Friday, October 15

perkosaan visual (!)

assalamualaikum n selamat ptg rerakang sume, :)
stlh lbh 2mggu sy menyepikn diri,
jd pd mggu ini cik fariehan ibrahim comel kmbali lgi, hueh3x

ok, kali nie nk share psl cermin ditmpat awam,
kenapa?
apakah?
bagaimanakah?
huuhu


Ketika kita masuk ke toilet, bilik mandi, bilik hotel, ruang ganti pakaian, dan lain-lain, seberapa besar anda yakin bahawa cermin yang tergantung di dinding dan kelihatannya seperti cermin biasa itu memang benar-benar cermin biasa, atau sebenarnya itu adalah cermin dua arah (orang di belakang cermin boleh melihat anda, sementara anda tidak dapat melihat mereka). Banyak tempat di mana orang memasang cermin 2 arah di dalam ruang ganti pakaian wanita, namun tidak menutup kemungkinan juga di ruang ganti lelaki. Adalah sangat sulit untuk secara jelas mengindentifikasi permukaannya hanya dengan melihatnya saja. Saatnyalah kita untuk berhati-hati. Jadi, bagaimana kita dapat menentukan dengan pasti apakah cermin tersebut adalah cermin biasa atau cermin 2 arah?.

Kalau di bilik polis, iaitu di ruang soal siasat, sudah dapat dipastikan cerminnya 2 arah tapi untuk di Public Area do this thing : LAKUKANLAH TEST SEDERHANA (TEST KUKU JARI) Letakkan ujung kuku anda di atas permukaan cermin. Jika ada jarak (gap) antara kuku anda dan bayangan kuku anda di cermin, dapat dikatakan bahwa cermin itu adalah cermin biasa (selamat).Tetapi, jika kuku anda terus menyentuh bayangan kuku anda di cermin, hati-hatilah, kerana benda itu adalah cermin 2 arah ! Kerana itu ingatlah selalu, setiap kali anda melihat cermin di tempat-tempat umum seperti disebutkan di atas, lakukanlah "TEST KUKU JARI". Tidak perlu membayar. Mudah dilakukan, dan ini mungkin boleh menyelamatkan anda dari "PERKOSAAN VISUAL" !
Para wanita : beri tahu teman-teman anda yang lain. Para lelaki: beri tahu istri, anak perempuan atau teman wanita anda.

15 comments:

cKyN WaN said...

uwah. bahaya nih. lagi2 la pompuan ni pantang nampak cermin kan. kang ngan korek idung ke, cek apa2 ke kan malu je hahaha

tenks!

aYaz said...

erkk...
bahaya betul lah..!

Raja Fiqri Fauwaz said...

asalnye untuk security,

salah guna jadi tempat langgar privacy..

r.k said...

thank for the petua !!! very much appreciated !

Miss Kira said...

akan mencuba.. thankz!! xD

humbleyat said...

tq 4 sharing, takut plak nak test baju haha

fariehan ibrahim said...

no biggie rerakang shume,
sharing is happiness! XD

pas nie kalu nk try bju ke,
xyah buang, sarung jer trus. huuhu

Mummy Nana said...

Pernah dgr psl nie dulu2.. dah hampir lupa... heheh.. thank you for reminding...

hentakbelipat said...

huyoo..ini benda kene sebar cepat..thanks lah. lepas ni sume pmpuan duk tekan2 cermin lah kehkeh

anyss said...

Salam,
Mmmmm mudah lupakan?
Dulu ingat je benda ni...skrg dah mula lalai. Maklumlah selalu jenguk-jenguk kalau ada cctv tersembunyi

kusut said...

bile baca lagi detail pasal 2 way mirror ni kan, turns out kan.. fingernail test ni partly true

ada jugak cermin 1way (cermin biasa) yg lapisan reflective dia dekat depan tapi cermin macam tu mahal so org beli yg biasa je la.

kalau nak cek la kan.. cermin yg tak bersalah biasanye digantung je tapi kalau cermin tu mounted pada dinding (atau built into the wall) cermin tu subject to suspicion lah. hehe

kalau rajin bace la ek
http://urbanlegends.about.com/od/crime/a/two_way_mirror.htm

wanie m'nJ said...

seram aih!
ntah2 cermin dlm bilik sy ni...haha

Aida Ismail said...

sangat menakutkan..huuuuu..thank you for sharing.

ztie said...

mmg tahu pasal ni. dulu dah pernah heboh kat satu supermarket buat camtu. dan sejak tu. setiap kali bercermin kat tempat awam. saya test dulu!! unless saya saja nak kasi sakit ati diorang. hehe

CikGadis said...

ek. takotnya........ T__T