Tuesday, October 26

Sanggup ke?


Kekadang rasa macam tak percaya diri bakal jadi cikgu.Apatah lagi cikgu BI. Banyak tanggungjawab yang harus dipikul.Tambah pula zaman dah makin maju.Budak pun dah makin pandai.Silap haribulan budak yang mengajar cikgu. At this point, ilmu masih tak cukup untuk didik anak kecil.Banyak benda lagi kena explore.Masih banyak lagi ruang yang perlu diperbaiki.Rasa nervous bila fikir tak sampai 3 tahun dari sekarang, aku bakal mengajar.Bakal ada stok pen merah yang banyak untuk mark kertas student.Bakal sarungkan baju kurung dan sepatu tinggi setiap hari.Bakal dengar budak greet 'Morning teacher', bakal ada name tag sendiri! Wooh.How time flies.

Kenangan ketika melakukan Rancangan Orientasi Sekolah (ROS) di SK Convent Father Barre, Sungai Petani (2009).

Terasa macam nak cabar diri sendiri untuk mengajar kawasan pedalaman.Kutip pengalaman sementara diri masih lagi solo.Tapi, persoalannya, mampu ke? Sanggup ke nak redah hutan belukar dan sungai setiap hari untuk sampai ke kelas? Sanggup ke nak korbankan masa dan tenaga? Sanggup ke nak berpeluh ketiak sampai ke petang?

Err.Sanggup kot.Bukan selalu.Pengalaman berharga tu.

20 comments:

Miss Kira said...

hwaiting zack!!!=)

Miss Kira said...
This comment has been removed by the author.
KeCiK said...

hopefully ni pertamaxxx !!!

ROS provide brapa markah weh? tempat gua sepuloh shj. giler kedekut, report mengalahkan yellow pages. Manjang dpt relief class.

Sanggup o not? Sanggup. Ketiak berkawah tu normal lah.

:) Gud luck!

Amni said...

Jum2! mai sawak dear.. kat tempat saya kerja skang ni boleh tahan jugak.. tak berapa nak pedalaman la.. tapi boleh tahan la.. hehe...

izfanora said...

manusia nie tak kan tahu keupayaan dia selagi belum mencuba. manusia yang berjaya adalah manusia yang bangun selepas gagal, dan bukannya tak pernah gagal..

wish you luck.. :)

z said...

try your best..good luck teacher!

ztie said...

pegi pegi.. kutip seberapa banyak pengalaman yang mampu

nur.sa said...

3tahun lagi boleh panggil teacher zack. :)

enjoy study tu dulu, then grab semua ilmu yang boleh, 3 tahun lepas ni, insyaAllah zack dh ready utk jadi cikgu. kan? :)

Cik Aien said...

Good Afternoon teacher :)
Sempoi z@ck, belum cube belum tahu!

naseb bek la aien xde anak, kalau tak dah lama hntar dia pi belajaq dengan hang! haha

Fina Sophie said...

u will, zack :)

Mummy Nana said...

Insyaallah... belum cuba belum tahu... yelah selagi muda dan single baik explore semua... kalau dah beranak pinak nanti mesti terbatas nak buat tu semua.. apa2 pun the very best of luck... Cikgu nie satu keja yg mulia walau dimana pun kita berada.

chenta said...

i ada member yg ajar kat pedalaman..memula dia ok..lama2..haish...asyik antar surat tukar tp asyik tu la kene reject..sian dia..

tp kalau u kuat, u mesti boleh punya! ^_^

Ilidina.. said...

try your best! saye pn akan jd cikgu english gak..hehe..tp lame lg la..

Danial Ikhwan Jaafar said...

aku sokong niat murni hang! XD

[z@ck] said...

Miss Kira..
=)

KeCiK..
err..actually aku tak ingat berapa markah yang dia ambil dari ROS.tapi bab report mengalahkan yellow pages tu..aku setuju sangat.bersengkang mata nak siapkan report.patutnya dia kasi elaun untuk printing report sama kan.hahaha

Amni..
insya-Allah.will do.memang teringin nak kerja kat Swak.Kutip pengalaman but for now diri masih lagi rasa macam tak cukup ilmu.hehehe

[z@ck] said...

izfanora..
thanks dear =)

z..
thanks! =P

ztie..
yup...will do.lagipun bukan senang nak dapat pengalaman macam ni.at least kita boleh ukur tahap ketahanan kita kat mana.=)

nur.sa..
hoh..glamer kan nama I? zack gitu.hahaha

Cik Aien..
tunggu hang beranak pinak dulu, nanti aku ajaq anak hang ok.konfirm BI A+ =P

Fina Sophie..
hope so =)

[z@ck] said...

Mummy Nana..
yup..cikgu kerja yang mulia.takut juga nak jadi cikgu ni.takut silap bagi tunjuk ajar, dengan students sekali terpesong.hahahahaha

chenta..
mental dan emosi kena kuat =)

llidina..
wah..sama la kita =) happy teaching in advance!

Danial Ikhwan Jaafar..
thanks bro!

Fynn said...

boleh jd protege teacher shida nih!
ekeke

Sofia said...

InsyaAllah zack xkena punye posting sabah/sarawak n pedalaman... sbb cikgu2 yg kt sana pn nk hntr balik dh kn... Tp, kalau nama dah terlist pergi sana, redha ajelah, sanggup ke nak tolak?? hehe..

Btw, bila posting zack? Ak pn gh tunggu penempatan sekolah ni.. Risau gk ni...

humbleyat said...

ramai juga bakal2 guru ni yerk..teruskan perjuangan yerkk sebab sy tak mampu menjadi seorang guru huhu...