P.

nak cerite ape minggu ni? banner lagi lah. kali ni nak kongsi apa yg aku rase design banner yg bagus and benda2 yg kalau boleh tolong la jgn buat bile 'mendesign' banner korang. and sikit2 tips lah bile nak buat and guna banner kita ^^




kat sini aku listkan benda2 yg aku (ye.. ni adelah pendapat aku. bukan nak berlagak otai tapi i hope at least take things in with a grain of salt lah) rase patut kita amik kira dalam design banner

yang OK:-                                                                                      

1) warna yg menarik, ada personaliti
warna memainkan peranan penting. kalau kurang pasti cara nak mix and match warna dgn betul, stick to satu warna yg utama.

2) text (dan jugak font) yg jelas, eye catching
aku rase 90% of the time banner kita akan ade text. pilih font yang jelas. scripts are fine tapi jangan kecik sangat. and letak text tu kat tempat yg senang nak baca. aku paling suka guna hitam atau putih utk text dlm design2 aku. sebab tu paling senang. tapi kalau nk guna warna pun ok. personally aku rase text yg terlebih adelah tak perlu (sbb dlm blog dah banyak words)

3) ada emotion dan 'imej' yg tepat
imej mcm artis2 lah.. kene imej yg betul. kalau nk nampak rock buat la banner nampak mcm rock. kalau nak bunga2 letak la bunga2. tapi kalau guna gambar je tak mencukupi lah.. kene cuba instil emotion pada banner tu. main dgn warna and gambar2 serta lines yg sesuai utk buat design kita 'Pop'

4) konfiden tapi tak syok sendiri
bile design satu benda.. kene humble. tapi kene konfiden dgn design kita. tanye pendapat orang lain pasal design tu. lebih 50% akan kata ok cantik etc utk amik hati.. tapi look for those REAL comments yg boleh improvekan design. and bile ade yg mengutuk.. biar je la. takde orang yg sempurna. *tengok EDIT kat bawah*

5) simplifyyyyyyyyyyy......^^
ni paling paling paling penting kot. jgn overcomplicate things. jangan serabutkan design. jangan kusut!


yang TAK OK:-                                                                             

1) warna background dgn text seakan2 sama.
even kalau satu perkataan atau satu huruf pun yg tak jelas akan buat banner tu nampak tak cantik. kalau situasi ni takleh elak kan.. cuba letakkan garis outline (atau stroke) pada text 

2) jenis font yg terlalu banyak dlm satu banner.
hakikatnye, font yg cantik (dan free) memang tersangat banyak kat internet ni. so kadang2 kite rase nak guna semua font yg cantik2 yg kite penat2 cari. sila kawal nafsu kite ye. sebab dlm design ape pun.. konsistensi font adelah penting. guna dlm 2 atau 3 jenis font je utk satu design dalam  (lebih kurang) satu page. nota - jgn guna Comic Sans. trust me

3) gambar yg stretched/squashed
bile kita nak masukkan gambar dlm banner kita, kemungkinan besar nye gambar tu jauh lebih besar daripada saiz banner yg kita nak buat. so terpaksa la resize gambar tu. ALWAYS tekan dan hold butang 'shift' masa resize gambar. dia akan pastikan gambar kita tak berubah bentuk dan rosak

4) gambar yg ada watermark orang lain
watermark tu adelah utk pastikan org lain tak guna gambar.. tu sebab tuan dia tak kasik lah. tapi ramai yg ingat watermark adelah lesen utk guna sesuka hati; asalkan ade watermark tu bile kite repost.. salah tu. dan hak meletakkan watermark jugak adelah pada tuan punya gambar tu.. bukan tuan punye blog yg upload gambar tu. jadik.. jangan guna harta orang lain tanpa kebenaran

5) penggunaan efek digital yg terlebih
memang senang nak guna photo editing software bile dah reti guna. tapi sebenarnye orang2 yg betul2 tau guna software tu tak guna sangat pun efek2 yg ade dlm tu. sebab apa? sebab ramai sgt guna efek yg sama sampai overused. tak salah nak guna.. tapi bile guna tu jangan berlebih2 lah. kawal nafsu ye XD


nota tambahan :-                                                                             

1) gif animation adalah OK utk digunakan. tapi jaga2 sebab animated gif akan efek filesize banner anda.
2) filesize yg terlalu besar akan melambatkan loading seluruh page.. cuba buat kurang dr 1MB
3) gunakan feature 'save for web' kalau reti. resolution besar pun boleh save jadik kecik
4) bile dah ade banner utk guna.. camne nak guna? kene upload kat server. kat blog aku ade satu entry pasal ni (tapi in english ye). kalau terase nak baca lagi bleh gi sana ok ^^


 EDIT:                                                                                            
sape2 yg ada buat banner and nak pendapat orang lain, upload la banner kat blog masing2 pastu kasik link kat sini. kite ramai2 pakai buat rombongan sambil komen mahu? sambil2 tu bleh naikkan trafik kan?













Tentang Penulis Ini                                          


kusut juga penulis untuk blog kusut-blogs. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap hari Isnin dan di Twitter @kusut.

Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label kusut. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah 'Song : Dashboard Confessional - 'Vindicated''

29 comments:

Chip said...

Gotta to like the new banners. Simple yet classy.

Fina Sophie said...

tips sangat berguna bg org yg belum buat banner mcm sy.. hehehehe. n got inspiration lepas tgok banner kusut. thanks!

KeCiK said...

Like always, superhero-kusut saves the day! up up and away!

Macam loudness lah bro!

Fewit!

:)

hentakbelipat said...

kau sangat terer..aja aku amcam?nanti aku belanje mekdi..ni serisu

Q said...

setuju dengan hentakbelipat. bukak kelas kat mekdi!!
amacam? sekarang dah ade dua big mac untuk kusut. hahah...

nas said...

@hentak berlipat aku setuju gak....aku leh belanje mcd kalao bro kusut ajar aku..hehehhe...eh..serisu ke serius nie hentak berlipat ? :P

latest entri:

Blog nas letters sudah berusia 6 bulan

Sofia Karim said...

tips yg berguna sebab kadang2 apabila kita buat banner kita kurang fikirkan tentang pandangan orang lain, sebab selalunya bila kita design mesti kita aje yg nampak perfect pada banner tu, padahal orang lain nmpk xjelas, kurang menarik dan sebagainya...

@kusut.. kalu rajin wt tutorial..hehe.. banyak permintaan ni..hehe

humbleyat said...

wah..nampak juga cara2 nak wat..masih mencari ilham dan masa nak wat banner nih

thanks kusut :)

anyss said...

Salam,
Entri penuh maklumat. best. belum buat banner lagi...tengah kusut masai ni hu h uhu

Azza Zahra said...

Sokong humbleyat.
Tengah tahap mendesign
lagi neh.

koshary said...

okeyh kena bertapa atas katil cari ilham for banner nieh. =D.

technical dah ada, tinggal ilham jek. hehe.

nur.sa said...

nak mintak kusut tengok banner simple kat blog saya, aci? dah siap tu dan letak kat sana, tapi nak tau pendapat orang juga.

kusut said...

@Chip
thanks! i was going for that :P

@Fina
glad the post helped. goodluck buat design.. and have fun with it ye

@Kecik
loudness tu ape? @_@ hehe
kalau aku superhero aku takde power terbang kot. takut kene langgar kapalterbang lah

kusut said...

@hentakbelipat
uih mekdi je ke? ahahaha jkjk
bleh je ajar. takyah pengeras lahh as long as tak mintak yg terlampau kompleks

@Q
tak lama obes la aku camni. haha. kalau korang ade soklan atau nak mintak ajar ape2 tanye je ye. kalau aku bleh tolong aku tolong

@nas
hahaha lagi satu mekdi! T_T mekdi sini tak halal malangnye~

kusut said...

@Sofia Karim
nak tutorial ape ye? bleh je tapi kadang2 tak tau tutorial ape yg nk ditulis

@humbleyat
goodluck ye. ilham tu kadang2 suke buat surprise.. bile kite tak expect dia la baru dia datang

@anyss
takyah kusut2 lah. selalunye bile dipikirkan sgt.. mase tu la idea tak datang

kusut said...

@Azza Zahra
glhf (good luck and have fun) ye!

@koshary
haha design simple2 aje biar sempoi

@nur.sa
orait. akan tengok.

orang lain bleh gi tengok and komen gak tak?

ztie said...

kusut!! cantik nye kusut

hentakbelipat said...

yes! x komplex mane lah..komplex lagi komplex beli belah..just nak tau fundamental je..pakai ape nak buat and macam mane nak attach dkt entry..pasal design2 tu boleh handle sndri..hehe

nur.sa said...

kusut,
kalo sy still nak pakai muka kartun tu. camne ek nk tukarkan kaler background tuh sebab dia dah sekali dengan kartun tu. perlukah sy tukar aje smua sekali? huhu.

dan font tuh. dah download, then camne nak pakai?

adeii. complicated lak ek soalan sy..

cKyN WaN said...

kusut!

what say u about my banner?

tapi after 6pm today la hehe

br letak lam entry 100p kol 6 japg. nanti dah tgk komen ek?

kusut said...

@ztie
aku ke yg cantik? hehe
tapi thanks. suke bile design banner dapat positive feedback ^^

@hentakbelipat
nak tanye ape2 jgn segan ye. nak request tutorial pun OK.

- utk buat banner.. kalau ade photoshop bleh guna tu. atau guna program free cam photoscape. kat KongsiKnowledge6 ade link tutorial photoshop/photoscape/picasa

- nak upload and gune banner, folo link post ni under 'nota tambahan' tu (no. 4)

kusut said...

@sa
cek kat blog sa ek. ade reply baru

@ckyn wan
lepas kol 6? ok kalau sempat aku cek mlm ni k. kalau tak.. besok lah :P

cKyN WaN said...

hahahaha xpe2. bebile pon ok je

Fina Sophie said...
This comment has been removed by the author.
Fina Sophie said...

nice! ini mcmna kusut?

Banner Sophiesm.Com untuk 100Penulis

thankss.. =)

Fynn said...

banner saye huduh...sobsss...
kalau la gheti pakai photoshop :(

kusut said...

@ckyn wan
dah cantik dah. cuma font tu kurang jelas sikit lah. susah nak baca huruf2 'ckynwan' bile gune font tu. semua lain dah ok sangat dah. nak tambah bintang kecik2 pun ok kot.. tapi jgn terover pulak

@fina
banner lemah lembut! cek kat komen blog ek fina

@fynn
huduh? cantik lah. union jack tu maybe lucu sikit tapi ok je lah.

afifaa. said...

assalamualaikum en.kusut.

tolong ajar saya ):

tak pandai nak buat banner.

maharam said...

Salam,
Nasib baik ada entri ni...dapatlah saya buat banner. terima kasih


Risisita III