Tuesday, November 30

Doa Minta Jodoh


Bertemu lagi dengan cik chenta ^_^

Kalau minggu lepas i cerita pasal ex dan kahwin. Kali ni i nak cerita pasal doa minta jodoh plak. Sesuai la untuk i yang masih belum bertemu jodoh ni. Heheheh. Jom sambung baca lagi!



Jangan Berani Bilang Cinta!

Jangan berani bilang cinta kerana Dia
jika takut ujianNya,
Jangan berani bilang cinta Dia
jika hati tidak benar meyakininya,
Jangan jadi hamba cinta
jika benar cinta padaNya,
Jangan menduakan hati
jika benar cinta untukNya...

Bisnes online jangan sampai amalkan riba!

Baru berkesempatan nak letak banner sendiri kat sini.Bagi sesiapa yang belum selesaikan assignment untuk bulan Nov, cepat-cepatlah setelkan.Dah nak masuk bulan Disember ni.Hehehe.Mau bicara apa ya kali ini?

Ah ha! Nak bercakap pasal perniagaan online.Sekarang ni nak beli baju senang.Tak perlu susahkan diri pergi ke mall.Just order online ja.Cuma aku kurang senang bila tengok baju yang tak seberapa dijual dengan harga hampir RM40! Padahal kalau beli kat kedai Siam, boleh dapat dengan harga serendah RM 15. Banyak sangat kot ambil untung.Itu tak termasuk harga postage lagi.

No wonder sampai boleh bawa keluar kereta sebijik.Aku ni tak pandai sangat bab berniaga ni tapi orang cakap kalau nak berniaga, patut ambil untung 4 5 ringgit ja.Ini kalau dah sampai berpuluh-puluh ringgit, dah macam riba dah.Ini apa yang aku dengar dari orang yang lebih berpengalaman la.Sampaikan ada yang nasihat si polan ni untuk bayar zakat sebab dia dah terlampau berkemampuan sangat dah.Tudiaa..Kepochi sudah hamba disini.

Ini untuk pengajaran untuk orang diluar sana.Kalau nak berniaga, jangan la terlalu nak fikir untung sangat.Fikir sama pasal bab halal ke haram duit tu.Kalau nak berniaga, biarlah ikhlas.Sekarang mungkin kita diatas.Untung banyak.Mana tahu satu hari nanti Tuhan nak tunjuk, kita jatuh bankrupt.Haa..Tak ke susah tu?

Renung-renungkan dan selamat beramal =)

Zikir Kalam Teragung





Kala sejuk menggigit tulang,
Kala gigil menguasai tubuh,
Kala hitam selubung alam,
Kala sunyi peneman,
Kala purnama punca penerang.


Hitam yang mendatang,
Terbakar dek kerna patah kata,

jangan campur aduk boleh tak?


Photobucket


jumpa lagi kita di 100penulis. 

harini nak cakap sikit pentingnya kita ni bersikap professional. macam mana tu. kat sini taknak berat2kan minda masing. cukup benda simple je. dalam kehidupan seharian ni, perlu berinteraksi dengan ramai manusia, dalam pelbagai situasi. maka kena la bijak menangani nya.

sebagai contoh. kita rasa tension, down disebabkan satu perkara. tapi disebabkan benda tersebut, tak pasal2 orang lain pun kena hamun sekali. sebab kita mencampur adukkan segalanya.paham tak ni? hehehe

Kisah Mayonis dan 2 cawan kopi.


Stress?
Sedih?
Rasa macam dunia ni tak adil?
Seperti hidup ni serba kekurangan?
Mari baca kisah mengenai mayonaise (mayonis)!



When things in your life seemalmost too much to handle,
When 24 Hours in a day is not enough,
Remember 





Kisah Mayonis dan 2 cawan kopi.

 Seorang professor masuk ke kelasnya seperti biasa. Di atas meja di hadapannya ada beberapa barang. Tanpa berkata apa-apa,dia mengambil sebuah balang mayonis yang sudah kosong.


20 TENTANG LELAKI YANG PERLU WANITA TAHU



Hye readers.........hai

masih ingat dengan n3 ini... 10 TENTANG WANITA YANG LELAKI PERLU TAHU


minggu ni...kita bercerita tentang Lelaki pula...



Monday, November 29

Becoming a Man Part Tiga; Best trick ko apa?

gif animation creator


Sambungan kronologi picisan Kepala Lu Apa Macam?

"Kepala gua okey je" jawapan yang acapkali terpacul dari mulut gua tiap kali soalan yang sama diajukan. Days by days and months by months, gua rasa gua bosan dengan gaya hidup pelajar sekolah yang sangat tipikal dan konservatif. Adakah ini fasa di mana anak muda seperti gua mula tercari-cari identitinya sendiri?

Gua nekad. Gua nak something alive dalam hidup gua. Gua makin rimas melayani kerenah-kerenah yang remeh-temeh seperti menulis hari dan tarikh tiap kali membuat latihan, menyalin nota mengikut apa yang gua dapat dengar dari cikgu yang malas menulis di papan hitam dan rutin pemimpin-pemimpin pelajar keluar awal untuk rehat semata-mata untuk bertugas sewaktu kami berehat walhal mereka lepak di kelas-kelas kosong berkongsi pendapat mengenai peserta rancangan realiti yang bakal keluar pada minggu itu. Gua rasa mereka hipokrit.


Ribena? kenapa dengan Ribena plak



Salam semua....nak share pasal isu minuman Ribena tak halal, eh ye ker ni...dah berbotol-botol dan berkotak-kotak ribena aku minum tak kan la aku buta kot tak tengok logo halal yang terpampang kat kotak atau botol ribena...ermmmm.....

Tapi jangan risau Ribena halal untuk diminum walaupun sebelum-sebelum ni ada isu pasal ribena...kalau nak tahu lebey lanjut pasal ni boleh la tengok kat website Halal Malaysia kasik puas hati tengok sendiri bila tarikh expired untuk Sijill Halal Ribena nih...nasib bek nasib bek hehehehe....

Jangan takut jangan malu meh kita minum Ribena ramai-ramai jangan jadik kanak-kanak Ribena dah ler hehehe...

google


Mengenai Penulis Entri Ini :
Liz juga penulis untuk blog Cik Liz. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Isnin/Selasa/Rabu/Khamis/Jumaat dan di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label Cik Liz. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah
Padah Nescafe 3 in 1 dan seumpamanya

RekaTee: how to STOP MIND CONTROL?


Gua ada join satu pertandingan di RekaTee.com. Peserta diminta menghantar design untuk t-shirt. Dan dimaklumkan bahawa design yang mendapat vote tertinggi akan mendapat hadiah (ni gua rilex je, hadiah ni biasa je). Dan akan dicetak (yang ini gua suka dengar). hoho.

Ini adalah rekaan gua
diharap para pembaca dapat VOTE
Untuk VOTE sila ke link ini:
http://www.rekatee.com/design/submission/286-how-to-STOP-MIND-CONTROL/
Gua sangat berharap ramai orang akan pakai design gua ini. Bukan gua mahu royalti atau nama atau pangkat atau apa saja. Gua cuma mahu dihargai dengan cara itu, gua mahu lu lu orang semua pakai. Itu sudah cukup buat gua terharu.

Kalau lu lu orang semua rasa nak pakai t-shirt rekaan gua, sila vote macam ni.


PERINGATAN: Sebenarnya kalau lu orang nak VOTE, kena register dulu. Minta maaf menyusahkan. Gua cume berharap impian gua dapat direalisasikan.

Ape-apehal sila layan sedikit sedutan dari Rapunzel. dan VOTE.. :)

Mengenai Penulis Entri Ini :
Pert Doherty juga penulis untuk blog Otak dan Jantung. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Isnin dan di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label PERT DOHERTY. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah Harta Pusaka dari Bapak Gua: Yashica FX-7.

Doraemon vs Nobita

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Salam 100 Penulis

sekarang ini Q lagi sedang menyesuaikan diri di Semporna ini.
internet pun belum jumpa lagi
nampak gayanya memang perlu cekau satu broadband nih
Insyallah kalau ada kesempatan akan Q kongsikan pengalaman Q di sini
setakat ini Q hanya kongsikan di dalam Mini Jurnal aka Twitter Q saja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 sebelum ni Q ada buat post tentang Sinchan VS Hagemaru
yang ada video yang sangat kelakar
tapi kali ini Q nak tunjukkan satu lagi video yang sangat kelakar
http://www.tofugu.com/wp-content/uploads/2008/11/doraemon1.jpg
dari doraemon dan nobita versi real @ live action.
bukan macam hello kitty tau
dah ade keluar ke?
jom tengok..

; anak aku jadi 'ORANG'




Assalamualaikum readers.


mak bedah; habis spm nanti, aku nak suruh anak aku masuk ipta kejuruteraan. aku nak anak aku jadi jurutera.

mak tipah; aku pula nak anak aku jadi doktor, biar dia masuk ipta kedoktoran.

mak bedah; hai melah. kenapa diam je ni? engkau nak anak kau jadi apa?

TIPS WEB/BLOG : PEMBUNUH MINAT

Ada banyak faktor yang buleh membunuh minat pelawat ke web/blog hangpa, dan salah satunya kesilapan pilih warna dan fonts.

Kali ni marilah kita renungi (cewahh) pemilihan fonts dan wana yg seswai utk blog hangpa. So far setiap template ada tema dia. Cam @hatitupai, aku pilih fonts Verdana+Trebuchet dan wana hitam/kelabu/oren, termasuk ngan widget2 skali.

Elakkan fonts yang fancy seperti Comic Sans, melainkan page hgpa didedikasikan untuk kanak2. Ingatlah tak semua browser ada fonts yg hangpa ada, so gunakan yg basic. Web browser akan menggantikan fonts yg hampir sama ngan dlm komputer pelawat hgpa, tapi mungkin resultnya jadi caca marba.


Saturday, November 27

Panas!Isu bercium di Malaysia!


Okay,lately ni banyak betul kisah kisah panas pasal orang Malaysia yang dah terlampau westernize. Ciri-ciri Melayu pun dah tak nampak dah. Yang paling havoc last week, kisah Bang Bil ni. Dulu masa raja lawak, aku minat betul dengan Bang Bil ni, lawak dia sangatlah menjadi dan sangatlah boleh bikin pecah perut gitu~ 


Tup tup keluar lah kisah...

Friday, November 26

Saya & Dia

dia pasti ada
sebagai kawan, rakan dan teman
untuk menemani saya
bersama menongkah arus kehidupan

dia akan hadir
bila tiba masanya
kerana telah tertulis takdir
saya hanya untuk dia

Mari Berpantun

Assalamualaikum, Salam Sejahtera. Harapnya semua sihat walafiat semua ya…


Kita terdedah dengan penggunaan pantun Melayu sejak kecil lagi. Walaupun tidak berpantun setiap hari, setidak-tidaknya kita pernah dengar juga lagu-lagu Melayu yang menerapkan pantun di dalamnya seperti lagu “Pantun Budi”. Atau sekurang-kurangnya kita pernah didedahkan dengan filem Melayu lama, Sri Mersing;

Kajang Pak Malau kajang berlipat,
Kajang hamba mengkuang layu;
Dagang Pak Malau dagang bertempat,
Dagang hamba terbuang lalu.

Atau juga, mungkin anda peminat Jins Shamsuddin apabila berpantun dan menyanyi dalam filem Panca Delima dan Gurindam Hati. Saya sukakannya. Bahasa yang digunakan sangat menarik. Dalam Filem Panca Delima umpamanya, penuh dengan pantun seloka dan lagu-lagu merdu, sangat sesuai untuk dijadikan Alat bantu Mengajar (ABM) kepada guru Bahasa Melayu.





Panduan Memilih Isteri


Firstly, minta maaf kepada pembaca kaum hawa kerana entry ini untuk lelaki. haha.. Kenapa? Sebab Apis lelaki. Yahuu! Hehe..Takdelah. Semua kena baca. Amat bermanfaat jika kaum wanita membacanya juga.


Enjit-Enjit Semut



untuk lebih rare , ghua sarankan luols mainkan video dibawah semasa membaca artikel ini 



Enjit-Enjit Semut , Siapa Sakit Naik Atas
Enjit-Enjit Semut , Siapa Sakit Naik Atas
Enjit-Enjit Semut , Siapa Sakit Naik Atas
Enjit-Enjit Semut , Siapa Sakit , Naik Atas !

Lagu rakyat yang senang kita ingat , yang tak mungkin kita lupa . Siapa saja yang tak pernah bermain permainan ini . Lebih ramai lebih meriah . Namun , pernah tak luols berfikir motif permainan ini dicipta .


Farid dan Lisa Lepas berkahwin....

Farid Kamiludin digelar sebagai seorang playboy di zaman percintaanya bersama Lisa Surihanisah. Mereka jatuh cinta semasa belajar di kolej. Zaman percintaan mereka sering membuatkan Lisa Surihanisah makan hati. Siapa yang tak risau dan cuak apabila memiliki seorang boyfriend yang mempunyai pakej lengkap. Farid Kamiludin sememangnya menjadi pujaan ramai gadis di kolej ketika itu. Namun jauh dilubuk hatinya, sayang kepada Lisa Surihanisah tebal bak tembok Berlin sebelum roboh.

Pink itu gedik? Are you serious?


Pink itu cantik!
Pink itu cun!
Pink itu sweet!
Pink itu stylo!

Wuwuwu..ade sesape nak bangkang tak? or still nak cakap "PINK ITU GEDIK?" Tak baik woo cakap pink itu gedik..sedih sadis bila mengimbau kenangan lampau..kenapa?time di bangku sekolah dulu, kebanyakannya "I HATE PINK COLOUR!" dan termasuklah diri ini..opss i bukan mencik sama itu pink tau, just tak brape gemar..Tapi sekarang, hambik kau PINK semua..haaa, ni lah padah cakap pink tu untuk pompuan-pompuan gediks jee..Almaklumlah dulu kat skolah semua pompuan, sume berlagak kasar-kasar last-last lepas sekolah awww, sumenye lembut bagai..yang mencik gila sama itu pink dulu, skarang da tangkap cintan sama itu pink..hihik..hambek kau!lalala

Kisah-Kisah Musim Panas: Sahak. Keseorangan...


Sahak terasa bagaikan seluruh hidupnya dihabiskan dengan membontoti kereta-kereta mak cik/pak cik tua tak pun pemandu "L" yang seolah-olah seronok menyeksa hidupnya.

Macam mana orang boleh bawak kereta, tak naik lebih dari 30 km/j...? Tak masuk akal langsung...

Sahak memanjangkan lehernya. Didepannya kosong. Tiada kereta dari arah yang bertentangan. Dia memandang cermin Vespanya. Dibelakangnya pun kosong.



Minyak Wangi Bau Tidak Sama?



.salam.

Tahu tak. Kenapa bau minyak wangi berbeza-beza apabila dipakai oleh orang yang berbeza? Menurut sumber yang saya baca (InTrend April 2009), ada banyak faktor terjadinya bau yang berbeza-beza itu. Kalau wangi harum bak kasturi okey juga, tapi kalau pakai teros bertukar jadi hacham semacam jer, tak tergamak hendak pakai. Err. Apa kaitan? Suka jer taip sehingga melalut. Harap bersabar dengan sikap CikGadis yer. Miahahah.


Thursday, November 25

"you going to kill kill?"


Kalau di Malaysia, bila kita laksanakan ibadah korban dengan menyembelih lembu atau kambing, pasti akan ada lubang yang digali supaya darah mudah diuruskan, tapi di sini dengan kata lain sembelih atas jalan sampai satu jalan banjir berdarah. Kalau di Malaysia aku hanya duduk di tepi tengok orang yang lebih tua sembelih, kali ni siap tawar "siapa lagi nak belajar?", tapi sungguh mahu nak berani tak khatam hukum tak jumpa urat halqum kang tak boleh makan tak sah ibadah pulak.

Kalau kita biasa bawa lembu naik lori, kali ni kita gembala sekawan unta jauh berkilometer ke tempat sembelih, bayangkan sedang bawa kereta tiba-tiba sekawan unta melintas, coolest thing ever. Sebelum ibadah dimulakan, maka datanglah budak-budak arab, teruja mungkin kerana jarang nampak lembu dan unta, mula bertanya pada kami yang duduk di tepi, "you going to kill kill?". Dah tak sabar mungkin.

Kawan juga bertanya, kalau nak sembelih unta, nak sembelih macam mana? tengkuk dia panjang?

Kawan pun boleh beri masalah juga

Kawan atau rakan atau sahabat atau kenalan atau jiran ... semuanya boleh dianggap sebagai kawan. Kawan bukan sahaja penting kepada kaum remaja, malah orang dewasa juga memerlukan kawan untuk bersosial. Mungkin dalam konteks yang berbeza.

Hari ni, saya nak kupas sedikit tentang isu dengan kawan-kawan ketika bersekolah atau masih dalam dunia belajar. Tak kisah lah dekat universiti ke kolej ke..memang kita pernah ada isu dengan kawan-kawan, betul tak?


Jangan Derhaka Kepada Ibu Bapa Kita..


Assalamualaikum.. semoga semua berada dalam keadaan sihat sejahtera..


Mentaati ibu bapa adalah satu kewajipan yang perlu kita turuti seperti firman Allah dalam surah Luqman ayat 14. Namun, pada masa kini, terlalu banyak kisah2 si anak membuang ibu bapanya atas beberapa masalah yang tidak memuaskan hati si anak. Kisah yang bakal saya paparkan adalah kisah benar, bukan niat untuk memberi keaiban, tetapi sebagai pengajaran kepada kita semua.

Ryzal.. (bukan nama sebenar). Anak kedua dan anak lelaki sulung dalam keluarga. Beruntung Puan Rahayu (bukan nama sebenar) mendapat anak sepertinya, mendengar kata, menurut perintah, membantu si Ibu. Keluarga mereka sebenarnya bukanlah keluarga yang bahagia, disebabkan sikap kedekut dan panas baran Encik Safwan (bukan nama sebenar). Jadi, boleh dikatakan setiap hari ada saja pertelingkahan yang berlaku..


Berkorban Perasaan


Semua Blogger mesti mengharapkan sesuatu yang terbaik dalam setiap Hubungan. Tak kira lah, hubungan antara Keluarga, Saudara-mara atau Bf/Gf. banyak jugak Tips yang korang semua tahu untuk mengeratkan hubungan silaturrahim yang terjalin. Dan mungkin salah satu Tips nye adalah bertolak-ansur dalam setiap perkara. Tapi hari ini Cik Ain tak nak bagi Tips, cuma nak bebel sikit. Hahaha!

Ummi pernah bagitahu Cik Ain. Dalam nak menjaga hubungan dengan semua orang Sebenarnye kite memerlukan 1 pengorbanan. Okey, maybe terlalu umum makna pengorbanan yang ummi maksudkan. Pengorbanan yang ummi maksudkan adalah Korban Perasaan. Faham? Cik Ain bagi contoh..

"kenapa abang boleh, adik tak boleh?"




1) Ayah merokok, tapi anak boleh tak boleh merokok!

Ayah merokok bukan main, sebelum makan je rokok lepas makan je rokok. Anak-anak pandang je, dalam hati "Ayah ni tak mahu share ke sebatang". Sedang asyik khayal-khayal, keluar pulak iklan dalam TV, "Merokok membahayakan kesihatan". Anak-anak semua tengok ayah "Ayah, jangan merokok! bahaya". Ayah apa lagi, tenung tajam, siap jeling-jeling lagi "Ayah tak apa hisap rokok, anak-anak ayah tak boleh". Err, boleh tahan si Ayah ni. Tapi biasanya macam tu la, Ayah memang akan melarang keras anak-anak dari hisap rokok, walaupun si Ayah tahu merokok membahayakan kesihatan sendiri, boleh menyebabkan kanser semua, tapi memang susah kalau nak berhenti dari tabiat merokok. Tipu la kalau mereka tak cuba, mereka cuba, cuma mereka perlukan masa. Mereka tak mahu tengok anak-anak ikut jejak mereka, tak sanggup katanya. Tapi cuba fikir, kalau si Ayah pun merokok, agaknya macam mana si anak tak terikut kan? Boleh kalau si ayah tegas. Percaya la. Anak-anak mesti tak merokok. 

KeMeriahan AidilAdha di Kelantan

Assalamualaikum dan selamat menjalani ibadah Qurban pada Aidiladha.


Ramai orang kata sambutan Aidiladha di kelantan lebih meriah berbanding negeri-negeri yang lain. Betul ke? Aku tak pernah pula sambut Aidiladha kat tempat lain, hanya di kampung halaman sahaja. Beberapa kali pernah jugalah sambutnya di Bangi keseorangan. Tak rasa apapun, macam hari biasa sahaja. Suasana tetap sibuk macam biasa, bezanya hanya bercuti satu hari.



Apa sebenarnya membuatkan Aidiladha sangat berbeza antara di kelantan dan tempat lain? Setakat ini aku ada beberapa perkara yang menyebabkan sambutan Aidiladha sangat menjadi meriah berbanding di tempat-tempat lain. Sebabnya;


Isn't it ironic... don't you think?


Assalamualaikum. Salam 100 Penulis.

Suddenly i remember one of my practical teacher that taught English when i am in form four. He's also an ex-student from my school. I still remember when we were learning English literature titled The Necklace by Guy de Maupassant, the most important thing that he highlighted was the presence of Ironic in life. That was the first time i know what irony is about. 


Do you guys know what is ironic actually?


Wednesday, November 24

Rahsia orang dulu kala

Hairan kan orang dulu-dulu.. takde hospital dan klinik..
tapi ada je cara diorang untuk cari ubatnya..
rupa-rupanya banyak ubat diorang sumbernya dari alam semula jadi..

pagi tadi mira pergi melawat Taman Herba,Simpang Pulai..
tiket masuk berharga RM 2 dewasa dan RM1 bagi kanak-kanak 13 tahun ke atas.

Foreigner Husband?

 


Pernah tak korang jalan2 sambil bawak anak/anak sedara/adik sambil orang orang sekeliling tegur betapa comelnya anak/anak sedara/adik anda? Mesti korang rasa bangga kan lebih2 lagi anak sendiri. Ya, memang Mummy Nana selalu mengalami situasi nie. Err... jangan rasa menyampah ye dengan entri ini kerana ini bukan point sebenar dan bukan entri syiok sendiri.

Bila Hati Dah Hitam








Salam,

Dunia makin sampai ke penghujungnya. Segala macam tanda dah pun muncul. Tapi kalau hati dah hitam, tak usah harap la nak dipedulikan semua tu. Yang penting enjoy macam nyawa tu takde tarikh luput betul tak? Jadi, bila hati seseorang tu dah jadi hitam:



Info: Urusan Perbankan Online


Ramai di antara kita lebih selesa menguruskan urusan bil2 elektirik, air, astro dan lain2 lagi menggunakan kemudahan perbankan online. Tidak dapat dinafikan, kekangan masa menyebabkan ramai yang mengambil inisiatif sendiri melunaskan pembayaran melalui online sahaja kerana mudah dan boleh dilakukan di rumah. Namun, harus diingat, langkah berjaga2 wajib diambil lebih2 lagi urusan perbankan online adalah melibatkan wang ringgit. Semua sedia maklum bahawa kini ramai penyelewengan wang berlaku tidak kira melalui emel mahupun sms. Oleh sebab itu, kita perlulah berwaspada dan memastikan bahawa web yang kita masuk itu adalah web yang betul dan bukannya palsu. Ingat, elakkan 'phishing'.

PROTON EMAS - Malaysia 1st Concept Car

MunzirShafie dot Com


Salam 100penulis!

Adeh, minggu lepas(hari Rabu pukul 10 pagi) aku terlepas turn nak update kat sini. Sebab? Haha... Raya Haji kot! Pagi tu of course la sembahyang raya sbb dah lama tak pegi sembahyang raya...hehe dahtu lepas sembahyang ada khutbah pulak kan. Pas habis semua-semua tu, dok sembang-sembang pulak dengan nasib rakan-rakan seperantau yang tak balik raye...huhu Ada aku buat kartun bodoh kat blog aku sempena raya haji tahun ni...lol

Baiklah, hari ni aku akan share satu lagi website benda yang maybe masih ramai tak tahu. hehe... actually benda ni aku dah post kat blog aku tapi aku still tak puas hati ramai lagi tak tahu. Boleh pulak kan...haha Ha, tak rase saspen ke? Oklah, ni dia

benda best saya suka waktu sekolah


ada tiga benda saya rindu waktu saya bersekolah rendah dahulu. tiga benda ni kategori makanan ye. ada banyak lagi benda lain saya teringat dan teringin nak buat semula, tapi sebab dah berusia seangkatan emak orang, mungkin tidak patut kalau kata saya nak melompat bermain ting ting, galah panjang semua tu dekat sekolah. nanti kita cerita benda-benda itu pulak. hari ini cuma mahu cakap pasal tiga ni saja.

jom...



Tuesday, November 23

10 TETANG WANITA YANG PERLU LELAKI TAHU



Hello readers......

kali ni turn I bersiaran malam pula.....

kebanyakkan lelaki sukar tuk memahami seorang wanita...betul tak...??yer la orang perempuan ni kan lain sikit...tak suka cakap straight to the point...sukar luahkan perasaannya,kemahuannya secara terus terang...


jadi malam ini....mari kita lihat 10 perkara yang Lelaki harus tahu tentang Wanita...


bukan senang jadi cikgu



Salam 100Penulis & Hello semua :)

tepat 8.00 malam di Msia, waktu di NZ ialah 1.00 pagi.bermaksud, waktu korang tengah baca entri ni, saya mungkin sudah berada di alam mimpi, mungkin sedang berbincang dengan satria bulan bintang macam mana nak kalahkan makhluk jahat.hahaha itu diaaaaa puaka niyang merepek sudah datang.sila abaikan repekan ini.

zaman saya masih seorang budak yang masih tidak boleh berfikir di luar kotak [?], saya rasa jadi cikgu ialah best.tak payah buat kerja sekolah, tak payah pakai baju sekolah, tak kena denda bila lupa pakai nametag, tak payah penat-penat beratur sampai pitam masa perhimpunan, tak payah berebut menjerit bagai bila nak beli makanan dekat kantin, tak perlu makan nasi lemak dengan telur rebus sebab ada ayam goreng.best kan?


Bekas kekasih menjadi kawan?


Boleh tak anda berbaik semula dan menjadi kawan pada ex anda? Atau bolehkah anda menghadiri majlis perkahwinan bekas kekasih anda?

Kalau saya, boleh menjadi kawan semula.Selagi ex itu tidak menyakitkan hati saya dan buat saya marah...Tetapi untuk menghadiri majlis perkahwinan dia, fikir banyak kali!

Saya nak share sikit pengalaman saya..


Feel good to be home.

OMG.Hampir terlupa yang hari ini turn aku pula menulis kat sini.So sorry.Dah hampir seminggu lebih aku kat Malaysia.To be spec, kat Aloq Setaq.Cuaca sekarang ni panas bukan main.Kena pula rumah tok rumah papan.Memang time tengahari bahang bukan main.Bila time malam, sejuk pula.Feel good to be home.Dapat makan dengan sesuka hatinya tanpa perlu baca ingredient.Seronok tak sangga!

Oh ya.After banjir ni, rumah pun banyak space kosong.Almari semua ada kat tingkat atas.Tok dah serik nak bawa turun kat bawah.

Maaflah.Post kali ni tak ada info menarik.Last week dah terlepas turn.Huhuhu.

PENANTIAN SUATU YANG MENYEKSAKAN








Tahu apa maksud penantian? Diambil dari perkataan 'nanti' yang mana membuatkan seseorang atau sesuatu itu menunggu. Ada sesiapa di sini yang suka menanti? Kalau ada, tahniah, anda tergolong dalam golongan yang sabar. Apa pula maksud menyeksakan? Mesti ramai yang terbayang perkara yang tragis dalam minda masing-masing kan? Macam dalam kelas bahasa pula.

Baiklah, entri kali ini nak berkongsi sedikit, kenapa tidak ramai yang suka menanti. Menyeksakan di sini hanyalah salah satu frasa untuk menggambarkan hampir keseluruhan mengapa menanti itu berada dalam lingkungan perkara yang negatif. Kadang kita terlepas pandang, ataupun memang buat-buat tak pandang.

autumn in my heart


Photobucket


hampir sahaja terlupa hari ini hari selasa. kenapa dengan hari selasa? sebabnya turn ckynwan berceloteh pula hehehe. ok2...tak ada yang pelik2 nak berkongsi sebab tinggal lagi 30 min sebelum masa yang dijadualkan. just nak kongsilah sedikit kenangan autumn di jepun ni. baru je pergi hari ahad tu. so nak sajikan gambar aje lah. enjoy~

Gambar :



behind the scene haha