Thursday, November 11


    
       Ceritanya pasal kentut. (entri ini pernah tersiar di Nas letters )Hah,kenapa pulak aku nak tulis entri ini? Alah,sebab semua orang mesti kentut kan? Takkan tiada pun manusia yang tak pernah kentut? Lisa Surihani, Barack Obama dan Fizo Omar pun kentut juga.  Kalau manusia itu yang tidak pernah kentut tu dikira tak normal la tu,hahaha.Persoalannya,adakah semua orang menyukai dan menggemari bau kentut? Sejujurnya aku amat pantang jika bila aku tengah syok layan jiwang, tanpa diduga dan tanpa sebarang isyarat,tiba-tiba aku terhidu bauan 'perfume' asli dari lubang jubo  yang amat menyeksakan lubang hidung aku yang secara tidak sengaja tersedut sehingga masuk ke paru-paru. Secara automatik aku menutup hidung aku dengan tangan atau baju tanpa disuruh oleh sesiapa pun.

siapa yang tak pantang bila seseorang itu kentut berbau teloq busuk!

        Ramai yang mengatakan bahawa lelaki ramai yang kerap kentut berbanding perempuan,tapi sebenarnya sama saja,cuma lelaki lebih 'berbangga' bila mereka kentut berbanding perempuan yang lebih suka mendiamkan diri selepas melakukan aktiviti membuang angin. Lelaki pun selalu juga 'senyap' bila terkentut supaya reputasinya tidak tergugat dengan bau yang amat $&*%$! Perempuan pula 'rajin' menyimpan kentut dan melepaskan isipadu gas yang lebih banyak per kentut (alahai,macam matematik pulak)
perghh...gas kentut mamat ni memang sesuai untuk dijadikan gas kereta :P

       Antara makanan yang menggalakkan penghasilan gas mesra alam ini ialah makanan kekacang(termasuk petai),telur,kubis,brokoli,makanan berkanji(kecuali beras yang kurang menghasilkan gas) dan makanan berminyak dan berlemak. Secara amnya makanan seperti daging dan telur (terutamanya sekali telur rebus) menghasilkan bau kentut yang busuk,manakala makanan kekacang tidak menghasilkan kentut yang agak berbau cuma ia menghasilkan kentut dalam jumlah yang besar(kecuali petai). Maka,bila korang ingin menghadiri mana-mana event,sila pastikan korang mengurangkan pengambilan makanan tersebut supaya mengurangkan risiko 'pencemaran bau' di sana.

      Malas aku nak terangkan secara saintifik bagaimana kentut it dihasilkan,berapa lama bau kentut itu boleh bertahan,sebab kentut itu berbunyi kuat atau perlahan,nanti korang tak faham pula,lagi-lagi aku ni budak akaun. Sekian...:)

fakta- Haiwan pun kentut juga! aku pernah terdengar bunyi kentut semasa aku dengan kucing,waktu itu tiada sesiapa selain 'kami',takkan hantu kut yang kentut? hehehe...

feel free to visit my blog :)

reading

14 comments:

nabilah_2908 said...

hahaha..batul la tu..

org perempuan kan pemalu...harus la control.. :P

makan ubi, halia...menghasilkan kentut juga.. :)


jom ke APA KATA HATI pulak,
APA KATA HATI GIVEAWAY

nurulizzahmohamad said...

ye betol!! agreed!! kucing aku kentut busuk!! benci betol..selambe je lepas kentut depan aku..dekat dengan muke aku pulak tuh!! aiyaakk,,,,

hentakbelipat said...

agak2 kalau kentut yag jenis senyap tapi bau tu makan ape

Azza Zahra said...

Hehe, tapi klau kentut
ditahantahan, tak baek utk
kesihatan.
Pandai2 lar
fahami cara mengeluarkan
kentut tuh ikut irama yg
sepatutnya! :P

koshary said...

tiga orang naik teksi, masa dalam teksi bau busuk sangat sangat sangat, telur busuk punya bau lah. pastu pemandu taxi tak puas hati sebab takde orang ngaku.

bila sampai destinasi, tiga penumpang turun dan bayar, pemandu taxi tanya, "haaah, yang kentut tadi dah bayar belum?" - "ehhh, dah bayar tadi kan? opss!" kata seorang jejaka control macho. =DD

izfanora said...

kentut pun leh jadi entry kan. Tak terfikir. hahaha..

kalau tak kentut, jadi penyakit. =)

koshary nie macam ada pengalaman jer? hahaha..

Jenguk lah kat sini juga:
Kenapa Abang Suka Buli Aku

MuJE said...

haha.... tiba2 terus tak ingat entri atas pas bace lawak koshary. nice one!

oh yeah! bab2 kentut aku rase semua dah expert kot..hehe

[Pix] Gambar Banjir di Kedah (Alor Setar)

Mummy Nana said...

Koshary: Kamu kah org itu??? Hahahah.. Lawak...

Ala biasalah pompuan kena control ayu xkan nak kentut depan bofren kot.. tapi lepas kawin selamba jek... eh bukan mummy nana tau.. I still control hahaha

koshary said...

@izfanora @muje @mummy nana

cerita tersebut tiada kaitan dengan aku atau orang yang masih hidup.
yg paling penting sekali jejaka macho tersebut adalah aku, eyh Bukan aku. :D hehe.

Fina Sophie said...

memang over sangatlah dekat gambar last tu (- -")

nur.sa said...

rasanya kentut yang senyap tu lagi berbahaya sebab sangat berbau berbanding dengan kentut yang berbunyi kuat tapi tiada bau. :P

humbleyat said...

yang tak berbunyi itu silent killer hidung ;P

tapi, same2 lah menjaga aib masing2 kan?

KeCiK said...

At what time of day a gentleman most likely to fart?

Kimmy Ai said...

hohohoho... kucing kentut pun terbaik ah bau dia.. har har har...

Testing Banner