Monday, November 15

..Bunga sakura..

 Selamat berjumpa kembali semua..... *senyum*

Kali ni Kira nak cerita pasal bunga kegilaan Kira iaitu bunga sakura... *weeeeeeeeee*

Sakura aka cherry blossoms merupakan bunga yang amat terkenal di Jepun malahan di seluruh dunia. Semua orang (ok, kira tidak pasti la samada semua orang suka bunga sakura..tapi kira anggap semua la ya.) mesti mempunyai keinginan untuk melihat sendiri keindahan bunga tersebut (angan-angan Kira di masa akan datang.. agagaga) Bunga Sakura mulai mekar di awal bulan april di saat cuaca mulai hangat.


Selain kecantikannya, bunga sakura juga ada banyak kegunaanya. Sebagai contoh, daun dan bunga sakura yang sudah direndam di dalam air garam digunakan sebagai bahan makanan keranan wangiannya yang harum. Selain itu, bunga sakura juga digunakan dalam barang kecantikan. Kalau nak tahu barang apa, pergilah usha di The Body Shop (hehehe..msih lagi smpt mempromosi..agagaga)


Antara jenis-jenis bunga sakura…


1. YAMA ZAKURA

Ini adalah bunga sakura yang original sebelum dilakukan berbagai hasil persilangan yang jenisnya sekarang mencapai 300 varities


2. OSHIMA SAKURA


3. SURUGA DAI NIOI ZAKURA


4. SOMEI YOSHINO


5. KOTO HIRA ZAKURA


6. ICHI HARA TORA NO O


7. AMERIKA SAKURA.(banyak tumbuh di Paman Sam, Amerika) 


8. MIKURUMA GAISHI

9. EDO SAKURA


10. ICHIO SAKURA


11. CHOSYU HIZAKURA


12. Matsumae Hayazaki Sakura


13. BAIGOZI JUZU KAKE SAKURA


14. KANZAN ZAKURA


15. FUGENZO SAKURA


16. KENROKUEN KIKU ZAKURA


17. SHOGETSU SAKURA


18. GYOIKO


19. KANHI ZAKURA


KawaiiKira: Kira dari dulu memang obsess gila 
dengan bunga sakura... Impianku: nak kahwin
bwh pokok bunga sakura.. masa dia tgh berkembang..
mesti cantik gila.. hehehe.. mari kita lihat 
samada akan jd impian or just angan2..

7 comments:

nur.sa said...

wah. apesal saya nampak bunga tu sama/lebih kurang aje bentuk semua. nama lain2 eh.

meh kita mintak bunga sakura kering dari ckynwan pasai skang dia kat jepun sana. hahaa. :)

Q said...

kalaulah bunga sakura boleh tanam kat Malaysia....namenye boleh tukar jadi sangkura. hahahahah

Fina Sophie said...

jauhnyeeee bunga kesukaan kira ni. dekat malaysia dia bleh tumbuh ke ek.. ke nak ikut cuaca juga?

yela, kalo tak, mcmna nak kawen bwh pokok bunga sakura yg tgh berkembang tu. nak fly ke jepun ye.. :P

chenta said...

sy suka gak bunga sakura..

dulu kan ada lagu para2 sakura tu...suka dgr..skrg dh lupa mcmana..hehehe

Perlu ke harta demi cinta..bersama pendapat i!Heheheh

anyss said...

Salam,
Suka! suka! suka! rasa macam nak baring bawah pokok...bia je bunga2 tu gugur hu hu hu

Mmmmm kawin bawah pokok sakura ya...kawin je la dengan mamat jepong memana hu hu hu

Berapa Panjang Nak Tulis Entri?

humbleyat said...

kalau sebut bunga sakura..mesti rasa sejuk jer...

baru perasan bunga sakura ada 2 warna putih and pink..ye ker? kot2 la ader warna turqoiise ker hehe

Miss Kira said...

@ nur.sa : hahaha.. sbb kacukan dari baka asal..jd x bnyk perbezaan sgt.. just either warna terang atau cerah.. jom2.. hehehe

Q: hahahaha.. sangkura mari.. ahahaha

fina: x da dkt malaysia.. huhuhu..yup2..bunga ini ikut cuaca... hehehe.. betol2..fly ke jepun.. jom la ikut skali.. ;P

chenta: yeay!!! kita sama..

anyss: betol2.. dgr desir-desir sakura.. hahahaha.. kira tgh tggu nishikido ryo dtg meminang.. hahaha.. ;P

humbleyat: xpa2.. sikit ari lg ada la tu..ciptaan encik humbleyat.. hahaha