Thursday, October 28

Tahu Salah Tapi Kenapa Buat?

pernah tak kite semua fikirkan tentang sesuatu yang salah tapi kite buat jugak? Means kite tahu perkara tu salah, tak patut buat, Tapi kite buat jugak sebab dah biasa dan terbiasa. Dalam erti kate yang lain " Menghalalkan sesuatu yang memang dah Haram ". Tapi kat sini Cik Ain tak nak sentuh Bab Halal Haram dalam islam. Masing-masing dah besar, pandai bezakan mane Baik dan Buruk. Cuma sekarang Cik Ain bagi contoh je tabiat yang biasa kite lakukan, padahal "Tahu Salah Tapi Kenapa Buat?".
Dah jadi kebiasaan bagi orang perempuan berGosip dan Mengata, Kan3! hehe memang sedap bercakap mengenai orang, tingkah laku orang yang buruk serta mengata belakang tentang seseorang. yelah, Cik Ain pun kadang-kadang kalau tak ade kerja sangat, suka berkumpul dengan kawan-kawan lepastu berGosip sane sini. Takdelah melampau sangat berGosip, cuma cakap benda-benda yang kite nampak je. Tapi ianya sama jugak dengan erti kate Mengumpat kan? Mengumpat tu kite tahu berDosa. Tapi kenapa kite buat?
Remaje sekarang hanya tahu berhibur dan terhibur. Konon nye nak Have Fun waktu muda-mudi. Kalau weekend je, keluar dengan kawan-kawan tengok wayang. Lepas tu pergi Karoke, menyumbangkan lagu yang sememangnye sumbang. Tapi kite tahukan tempat hiburan adalah tempat maksiat. Maka tempat maksiat dah jadi Haram untuk kite jejak. Cik Ain pun tahu, wayang tu tempat hiburan dan maksiat. Tapi kite semua ni masuk jugakkan? Alasan, kite masuk tengok wayang je, bukan buat maksiat pun, lagipun keluar dengan kawan-kawan perempuan. Bak kate orang tua, Haram tetap Haram nakk oii. Kite tahu salah, Tapi kenapa buat?
Jangan khuatir, Cik Ain buat entry ni sekadar renungan untuk kite semua. Kadang-kadang kite memang tahu nak bezakan Baik dan Buruk. Tapi hakikatnye kite semua masih belum bersedia untuk meninggalkan Tabiat yang kite ade sekarang. Tabiat memBolehkan sesuatu yang Salah! MeNyalahkan sesuatu yang Benar. Sama-sama kite renungkan. Steady Blogger!

9 comments:

anyss said...

Salam,
Waaaaaaa ada gak...MEMECUT kat lampu kuning ...ish! ish! ish! tetiba je insaf sekejab. Nasib baik Cik Ain tolong ingatkan ;)

Danial Ikhwan Jaafar said...

bagus entry ni. tau dah salah tapi buat jugak. macam dah jadi kebiasaang..aishh..

ASaDa RyutaRo said...

hurmm.. alah bisa tegal biasa. tapi benda yang dah terang tang-tang salah, janganlah dijadikan tabiat.

bagus entry ni.. =)

kusut said...

tak berani aku nk komen. banyak yg aku sendiri buat especially mencuri

skarang ni dah mula kurang la. dulu masa uni rajin sangat la mencuri. ish

korang2 cuba jugak la berenti ek download mp3, movie, anime, program, gambar dr google, buku, etc yg tak dibeli dengan halal. piracy is stealing

[z@ck] said...

err..bab bergosip tu tak dapat nk elak kot.even kadang2 kita tak sedar pun yg kita actually tengah bergosip.it comes out naturally.kadang2 tak berniat pun nak bergosip, just nak sampaikan maklumat tapi bila ramai sangat yang mendengar dan bercakap, itu yg jadi gosip tu.masing2 bawa keluar cerita.hehehe

Cik Aien said...

bukan korang je insaf, cik ain ni haa lagi terinsaf bila fikirkan semua bnda yg cik ain buat sbnrnye salah, tp dah jadi tabiat sngt untuk mmbenarkan ape yg salah .. hurm..

Amni said...

=) haram ke tengok wayang? ustaz saya pernah cakap, tak haram.. haram nyer bila buat benda tak elok tu.. kalau sekadar tengok cerita tak de masalah. tapi kena tapis jugak cerita macam mana.

nak pegi karoke, boleh je, tapi pastikan tempat tu orang tak dengar dan tak nampak kita..

mengumpat bukan sekadar bercakap benda yang tak baik.. benda baik yang kiter cakap pon kira mengumpat jugak tu...

kadang2 orang bercakap, tapi ikut hati yang emosi, bukan dengan akal kan?

nur.sa said...

erm.. tahu dah, tp buat jgk. sy pn termasuk sekali la.

eh, wayang tak pernah jejak. yeayy, dah tinggalkan satu yg buruk..

err, tapi slalo donlod kat internet.. err..

Fina Sophie said...

okey semua i buat wktu dekat uni dulu. karoke dan tengok wayang sbb bosan, student life. huhu.