Tuesday, October 26

Tak boleh tunjuk pelangi??

Salam semua. Bersama chenta untuk entry ini. Entry asal adalah di SINI.

Suatu hari tu..Masa nak pergi kerja..I drive, housemate duk sebelah..

Housemate : Eh, ada pelangi la..

I : Mane? Tak nampak pun..

Housemate : Tu la. tuuu..

I : Mana? Ish, tak nampak pun.. (Biasala. Bila tengah drive, bukan boleh tengok sekeliling sangat kan. Bahaya!)

Housemate : Tu la.. (Sambil memuncungkan mulut).. Tu hah..kat sebelah kiri..

I : Oooo..kat situ..

Meh sambung lagi dialog...



Housemate : Kenapa kita tak boleh tunjuk kat pelangi ek? Orang - orang tua dulu-dulu kata kalau tunjuk kat pelangi, nanti jari kudung!

I : A'ah kan..Nape tak boleh ek?

Uosl pernah dengarkan orang-orang tua kata kita tak boleh tunjuk kat pelangi. Nanti jari kita kudung. I dari kecil dah tahu pasal tu. Tapi apa reasonnya ye?? Uols tau tak? Bila dah tak boleh tunjuk pakai jari, tunjuk la pakai mulut. Mulut tak kudung kot kan? Heheheh. Muncung-muncung mulut housemate nak tunjuk pelangi tu.

Banyak pantang larang orang dulu-dulu antaranya jangan duduk atas bantal. Nanti bontot bisul. Padahal dia tak kasi kita duduk atas bantal sebab bantal tu buat letak kepala. Tak elok la kan nak letak kat bontot. Tapi zaman sekarang, ada je letak bantal kat bontot. Bantal yang kecik-kecik tu. Pastu jangan nyanyi kat dapur, nanti kahwin dengan orang tua. Sebenarnya nak jaga kebersihan makanan. Kang nyanyi-nyanyi, terpercik plak air liur.. Ish!Geliss tau~Huhuhhu..

Banyak lagi la pantang larang yang ada. Tapi hampir semuanya i tahu reasonnya. Tapi pasal tunjuk pelangi ni, memang i tak tahu. I dah tanya kawan-kawan i, rata-rata tak tahu dan gelak sebab diorang pun baru terfikir hal tu.. Apa pendapat uols plak?

13 comments:

[z@ck] said...

first time dengar tentang pantang larang ni..betul ke? aku main tunjuk ja pelangi guna jari.but alhamdulillah la so far tak kudung lagi jari aku.hehehe

happy blogging!

iEra naDira said...

mungkin sebab kalau tunjuk dengan jari telunjuk tu tak sopan.. itu kot reasonnya..

tunjuk dengan ibu jari sambil 4 jari menghala ke arah kita.. tu baru ada ciri2 gadis melayu.. huhu

kusut said...

mungkin satu taktik utk elakkan budak2 dr biasa mencucuk langit XDXD

Fynn said...

lol!
pernah dgr!pernah dgr!

@kusut
terbaek!

Fina Sophie said...

mcm yang kita tahu.. org dulu2 kaya dengan kiasan. ada sebab2 di sebaliknya ;))

z said...

ade sebab tersirat dan tersurat...hoho

humbleyat said...

pernah dengar jugak sebabnya..tak tau lah boleh diterima ke tak...

alasan tak leh tunjuk sebab... pelangi terjadi waktu hujan renyai dan cuaca panas..biasanya budak2 akan excited tengok pelangi dekat2 sambil berlari dan menunjuk2 dlm hujan panas tu.

so, mak ayah tak nak ank die kene demam panas, sebab demam panas kan bhy dan susah nak sembuh..hehe

logik tak alasan tu haha

r.k said...

ghua rasa tak boleh tunjuk pelangi sebab nak bagi kita senyap , berdiri memandang langit dan melihat kecantikan ciptaan-Nya . Nikmati lah saat itu . zzz , macam boring je alasan ni ..

ah , setuju dengan kusut !

chenta said...

zack : 1st time dgr??lor...takpe2..ni tmbhan ilmu n pantang larang utk pengetahuan zack k ^_^

iera : hehehhe...mungkin..tp kalau lelaki?jejaka melayu la?hehehe

kusut : hahahaha...terbaek la jwpan kusut!sukeee~

fynn : ada kan pantang larang tu?tp tahu tak sbbnya??

fina : sbb tu org nk sgt tau ape maksud disebalik kiasan tu..fina tau?

z : tau tak apa yg tersirat dan tersurat tu??

chenta said...

humbleayat: logik2!tp smpai sekrg, even duduk dlm kereta pun, takut nak tunjuk kat pelangi tu..hehehe

r.k : mungkin boleh terima juga...thanks! ^_^

nur.sa said...

pernah dengar pasal tak leh tunjuk pelangi. tp kenapa tak boleh, sy tak pasti. maybe sebab tak elok main tunding2 jari macam tu kot. hehe mcm iera nadira ckp tu.

[z@ck] said...

aku rasa logik juga alasan humbleyat tu..takut budak demam panas =P

chenta said...

nur.sa : mungkin la kan??

zack : logik juga tu..meh kite tunggu jwpan org lain..