Tuesday, November 30

jangan campur aduk boleh tak?


Photobucket


jumpa lagi kita di 100penulis. 

harini nak cakap sikit pentingnya kita ni bersikap professional. macam mana tu. kat sini taknak berat2kan minda masing. cukup benda simple je. dalam kehidupan seharian ni, perlu berinteraksi dengan ramai manusia, dalam pelbagai situasi. maka kena la bijak menangani nya.

sebagai contoh. kita rasa tension, down disebabkan satu perkara. tapi disebabkan benda tersebut, tak pasal2 orang lain pun kena hamun sekali. sebab kita mencampur adukkan segalanya.paham tak ni? hehehe

contoh mudah. semalam kau gaduh ngan boyfriend. gaduh2. lepas tu esoknya ada aktiviti beramai2. tapi sebab kau gaduh ngan boyfriend, satu hari kau xde mood. orang lain tegur pun kau nak tinggi suara, kena marah lagi.

contoh lagi. semalam gaduh ngan bini / laki kat rumah. datang ofis pun masam mencuka. lepas tu kalau ada hal berkaitan opis staff nak tanya, habes satu ofis suara macam halilintar menghambur. padahal staff / kawan tu tak buat salah pun. tapi sebab kau tak professional, campur adukkan semua. jadik la macam tu.

bukan takleyh nak xde mood. manusia biasa, memang fitrahnya macam tu. tapi kena pandai2 la kawal ikut keadaan. fikir la sekali pasal orang lain gak. jangan nak terbawa-bawa sangat. kena bijak mengawal perasaan.

lepas tu kena pulak dengan orang sekeliling yang x endah je ngan perangai kita yang beremosi tak bertempat. sekali sekala tak apa la jugak. tapi kalau dah selalu sangat emo, xde mood  nanti lama-lama orang pun malas gak nak layan. last2 sendiri jugak yang makin parah.

apa-apa pun jangan la campur adukkan semua perkara. hal peribadi jangan campur ngan urusan lain. kesian la sikit kat orang lain. tak kisah la kita ni bos atau kuli. yang penting perlu bijaksana dalam mengawal segalanya.




Mengenai Penulis Entri Ini :
Ckynwan juga penulis untuk blog celoteh ckynwan. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Selasa dan di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label Ckynwan. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah tutorial spoiler.

6 comments:

Fynn said...

My lecturer dulu pernah once bersikap gila tak pro.
weird,maybe pms haritu,sbb dy tu well known dgn great reputation,
but then ade certain incident happened, and tarra boleh nampak gila tak pro.
memalukan :(

Cupcakes untuk 2017

cKyN WaN said...

same here . my lecturer. dia busy sangat dgn ape ntah smpai kan nk tanye something y x smpai 1 minit pon dia marah2. buat muka kerek. my god, tensen je!

Fynn said...

lebih kurang lah situation dy!
tp,my lecturer,dy salah faham.
dy igt i sort of buli my other friend and lepas tuh mmg asyik kena mrh je dlm kelas dy!

tsk...sabar jelah~

kusut said...

oh annoying sungguh bile orang capur aduk hal peribadi dgn profesional. tapi tu la hakikat nye kite ni manusia. kadang2 tak sengaja pun nak campur aduk. stress does unimaginable things to people. and stress is monstrous, probably one of the few things that can break the coldest strongest person.

hebat kan stress?

Fina Sophie said...

cerita pasal professional ni, sy ada satu pnglaman.

i ade bf. then break sbb dia curang pergi dkt pmpuan lain yang kawan i juge. sy n pmpuan tu sekelas. sumpah sy tak buat apa2. hti berdarah2 dah time tu tp sy buat muka sardin je dlm kelas. terkilan tu ada la tp sy bukan jenis tnjuk sgt perasaan. everything flows mcm biasa. then one day dia jmpa, guess apa dia ckp?

"kita be professional saja k. kami pun tak sangka benda jadi mcm ni. takdir."

lbh kurang mcm ni la.

padahal takda benda pun. professional kepala hotak. grr. sy tak buat apa2 pun kat dia, tu pun nak sentap. kang sy bagi ajar sikit, dia juga yang emo. hal berkaitan cinta, bukan hal profesional sgt mcm jadi lect ke ape ke. itu hal hati dan perasaan la. haih..

humbleyat said...

panas nyer topik nih..kalau mcm tu semua kena belajar kawal emosi pd tempatnya k? hehe