Tuesday, November 2

Banjir di Jitra

Seperti yang korang sedia maklum, bila masuknya hujung tahun macam ni adalah musim tengkujuh.Selalu je ada kes banjir kat Pantai Timur.Belah utara pun apa kurangnya.Banjir kali ini boleh dikatakan paling teruk pernah berlaku kat Jitra.

Kat sini aku nak kongsi beberapa keping gambar yang diambil sekitar banjir yang berlaku di Jitra.Aku dimaklumkan bahawa jalan ke Jitra dah ditutup.Just jalan highway ja dibuka sekarang.Sama-samalah kita berdoa moga tak ada sebarang kematian.

Pictures are in courtesy of Firdaus Ibrahim.

Kedai kereta pun nampaknya bungkus la lepas ni.

Sekolah Menengah Jitra turut 'terkorban'.

One of famous spot in Jitra, Restoran Nashmir.Habis!

For more pictures, click [here]

18 comments:

fara said...

bos fara cite...
skola anak die pon dah tutup.
canelah student nk amek spm nnti ye...

ASaDa RyutaRo said...

hoOo.. cam best je banjir. tapi kalau dah ready awal, takde la banyak kerugian.

semoga mak ayah dapat jaga anak kecil dari main air bah. nak main pun biar berteman. ngeee~

selama hidup ni, baru sekali jumpa banjir yang betul2 banjir kat tempat sendiri. itu pun air tak sempat masuk ke rumah. baru nak excited main banjir. hehe..

KeCiK said...

1st banjir encountered was at TTDi, Shah Alam, few years ago. Seawal subuh dengar bunyik alarm kereta. Usha kat tingkap dari level 14, pergh air dah naik.

Imagine runner dari tingkat 14 sampai ke bwh. Dah sampai bawah baru perasan, pergh pakai boxer je. Takpe lah, demi selamatkan motor.

Sampai kat motor...mak aih, nampak side mirror je. Terpaksa menyelam semata-mata nak bukak rantai kunci motor. Alih motor tempat tinggi then runner balik ke tingkat 14. Sambil tersengih, kelas hari tu leh ponteng, ada alasan.

:)

.s.o.f.i.a. said...

sekolah adik2 aku dah start tutup, dijadikan pusat pemindahan mangsa banjir...... sian. nak nanges!!!

Q said...

asada. banjir memang mcm best. dapat mandi. tapi banyak barang rosak. kemalangan jiwa pun boleh jadi

Fynn said...

sobsss...
rumah saye pom banjir T_T

Aida Ismail said...

yess, ada dengar jugak..Konvo UUM pun terpaksa ditunda, ada juga family kawan2 cikda turut sama alami banjir ni, smpai kena pindah barang semua..May Allah ease, dah la jauh..hmm

Amni said...

pernha nampak banjir besar yang teruk cuma kat Johor je.. bayangkan bandar pon hampir tenggelam.. ada kedai jual kete tu, habis semua kereta dia rosak.. bayangkan berapa banyak kerugian dia.. huhu... 2 minggu jugak la berendam ngan air johor masa tu sebab air tak mengalir keluar.. huhu....

kusut said...

(dari twitter @MHDeals)
Alor Setar Airport (AOR) will remain closed at least until 1500LT 2day - please call R call centre 4 the latest update of yr flight status

dasat nye. harap2 sedara mara kat sana selamat lah

ztie said...

uih. mmg banyakla kerugian diorang ni kan. erm. belom pernah lagi jumpa banjir teruk camni. Harap2 takdelah jumpa

nur.sa said...

untuk orang tak pandai berenang macam saya ni, kalau tersungkur dalam banjir tu ada kemungkinan boleh lemas. takut woo..

chenta said...

teruk betul banjir ni..kesian org yg nk konvo kat UUM..terpaksa cancel..hati mesti dh berdebar2 nak amek scroll..tetiba cancel..huuu

humbleyat said...

banjir ni tujuannya untuk membersihkan persekitaran walaupun ia menggugat ekonomi individu :)

ada hikmah banjir ni..mari kita cek sesame yerk...

*cimOt* said...

sangat dahsyat woooo..member aq sampei dua kali postponed exam final!!!nak kuar umah pon xbley...

Fina Sophie said...

ya heard about this sbb my friends ramai dekat uum. my friends yg konvo sib bek sempat konvo, yang sesi 5 dan 6 tu yg tak smpat. oh apa khabar kolej d bukit kachi.. apa khabar cmart, apa khabar jitra malllll..

kedah memang tauu. hujan lebat sikit, dah banjir.. huhuuu T_T

cKyN WaN said...

sedikit sebanyak dapat rasa keperitan dorang ni sebab kawasan rumah aku wajib banjir lah every year. rumah aku pun naik smpai pinggang. kereta abah pon pernah tenggelam cmtu je. apa-apa pun takziah untuk mereka yang mengalami banjir teruk ni.

pernah buat entri pasal banjir kat umah aku. click [sini]

anyss said...

Salam,
Kami di kelantan dan trengganu dah alami semua jenis banjir macam lama dulu dah...dah biasa.

hanya sekarang ni tak seburuk ni...

pssst: masa kecik dulu, kalau banjir walaupun banyak air melimpah...airnya jernih. Mana ada kopi o pekat macam ni...

izfanora said...

AS8

sedih bila tengok banjir camnie. Semua tergendala, termasuklah exam sy yang terpaksa ditangguhkan kerana UUM alami masalah yang sama.

Kepada mangsa-mangsa, bawa bersabar dan teruskan berjuang. Jangan main air, bahaya.

Latest entry izfanora:
Semua Nak Kawin