Wednesday, October 20

tutorial: tambah caption/subtitle ke video

Salam.. kali ini saya kembali dengan software yang telah saya perkenalkan.. saya ambil kesempatan ini untuk berkongsi dengan anda cara-cara mudah untuk masukkan caption atau soft subtitle ke dalam video anda...

Subtitle Workhshop 4

(enlarge this image in new tab


Timing amat penting dalam pembikinan subtitle...
bila masa start satu ayat nak keluar dan berakhir.. untuk ikuti tutorial ini saya nasihatkan anda,,
open image di atas in  new tab.. sebab nampaknya hari ni tak boleh upload gambar lah pulak

step mudah untuk memasukkan sibtitle:

1. Load video yang anda ingin masukkan subtitle di tab atas ; video > open atau Ctrl + P.
2. Play dan pause video tersebut pada point yang anda mahu masukkan subtitle. Anda dinasihatkan untuk menonton klip yang and mahu 'soft sub'kan supaya anda boleh kenal pasti point-point untuk dimasukkan subtitle.
(button play dan pause adalah button yang sama)
2. Setelah pause kan video pada titik pertama.. pergi pada file>new subtitle atau Ctrl+ N. Lepas tu akan  ada line no 1, show, hide, dan text.

*show = masa subtitle muncul
*end = masa subtitle hilang

lepas tu taip kat text yang bawah sekali.. untuk subtitle yang anda mahu masukkan.. kemasikini timing subtitle tersebut.
nota: untuk peruntukan masa yang lebih tepat , boleh rujuk 'timing' di sebelah kanan bawah video player tu,. ada dua kan? yang atas tu yang jadi rujukan,, yang bawah tu total masa video klip tu.. (ni lah masalah.. nak tunjuk payah.. tak boleh upload gambar pulak)
3. Setelah siap, replay untuk tengok ketepatan timing tu tadi.
4. Untuk masukkan  subtitle seterusnya, tekan Ins pada keyboard anda untuk line column yang baru.
5. Setelah siap memasukkan semua subtitle untuk semua point yang dikehendaki, boleh la save. Gunakan format SubRip(*srt)- higly recommended.
Play video tersebut dengan menggunakan Vlc player..macam mana..? bertemu lagi nanti dalam tutorial yang akan datang ye,.


p/s: sori tak dapat buat full.. tapi kalau cenggini lagi challengging ye dak? hehehe.. full tutorial? nanti lah~~
=p

4 comments:

one2paii said...

nice info bro..gua le cube nie

Fina Sophie said...

oh good. sy suka buat video2 lepas tu letak dekat youtube. ada buat, sekali je yg siap letak subtitle. video tutorial make-up utk dinner punya event hahahahaha lol

thanks! ;)

kusut said...

adei buat subtitle la paling malas sekali aku rasa. leceh amat. 2 minit video pun dah rasa berkurun heh

amira said...

he,, cuba la... best sebenarnya..