Tuesday, November 9

bakat dan minat

Photobucket


masing2 punya bakat tersendiri. ada yang bakat melukis, bakat amek gambar, menari, menyanyi, mencipta dan macam2 lah kalau nak disenaraikan. tapi bila aku tanya diri sendiri, selidik diri sendiri macam tak ada bakat la pulak! hahaha

minat? aku rasa la kan(boleh pulak main rasa-rasa), aku ni minat seni. yang berkaitan ngan lukisan mahupun gambar mahupun tulisan. aku sangat minat! aku suka benda2 yang ada kaitan ngan seni ni.




letak lah aku dalam muzium lukisan, aku boleh tawaf berkali2. kalau letak gambar2 menarik pon aku boleh tengok berkali2! suka sangat. tapi aku tak ada bakat dalam lukisan, mahupun amek gambar. walaupun kecik2 dulu aku sampaikan beli water colour, beli berus beli macam2 nak melukis. sebab suka lukisan. kecik2 lukis2 ngan adik aku. tapi terkubur cmtu je. bila dah besar ni xde la pulak nak melukis sebab tak pandai. sampaikan letak ciri tahu melukis sebagai syarat tambahan yang melengkapkan ciri lelaki idaman! hahaha 


lepas tu bila dah up sket tengok orang amek gambar cantik2, lawa je aku memang terpegun. aku beli dslr. sebagai harta sendiri dan konon2 atas minat la ni. tapi aku xde bakat nak amek gambar orang bagi nampak hidup, ada emosi ke apa. aku lebih suka amek gambar benda bukan hidup. sebab aku perlu snap je! tanpa bagi arahan ke apa sebab aku xreti! haha


dan kalau bertulis, aku suka baca novel. of cos la melayu je. sebab boleh menjiwai. bahsa inggeris aku teruk dowh. kadang2 kalau aku nak menulis dan berkata2 ngan diri sendiri, aku akan mengarang dengan laju ikut gerak hati dan last2 memang nampak macam jiwang gila! malu! haha oh jangan risau xkan jumpa entri2 macam tu dalam celoteh ckynwan hehehe


daaaaaaaaaaaaaaaaaan! yang paling penting, bidang yang aku ngah belajar sekarang memang jauh dari apa yang aku minat! haha dan xde bakat! bile nak abes ni!? nak balik melukis ni! haha konon2 la. aku rasa one day bila dah pencen (jauhhhhhhhhhh lagi nih) aku nk fokus ke arah benda yang aku minat lah pulak.

korang lak cmne?

12 comments:

KeCiK said...

Ehem ehem...masa sekolah dulu pernah menang pertandingan melukis maskot sukan Komanvel'98. Dapat kaler pensel saiz bagak dengan duwit.

Ada can lah.

:)

cKyN WaN said...

yeke????????????????

uwahhhhhhhhhhhhhhhhhhh! lukis la balik nk tgk! haha

Azza Zahra said...

Dah lama tak mlukis dengan hati (:
Rinduuuuuu~

Fynn said...

aku melukis bila marah,bosan,sedih,happy.
basically, sketching is part of my lifey :)

sizuka[Izzati] said...

whoahhhhh.kagum dgn org yg terer mlukis nihhhh.sbb tgn sndiri keras mcm tak bedung je.nk lukis kucing pun jd cam rimau.haha~

kusut said...

@kecik
iklan ke? hahahaha


ramai jugak yg terer lukis ye. jom2 kite pakat post lukisan kat blog kite. mau nengok lah. bleh blogwalk mcm pegi art gallery ^^

cKyN WaN said...

hahaha ak xleyh nk post la lukisan. dah lama xlukis n kompem2 la bughokkkkkk

nur.sa said...

saya sangat jeles dengan orang yang ada bakat melukis potret ni. rasa kalau boleh tukar tangan, nakkk tangan macam dia.

tapi, sy mcam ckyn wan kot. suka tengok gambar dan lukisan. tapi tak reti pasal dua2 tu. oh, melukis sikit2 boleh la.. huduh2 kata emak saya. haha.

Fina Sophie said...

sama mcm ckyn kot. start sklh rndah mmg minat lukisan. ayah siap belikan buku panduan asas melukis sbb ayah tahu sy minat. paling ignat, dekat part skill lukis potret, tp skrg dah samar2 dah. buku tu hilang time pindah rumah. me more to pemandangan dan potret. last melukis wktu form 2, thn 2000. untuk peperiksaan pendidikan seni. lukisan wajah tokoh yang dikagumi. sy lukis potret preity zinta.. cikgu seni lukisan msti geleng2 kepala je time tu hahaha takleh blah langsunggg XD

skrg dah lama tak melukis. dah keras kot jari hehe..

humbleyat said...

melukis..?ingat pula time sekolah dulu..berlumba nak melukis cantik2 sebab nak tampal kat top10 kat board pendidikan seni...tapi dpat jugak tiap2 minggu..:)

potrer takde skill..meniru tu bolehla..rasanya ader simpan lagi kot.haha..time bosan wat keje mcm tu...

maharam said...

Salam,
Semua gambar-gambar ni cantik. Anda berbakat. Sila asah bakat itu hingga bergemerlapan.

Belajar dan minat yang berbeza ok aje...ramai orang begitu.

Risisita III

cKyN WaN said...

@ maharam : thanx!!!! rasa kembang jap satu badan hehehe

tenkiu2 sebab tu antara gambar2 yang saya amek guna manual.