Friday, November 19

[Asas Photoshop] - Electric Text


Salam. Minggu lepas Apis buat tutorial camne nak buat tulisan berapi-api kan. Haaa..kali ni tulisan ber-elektrik plak. Sebenarnya benda ni asas je pun. Main-main tools kat photoshop tu sikit, jadi la camni. Saya budak baru belajar, saje nak share. Huhu.. Di samping itu, sebab lain adalah kerana aku tak tau nak post pasal ape. So, buat la benda ni. Yang pasti, hasilnya seperti gambar bawah ni.



Tanpa melengahkan masa, marilah kita same-same belajar camne nak buat. 

1) Bukak la photoshop dulu

2) Tekan CTRL+N untuk bukak new background. Suke hati korang la saiz berape pun asalkan boleh muat tulisan tu nanti. Aku buat 500x300 pixels.

3) Tukar la warna background tu jadi warne hitam. Baru la menyerlah. (Suke hati korang la nak warne ape pun)

4) Pastu tulis la ape-ape pun yang korang suke dengan font yang sesuai. Aku tulis "APIS".

5) RIGHT CLICK tulisan APIS kat control panel then DUPLICATE LAYER.

6) FILTER > STYLIZE > WIND. Kalau ada window keluar, tekan je OK.

7) Pastu ikut gambar ini..

8) Ulang langkah 6 pastu ikut gambar ini.. (suke hati korang la nak buat banyak mane pun. Ikut kesedapan anda)


9) EDIT > TRANSFORM > ROTATE 90 ° CW

10) Ulang langkah 5 - 8

11) EDIT > TRANSFORM > ROTATE 90 
° CCW

12) Follow the picture.. 



13) Lepas tekan fx, tekan COLOR OVERLAY. Pilih warne hitam. Then, OK.

14) Save. Siap.

p/s: Jangan marah kalau tak paham =D
p/s/s:  Susahnya nak post tutorial gini. Hadeh...

15 comments:

chenta said...

good job k!

sy dh biasa dh guna tutorial ni dulu..tp skrg dh mls explore adobe..ehheh

afifaa. said...

apis; memang tak faham pn. hee. sebab bab2 adobe ni memang tak pandai guna :P

Apis said...

chenta: jgn mls nanti mak marah
afifaa: jgn kate x pandai nanti mak marah.

CikGadis said...

wah. tq2. ilmu brguna. ley gna tuk wt banner yg xwat2 lg nie. harharhar.

Ain Atika Zailani said...

thanks=) ilmu yang manfaat ni..=)

fariehan ibrahim said...

nice tutorial~!
thanx encik apis, akn dimanfaatkan dari semasa ke semasa, XD

puteri_kebayan said...

bila baca ost ni, rasa macam masuk kelas multimedia masa sem 3..hihihii

chenta said...

mmg mls..dulu time study, rajin la..mcm2 tutorial sy kumpul..then download brushes byk2, tulisan byk2..nk edit cantik2..

skrg mls dh sejak keje..heheh

Fina Sophie said...

nti dah byk masa kang sy try godek habis adobe. tak byk masa nak explore skrg ni. but nvm, keep on posting okey apis? ada masa kang sy rujuk entri apis X]

anyss said...

Salam,

sangat membantu untuk orang yang fobia dengan program2 cam gini hu hu hu lagi bagus kalau Apis tolong buat untuk sayer ----> jangan kata mak marah tau, mak lagi suker kalau apis tolong buat hu hu hu

Berapa Panjang Nak Tulis Entri?

Aida Ismail said...

thumbs up! =D rajin rajin, hehe.

nur.sa said...

bagus jgk ada tutorial macam ni kat 100p. makin hari makin bertambah. nanti apa2hal terus je saya leh refer kat blog ni.heehe. tq2.

Apis said...

cik gadis: terima kasih.datang lagi.

ain atika zailani: terima kasih.datang lagi.

fariehan: terima kasih. lagi datang.

puteri_kebayan: masuk jgn x masuk. rugi klu x masuk.(ulang ayat ni 8x supaya membentuk irama yg syahdu)

chenta: ooO...dah keje..bile nk blanje? haha..

fina sophie: yup fina! i'll try my best to be the best among the best in the best day of the best year in a best manner and best attitude that sometimes the best burger can't compete with the best chicken chop!

anyss: wkslm.. haha..boleh je nk tolong.tp takut nenek plak marah.kah3!

aida: apis rajin! yahu!

nur.sa: huhu...okeh.sile2 refer ^^

humbleyat said...

tambah ilmu lagi 'tulisan elektrik',:)

ader masa nak godek jugalah..
lama tak berdate ngan mr. adobe nih..

Mana Clipper Spek

Miss Kira said...

maceh tok tutorial.. hehehe
;)

Ayu