Wednesday, November 10

Cegah Sebelum Parah

 
U ols selalu tak dapat email FWD dari kawan kawan bukan satu atau dua tapi mmg banyaklah kadang kadang rasa tersangat annoyed pasal menyemakkan inbox U ols? Pastu di hujung email tu ckp Fwdkan kepada kawan kawan  U ols. Memamg walaupun kadang kadang email merapu tapi ada jugak maklumat berguna dan elok untuk kita buat peringatan kerana mungkin ada kaitan dengan kehidupan kita seharian.

Contohnya baru baru nie dapat email nie


KINDLY SPREAD THIS INFORMATION TO EVERY ONE THAT YOU KNOW SO AS TO AVOID DISASTER.
MAY THE LORD CONTINUE TO GUIDE AND PROTECT US ALL FROM ALL THE HAZARD OF MAN MADE ITEMS.  AMEN.
Mama Rosie


Very important!!! tell your sons/daughters about it

A well known family in Mequon lost their 25 year old son (Arun Gopal Ratnam) in a fire at home June 4th.
 This is what happened. He graduated with MBA from University of Wisconsin-Madison two weeks earlier and came home. Had a lunch with his dad at home and decided to go back to clean up his room at school. Father told him to wait and see his mother before he goes back for a few days.
He decided to take a nap while waiting for his mom to come home from work. Neighbors called 911 when they saw black smoke coming out of the house. Their 25 year old son Arun died in the three year old house. It took several days of investigation to find out the cause of the fire.
It was determined that the fire was caused by lap top in the bed.
When the lap top is on the bed cooling fan does not get air to cool the computer and that is what caused the fire.
Uneven surface of the bedsheet has blocked the air intake vent below the cpu fan. When the laptop is placed on a flat surface i.e. on desk/table, there is a gap between the desk surface and the base of the casing to allow air to flow/suck in through the air intake vent by the cpu fan to cool the cpu. This paragraph is added in by sender for better understanding of the senerio.
He did not even wake up to get out of the bed he died of carbon monoxide (CO).
The reason I'm writing this to all of you is that I have seen all of us using our lap top in bed. Let us all decide and make it a practice not to do that. Risk is real. Let us make it a rule not to use lap top in bed or put computer on bed with blankets and pillows around.
 Broadcast this message & you may save others!!

Mmmmm.. tak tahulah kisah benar ke tidak tapi terpikir jugak kalau betul kisah nie memang menakutkan jugak. Yelah pasal sedar tak sedar hidup kita sehari harian memang menghadap laptop dan untuk diri Mummynana sendiri pun yg anak kiri kanan so the best way nak ngadap Laptop nie memang confirm kena atas katil Sambil nyusu dan tidokan anak sambil main komputer. Kadang tu tertido terus  dan terlupa nak tutup laptop tu atau alihkan ke tempat lain sampai ke pagi. Haish... kalau lah laptop tu buat hal.. pepalih kan..... Jauhkan lah hendaknya. Dan lebih2 lagi untuk student2 or sapa2 saja yang kadang memang terlalu malas nak duduk atas meja belajar so yang paling best dan position yang senang sambil baring atas katil layan komputer.

So beringatlah sebelum terkena. Maybe tak betul tapi logiknya ada. Paling tidak pun make sure jangan letak direct laptop tu kat atas katil, lapiklah dengan alas yang betul, meja kecik ke atau apa2lah yang rasa selamat, laptop kita pun tak cepat rosak ye dak???


22 comments:

Azrul Hisham said...

kalau boleh letak la laptop atas cooling fan...takde la laptop tu overheat nanti..


Jom guling-guling disini pula:

Azrul Hisham -My Real Life

nabilah_2908 said...

sy selalu juga buat mcm ni...rasa ngtuk...terus tutp lappy...then tido tnpa alihkan lappy ke tmpt lain...

ish..menakutkan...kena ubah...

lappy tu sbnrnya penyebab jer..mmg dh ajal dia.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
APA KATA HATI GIVEAWAY

d_tieah said...

Aiyooo..
Slalu o9 gn laptop b'sm dgn cooler..

Mummy Nana said...

Azrul: Hah.. betul..betull.. invest sikit beli cooling fan tu.. akak pun ada tapi budak2 nie dah cabut wayar dia pulak.. tapi stillah letap laptop tu atas benda tu walaupun xberfungsi...

Nabilah: MMmm.. tu lah betul tu penyebab jek... kalau dah ajal kan.. tapi serem jugakkan kalau kena... ;-) yelah menda boleh dielakkan...

D'tieah: Bagus..bagus.... mmg bagus benda tu....

nur.sa said...

baru-baru ni, hse officer kat office ada hantar email kat semua staff. peringatan pasal apa yang mummy nana cerita ni la. siap ada gambar kat tilam yang terbakar dek sebuah laptop. takot bila tengok, barulah nak sedar..tapi elok kita beringat dan mengelak sebelum terkena kan. contoh dah ada tu..

KeCiK said...

For now kami duduk rumah bujang tak mampu lagi beli tilam dan katil, tido atas tikar je.

Harap2 lepas ni Mythbusters leh try teori nih.

Thx for this info mummy!

hentakbelipat said...

mmg kalau letak atas bantal or anything yang lembut, laptop cepat panas kan..lagipun bnede2 kain ni akan menyerap haba dgn cepat dan lambat bebaskan haba..tapi ade setail yang letak laptop atas perut...agak2 boleh kurus ke camtu?kehkeh

kusut said...

ni cam kes freak accident je. dah perkara nak jadik.

part yg intake tertutup tu sangat betul. laptop (dan pc secara general nye) bergantung pada suhu yg rendah utk function dgn baik. letak atas katil memang tak baik utk kesihatan laptop (walaupun aku sendiri buat camtu occasionally)

humbleyat said...

takut jugak dengar mcm tu..
kat rumah ni dahla ada 2 pc, 2laptop..tapi nasib baik semua letak jauh2 alhamdulilah...

thanks for the info mummy:)

Kimmy Ai said...

isk. tapi memang jarang main laptop atas katil. benda tu wajib duduk atas meja study. har har har. ;DD

Kenapa Rottkappchen's

suziesanji said...

macam pernah baca, tapi lupa kat mana..

Panas sampai terbakar? erm.... kurang boleh dipercayai, kalau laptop tu short circuit, then terbakar, itu logik.. rasanya lagii..

Mummy Nana said...

@nur.sa: Org yg fwd email nie xde pulak kasi gambar sekali.. mesti ngeri jek tgk... errrr takut jek...

Mummy Nana said...

@kecik: Ala ciannya kecik... eh xpe.. mcm org jepun tido atas tikar kan... eh ye ke?? Memandai jek.. marah org jepun...

Mummy Nana said...

@hentakbelipat: Hah pernah buat ke letak laptop atas perut? Kurus ke? Emmmm bagus jugak idea tu... heheh.. boleh cuba nie.. ahaks...

Mummy Nana said...

@kusut: Tulah kalau nak jadikan... benda yg xmasuk akal pun boleh mendatangkan bahaya... Berhati hati jeklah kita di samping berdoa dan tawakal kepada Allah....

Tulah dulu selalu dgr org ckp jgn letak laptop atas katil pasal takut nanti bulu kat kain cadar tu masuk dlm fan laptop pastu tersumbat nant cepatlah rosak....

Mummy Nana said...

@humbleyat: sharing is caring... selalu dpt email fwd yg berinformasi nie... dan kali ne mcm semua org buat.. so apa salahnya kongsi bersama.. hehehe

Pergh... byk nya komputer nie nak jadi mcm opis face book masa awal2 ke?? heheh.. best jugak citer social network tu... ahaks.. lari topic lak...

Mummy Nana said...

@kimmyAi: Hehehe... tulah mmg bagus pun main laptop kat meja & kerusi proper... Mummy nana nie mmg pemalas org nya.... hehehe.. kalau boleh menaip pun malas.. boleh ke laptop detect suara kita pastu berfungsi cam biasa....? Ahaks...

Mummy Nana said...

@suzie: Maybe cter lama kot.. Mummynana baru org nak fwd last week... hehehe
Tulah xtahu kesohihannya.. xpelah... kalau betul jadikan iktibar... cegah sebelum parah... heheh

Fina Sophie said...

sy dgr ttg ni dlm 2 thn dah kot.. but still ingat smpai skrg. hehe. ngeri tuu. sometimes sy guna laptop atas katil but then if tak guna, selalu beringat utk tutup lid laptop dan terbalikkan bagi bhgian bwh ni mghadap ke atas pula. nak bagi sejuk sementara tak guna. heh..

Mummy Nana said...

@Fina: mmmm... bagus jugak idea tu terbalikkan kalau xguna... thanks juga ye...

maharam said...

Salam,
Elakkan juga letak lap top atas paha @ riba...boleh menyebabkan darah block. Sudah ada kes termasuk sahabat saya sendiri. Dia perlu cairkan darahnya setiap hari dan perlu lakukan ini sepanjang hayat hanya kerana kesilapan kecil begitu


Risisita III

Mummy Nana said...

Alamak ye ke?? Eii takutnya..effect sepanjang hayat....? thanks for the info....