Monday, October 11

Petua Imam Syafie..


If u r sad..look up in the sky and see how
beautiful the star is.. They never stop shinning no matter what happen..




Di malam hari yang cerah ini (kalau ada bulan la..klau tak da..kira gelap la...hehehe) , mari kita lihat petua yang ditinggalkan Imam Syafie..


Credit to facebook..


Moga-moga kita dapat jadikan sebagai teladan.. 


>>> Petua Imam Syafie <<<





  • Empat perkara menguatkan badan

1. makan daging
2. memakai haruman
3. kerap mandi
4. berpakaian dari kapas

  • Empat perkara melemahkan badan

1. banyak berkelamin (bersetubuh)
2. selalu cemas
3. banyak minum air ketika makan
4. banyak makan bahan yang masam

  • Empat perkara menajamkan mata

1. duduk mengadap kiblat
2. bercelak sebelum tidur
3. memandang yang hijau
4. berpakaian bersih

  • Empat perkara merosakkan mata

1. memandang najis
2. melihat orang dibunuh
3. melihat kemaluan
4. membelakangi kiblat

  • Empat perkara menajamkan fikiran

1. tidak banyak berbual kosong
2. rajin bersugi (gosok gigi)
3. bercakap dengan orang soleh
4. bergaul dengan para ulama

  • 4 CARA TIDUR

1. TIDUR PARA NABITidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit danbumi.
2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAHMiring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solatmalam.
3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBAMiring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyakdimakan.
4. TIDUR SYAITANMenelungkup/tiarap seperti tidurnya ahli neraka.

KawaiiKira: moga2han dengan sedikit petua ini, kehidupan kita akan lebih teratur..amin..

...the UNSPOKEN truth....the truth that never been revealed.

14 comments:

kusut said...

good stuff. suka baca ^^
thanks for sharing ye kira

ASaDa RyutaRo said...

wollah~ best! best!

semoga sama2 dapat memajukan diri. =)

Fina Sophie said...

bgs ni. thanks! more islamic tips please! ;)

MuJE said...

kalau banyak buat post camni boleh jadi ustazah kat blog ni...hehe

eiela said...

nice sharing,,

humbleyat said...

syukran miss kira sudi berkongsi petua2 yg menarik;)

CikGadis said...

thanx sbb sudi share :)
bnyk nk kna praktikkan lg nie..

one2paii said...

ilmu dan info yang terbaik..terima kasih

Miss Kira said...

@kusut: sama2.. xD

@asada:yup2.. mari kita sama2 memajukan diri..

@fina: insyaallah..kalau Kira dapat info menarik..kira kongsi la..

@muje: hahaha..ustazah..x sesuai kot.. masih x cukup ilmu..=)

@eila: xD

@humbleyat: sama2.. :D

@cikgadis: sama2.. marilah kita sama2 praktikkan..

@one2paii: sama2 kasih..

nur.sa said...

banyak makan bahan yang masam<---- ala. sy ni suka yg macam ni. tapi dah tahu tak elok makan selalu, nanti cepat lupa :)

mekasih for sharing,kira.

hentakbelipat said...

ini sangat setail..boleh jadi panduan ye dak

Miss Kira said...

@nur.sa: sama2 kasih..

@hentakberlipat: hentak apanya yg ebrlipat?? hahaha... maceh2..

cik ain said...

thanks a lot!
untuk student, diingatkan jgn makn jeruk atau bnda2 yg masam2..

boleh lembapkan otak.. haa! maggi pun xboleh!

izfanora said...

ilmu bermanfaat..
terima kasih..