Thursday, November 25

KeMeriahan AidilAdha di Kelantan

Assalamualaikum dan selamat menjalani ibadah Qurban pada Aidiladha.


Ramai orang kata sambutan Aidiladha di kelantan lebih meriah berbanding negeri-negeri yang lain. Betul ke? Aku tak pernah pula sambut Aidiladha kat tempat lain, hanya di kampung halaman sahaja. Beberapa kali pernah jugalah sambutnya di Bangi keseorangan. Tak rasa apapun, macam hari biasa sahaja. Suasana tetap sibuk macam biasa, bezanya hanya bercuti satu hari.



Apa sebenarnya membuatkan Aidiladha sangat berbeza antara di kelantan dan tempat lain? Setakat ini aku ada beberapa perkara yang menyebabkan sambutan Aidiladha sangat menjadi meriah berbanding di tempat-tempat lain. Sebabnya;



i. Pertama: Perantau Balik Beraya. Sesak Itu Indah
ii. Kedua: Acara Qurban Dijalankan Secara Persendirian
iii. Ketiga: Walaupun Tak Mampu Haji, Ganti dengan Qurban
iv. Ke Empat: Memasak Dan Jamu Kepada Tetamu
v. Ke Lima: Acara Ziarah pada Hari Kedua, hari pertama: sibuk potong daging
vi. Ke Lima: Ziarahi Kuburan

Anda juga boleh melihat keindahan awan sepanjang perjalanan aku balik kampung di Kelantan sempena sambutan Aidiladha lepas dan kembali semula ke bangi di entri Ditemani Awan Gemawan Putih Kekabu Bak Biri-Biri Gemok. Selamat menikmati.

Entri ini menjadi sangat pendek kerana anda perlu ke blog saya bagi mengetahui kisah seterusnya. hanya terdapat dua entri sahaja tentang sambutan Aidiladha yang sempat saya siarkan di Saat kau Sentuh Hatiku. tiga entri lain akan menyusul kemudian hingga ke minggu hadapan. Mohon ampun, tersangat sibuk buat masa ini, harapnya anda semua mampu mengetahui perkongsian suasana Aidiladha berkenaan.

17 comments:

Pala Maldini said...

aku setuju yang sebab #2. buat persendirian dan kemudian jamu tetamu makan (selepas di masak)

hentakbelipat said...

tak pernah nk rase feel raye haji dekat kelantan or terengganu...teringin jgk nk rase

nn said...

best la raya kat Kelantan. mak orang Kelantan. abah orang Batu Pahat. hari tu balik raya kat BP tidur sepanjang hari. yang datang beraya pun cousin and pakcik je one family. tak ada buat apa-apa selain makan ramai-ramai pagi tu. tengok sembelih lembu pun tak. huhu. tapi balik raya BP dapat duit raya :P



5 THINGS: There’s a first time for everything

Fina Sophie said...

yeap, thats what i heard! dekat tmpt sy, family yg buat korban, adalah menjamu :) kalo family sndiri buat, prgi tlg2. perkara biasa kan..

anyss said...

Salam,
Pala Maldini: pergi rumah sesape pun kena makan...biasanya menu dia lebih kurang sama je


Meriahnya Aidiladha di Kelantan Edisi Dua

anyss said...

Salam,
Hentak belipat: 100 penulis ada ramai editor dari kelantan dan terengganu, Aidiladha tahun depan, mintak BOSS buat rombongan Cik Kiah ...saya sudi jadi tuan rumah hu huhu


Meriahnya Aidiladha di Kelantan Edisi Dua

anyss said...

Salam,
nn: Apa kata NN pula yang pergi jalan2 ke serata kampung dan lawat semua sanak sedara...lama2 boleh jadi budaya. meriah macam di Kelantan jugak nanti ;)



Meriahnya Aidiladha di Kelantan Edisi Dua

anyss said...

Salam,
Fina Sophie: Itu sebaiknya. Saling ziarah menziarahi dan tolong menolong. Masa ni lah boleh jumpa ramai sedara mara dan orang kampung. yang tak bestnya bila...ada edisi anyam ketupat hu hu hu


Meriahnya Aidiladha di Kelantan Edisi Dua

Aida Ismail said...

rindu kelantan! oh myyy, tapi serious raya kat kelantan memang besttt =D

r.k said...

ghua ade member brader kelantan sorang , bini beliau cakap , raya haji WAJIB untuk anak kelantan balik . pergh , dahsyat !!

Miss Kira said...

betul2.. setuju yang point pertama tu.. hehehehe

Latest entry: Men's Love

anyss said...

Salam,
Aida: SabaQ! SabaQ! SabaQ!...karang boleh balik Kelate...study sampai habis dulu ;)
Sangat meriah sampai rasa macam tak sah kalau tak balik Raya

Meriahnya Aidiladha di Kelantan Edisi Tiga

anyss said...

Salam,
R.k: Raya Aidilfitri kurang meriah sebab ramai yang dah mula puasa Enam pada hari kedua. Lepas tu balik KL.Tak sempat nak meriah...

Meriahnya Aidiladha di Kelantan Edisi Tiga

anyss said...

Salam,
Miss Kira: tahun depan datang raya di kelantan ya ;) jom reramai!

Meriahnya Aidiladha di Kelantan Edisi Tiga

nur.sa said...

meriah! dan harap2 kemeriahan ni kekal macam ni sampai bila-bila. tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas. berperibahasa plak :)

dya adriza said...

wah.. memang menarik! tapi situasi saya lebih seronok kot. belajar di terengganu nak dekat2 kelantan sikit, raya haji 3 hari. so org lain juz cuti 1 hari, lepas tu sambung lagi 2 hari kelas, tapi saya dah cuti terus. hebat!!

Latest Entry: Kebahagiaan Itu Membahagiakan..

Kimmy Ai said...

tak pernah beraya aidiladha di tempat lain selain terengganu. tapi dah 2 kali berturut2 sy beraya di mesir~ ;)

p/s : kat terengganu sambutan aidiladha kurang meriah.