Monday, November 22

Dongeng Rakyat Hong Kong


Malam tadi gua jumpa kawan lama, bual-bual sampai subuh. Seronok juga bersengkang mata demikian. Mengembalikan gua ke masa silam sebentar

*      *      *

Dan akhir-akhir ni gua teringat pasal satu kisah dongeng rakyat hong kong. Gua pun antara peminat kisah dongeng ini. Tapi gua tak berapa nak feel sangat kisah dongeng Hong kong ni, terlalu mendatar kisahnya. Itu hanya pada hemat gua, tidak bagi yang lain. Mungkin. Biasala, bila Hong Kong diakaitkan dengan golongan orang bangsa Cina. Dan orang bangsa cina ini hikayat dongeng mereka lebih kepada seni persilatan mereka. Sama juga seperti melayu, bila berbicara pasal kisah-kisah dongeng, seni persilatan ini juga selalu diselitkan secara kita tak sedar. Jadi, bila kisah dongeng terlalu panjang dan berkisar tentang persilatan yang limited, ia akan jadi satu kisah yang bosan. Berlainan dengan kisah dongeng rakyat Jepun. Gua lebih terpengaruh ke arah itu.

Berbalik kepada kisah dongeng Hong Kong, gua ada beli buku dongeng rakyat itu.

Seronok.

Dan mengembalikan gua ke 8 tahun lepas. Rindu.

*      *      *


Gua cilok gambar dari Mitestrocke’s Blog

p/s: tapi jepun punya dongeng still lagi best..

Mengenai Penulis Entri Ini :
Pert Doherty juga penulis untuk blog Otak dan Jantung. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Isnin dan di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label PERT DOHERTY. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah Antara Sahabat, Sijil dan Senapang Thompson (PART 1).

11 comments:

Kimmy Ai said...

dongeng jepun tak pernah jumpa plak.. tapi masa zaman skolah rendah dulu selalu jumpa komik2 dongeng hong kong..

p/s : masa kecik dulu asyik baca komik dragon ball jek.. ;DD

Just For You

Pert Doherty said...

Antara dongeng jepun yang gua suka adalah dragon ball jugak.. hahah

Link di komen :
Antara Sahabat, Sijil dan Senapang Thompson (PART 1)

cik ain said...

xpernah thu psl nie :) yg tahu kalau dongeng2 melayu je kih3!

*latest entry, xde lagi :)

Fina Sophie said...

pendekar laut! mcm familiar. tp samar2 :/

anyss said...

Salam,
Shinscan dah jadi dongeng ke?



Ditemani Awan Gemawan Putih Kekabu Bak Biri-Biri Gemok

KeCiK said...

Gua teringin one day gua bangun ada belang tarung kat forehead gua. Gua tak perlu ke hospital bila ada kuasa putaran medan magnetik.

p/s: Sori beb, gua terambik turn lu untuk post entry pukul 4 tadi. Sori. Salah pandang. Darn.

:)

Pert Doherty said...

Sinchan lagi la dongeng buli buli zaemon.. hahaha

Pert Doherty said...

haha.. sgal je salah jadual.. hahaha.. bantai je la chik,.. yg penting minggu ni kita hepi.. hahaha. johnson, kunyit, maxi..

kusut said...

oh suke lah wira tunggal. dulu abang aku kumpul dr no.1. aku suke sebab kaitan dia dgn pendekat laut. tapi masa wunan dah jadik pelik tu dah tak best.

haritu aku pegi library kat kampung gawler ni.. kat section graphic novel dia ade satu komik Dragon&Tiger Future Kung-Fu Action. komik ape tau..? dewata raya! lol

humbleyat said...

oo..bru tau...dragon ball tu dongeng hong kong?

how about budak getah..adik2 sy suka sgt citer bdk getah..

tp waktu kecik dulu berebut komk doremon haha.

Mencari Inspirasi Diri

Miss Kira said...

suka lg wira tunggal.. hahaha


26/11