Saturday, October 9

Petua Kecantikan Semulajadi 2

Artikel ini adalah sumbangan dari Zanjabil.


ok...kita sambung sikit bab petua nak jg jecantikan ni...jangan ingat ni untuk perempuan je...laki pun blh amalkan..huhu
kali ni aku nak cite sikit tentang KETUAT...kalau xknal ape itu ketuat,korg tgk kat kaki korg...kalau ade bahagian kulit keras yg len macam ckit bntuk nye,ketuat la tu..huhu...benda ni mungkin x bahaya,tapi x slesa dibiarkan ada kat kaki...x lawa pun kalau org nampk..haha

ok..ni petua yg aku nak bg untuk bg hilang ketuat ni...Tumbuk kulit kayu manis sehingga lumat. Campurkan serbuk ini dengan sedikit air. Bancuhkan bersama dengan bedak sejuk. Setelah sebati, sapu rata di bahagian berparut. Lakukan sekerap yg mungkin. Lama-kelamaan, parut akan beransur hilang. Petua ini juga sesuai untuk menghilangkan bintik-bintik hitam dan jerawat di wajah.

cuba,jangan x cuba...hehe...kita akan sambung dngan beberapa lagi petua di masa akan dtg...=)

http://zanjabil87.blogspot.com

14 comments:

cik ain said...

eh, nak tanye. ketuat pun boleh timbul kat celah2 jari kan?? ngeeh~

Fina Sophie said...

ketuat tu sbb apa ye?

nur.sa said...

sama macam petua nak hilangkan parut di kulit la kan. cuma tambah bedak sejuk.. ooo.. thanks..

MuJE said...

dulu aku hiris yang pisau jer benda tu tiap-tiap minggu.. sekarang dah takde! hehe...

MuJE said...

eh lupe, bos, hyperlink tu tak betul.. tak bagus..=)

KeCiK said...

yup. kupil ngan pengetip kuku or tangan. buat tentatively. tapi kena tahan sakit sikit. :)

kusut said...

@Fina - jangkitan virus kalau tak silap. and ketuat ni boleh spread through contact (note the word 'boleh').

guna ubat/petua camni better kot utk buang ketuat. kurang mess

koshary said...

ohh ohh dulu penah ada. lepas tu beli ubat dekat pharmacy, dia macam acidic hakis semua. =D

rasa rasa better guna ramuan asli lagi mujarab kot yeh.

Aida Ismail said...

hehe, nie zaman kecik-kecik selalu jumpa orang yang ada ketuat...tapi sekarang dah takde..ermmm

anyss said...

Salam,
Penah ada ketuat kat jari masa skolah rendah dulu...pas tu dah tak de -----> lupa mcm mana boleh ilang ;)

Fina Sophie said...

@kusut oh mcm tu. thanks. never had one, but my sister ada. tu yg tnya tu (- -")

kusut said...

pasal post ni la aku baca extra pasal ketuat and realized that that spot kat tapak kaki aku yg pedih tu actually satu jenis wart jugak. ingatkan melecet je. so thanks lah zanjabil for the post! tapi mane nak carik bedak sejuk kat ostraliya ni?

cik ain said...

ngee ~ dah besar2 ni, Alhamdulillah dah xde tmbuh ketuat.

kalau kecik2 dulu, mmg ade la. sebab rajin main Pasir depn umah!

Mummy Nana said...

Dulu kecik selalu tgk org tua2 ada ketuat betul ke diorg kata psl kena percik darah ayam?? Err xmasuk akal... budak kecik senang kena tipu.. hahaha... tapi dah lama xdgr psl ketuat nie...bagus jugak petua nie.. manalah tahukan...