Wednesday, November 3

Header Blog Yang Simple Mimple

MunzirShafie dot Com



Salam 100penulis semua!

Maaf kepada pembaca semua, tak kira la editors ke non-editors ke, sebab 100penulis semenjak dua ni sunyi kejap. Yela, selalunya blog ni terhibur dengan kanak-kanak riang tapi sekarang ni nampaknya semua busy dengan assignment, test dan jugak final exam masing-masing.

Maaf minggu lepas MuJE ternyanyuk sebab tertukar hari sudah. Tapi naseb baik la MuJE ni takde kipas susah mati kan... (ke ade? hehe....)

Baiklah, hari ni MuJE buat post yang simple-mimple jer iaitu cara nak buat header blog yang cepat dan menarik macam gambar kat atas ni. Kalau yang cepat baca icon-icon kat atas tu, akan nampak tulisannya ialah "header blog" kan?

Nak tahu macam mana buat benda ni?
Silalah ke http://iconscrabble.com/ dan akan keluar homepage dorang macam gambar kat bawah ni


Pastu korang taip la nama blog korang ke, nama korang, nama awek ke dalam kotak dia tu. Tapi limit character yang dia bagi 18 jer so korang kena pandai-pandai la. Kalo nama panjang sangat buat dua kali. Ape yang susahnya? hehe...


Contoh MuJE buat ialah munzirshafie. Then tekan butang scrabble tu. Tadaaaaa! Dah siap dah!


Pastu korang nampak tak link Download Image dalam kotak kat tengah-tengah tu? Ha, tekan situ pastu right klik kat gambar then save image. Dah siap dah header blog korang! Heeeee.....


Ni kalau dah takde idea sangat la nak buat header tu..hehe kalau mana yang reti photoshop tu boleh buat lagi smart.*nak pesan satu boleh? hihi...*




Written by MuJE
G12 @ 3 November 2010, 6.00 PM
Powered by 100Penulis

23 comments:

ASaDa RyutaRo said...

lawa jugak walaupun simple.. yg ni kena d edit jugak dlu sebelum guna kan? ke boleh guna terus? err..

Cik Liz a.k.a Leza said...

terbaek....huhu

aTiKa aTeRkaH said...

lawa...comel comel je

Kimmy Ai said...

hooo.. yang ini macam boleh buat signature jek.. heee~ ;DD

nabilah_2908 said...

menarik la signature Muje...

jom ke APA KATA HATI pulak ;
SALAH NOMBOR

Juelina Stanie (AJ) said...

menarek!kebetulan nak pakai header ^^
nak cube la

Q said...

cool lah itu header

ztie said...

cilok nak wat signature lah.. heheh :P

humbleyat said...

comey,smart,ceria and cool..:)
tq for sharing muje....

nur.sa said...

simple, tp kaler2 cun dan comel..
sebut psl header ni mula la teringat perihal banner. aduss.

KeCiK said...

waaa...macam main sahiba la bro.

MuJE said...

@asada

nak pakai terus pon boleh! hehe...

haahla weh, banner tak buat lagi! ade sape-sape bermurah hati nak tolong buatkan? hehe...

MuJE said...

ha, jom semua kite propose kat bos! semua pakai signature macam ni! haha...

@kecik
haah, tapi yang ni susah gak kalo tak nampak huruf icon tu... tp mmg lawa + sempoi.

d_tieah said...

Terbaik..
Perkongsian yg memberi faedah muje..
Tahniah..

Sofia Karim said...

Muje...best2 wt header ni.. Thx tau..
Aku dah buat dah kt blog aku.. Yeyeh.. AS8 bakal siap..kekeke..

kusut said...

good share lah. tak pening kepala org nk buat banner/siggy utk blog

@muje
eheh kalau SEMUA org kene guna siggy yg ni aku mintak ampun tarik diri kot. terlalu bertentangan dgn design principal aku lah :P

chenta said...

dari semalam pikir psl header ni..huhuhu...

eiela said...

comel la tulisan-tulisan yang keluar kat sana.

Fina Sophie said...

ada style juga ni.. ;) bleh la buat banner 100p kat sana. ehehe

MuJE said...

@Sofia Karim
wah, terbaiklah! tapi kena la dengan theme blog tu...hehe

@kusut
haha... tak ah, mane yang pro main photoshop tu mmg tak layan benda camni...hehe aku nk buat siggy care lain.. pakai addon jer..

izfanora said...

cantik..

stail..

comel.. :)

anyss said...

Salam,
Mmmmm memang simpel je, tapi kalau tak ada idea sangat bolehlah. jangan nampak berserabut sangat dah la ya...

anyss said...

Salam,
Mmmmm memang simpel je, tapi kalau tak ada idea sangat bolehlah. jangan nampak berserabut sangat dah la ya...