Thursday, October 21

Padan Muka Aku!

Assalamualaikum..

Kisah bermula hari Rabu yang lalu.. kelas English Language dengan Puan Dashima..

Puan Dashima: Ok! Who wants to read the text?!! Any volunteer?? Cepat habis cepat balik..

Masing2 senyap.. tapi kami..

Sufiah: Eh Saufi!! Kau la baca. Cepat sikit balik hari nih..

Saufi: Tak boleh.. aku sakit perut.. (sambil pegang perut)

Dya: Alasan.. (buat muka menyampah)

Sufiah: Abrar.. baca la! Aku dah ngantok dah ni.

Abrar: Tak boleh la.. sakit kepala (sambil pegang kepala)

Dya: 2x5 je.. (jeling2 sikit diorang)

Last2.. ada jugak volunteer.. tak lama lepas tu.

Puan Dashima: Ok! Now.. you choose any place and do the same thing as the text. But, it must not be same with your friends. I'll call some of you and present in front of the class.

Sedang2 buat kerja.. tiba2 Saufi bangun..



Saufi: Madam.. can I go to the toilet?

Puan Dashima: Ok.

15 minit berlalu..

Puan Dashima: Ok everyone. Settle?!! Ok.. we don't have enough time to present. So, I want you all to get your partner now. And, story about your interested place to him or her.

Tiba2 Saufi pun masuk kelas..

Dengan nada berbisik..

Sufiah: Dyan.. dia ni sakit perut nih.. ekekek (gelak bukan main)

Dya: A'ah.. lama gile (gelak jugak la).

Sufiah: Tikah.. Sufi pergi tandas lama gile. Sakit perut ekekek..

Tikah: Eii.. tak baik tau..

10 minit berlalu..

Puan Dashima: Ok class! You may go now!

Kitorang pun siap2 la kemas beg semua.. Tiba2..

Tikah: Piah.. sakit perut la.. (muka berkerut gile)

Sufiah: Ha.. p balik cepat!

On the way nak balik hostel..

Sufiah: Dyan.. aku sakit perut la.. Wey tolong.. aduh tak tahan nih..

Dya: Ko apsal.. makan apa? P pecut 155km.. tu pun kalau sempat la..

Petang tu di hostel..

Tengah syok2 main game Chuzzle Deluxe, Tiba2 perut rasa memulas. Aduh... Sakit siot!

Keesokan harinya..

Satu haru suntuk Sufiah sakit perut. Dya? Takde la sangat.. tapi. petang tu, berulang juga la ke tandas. Begitu lah seterusnya sampai la hari Sabtu di kedai Selera Nasi Ayam..

Selepas makan..

Sufiah: Aduh! Sakit perut!

Dya: Hah! P toilet cepat! Nasib kau baik sebab ada toilet kat sini..

15 minit berlalu.. makanan pun dah habis. Dah siap bayar dah pun!

Chama: Dyan..mana Piah nih, lama giler..

Dya: Uik.. jap lagi ada jugak yang menyambung tradisi sakit perut ni kang..

Sufiah datang dengan muka yang sangat berpeluh.. terkedu kami dibuatnya..

Sufiah: Beb! Aku tah boleh la. Aku kena mintak maaf jugak kat Saufi! Sengsara hidup aku macam nih!

Tanpa membuang masa, Sufiah terus amek handphone dia and call Saufi..

Sufiah: Hello Assalamualaikum Saufi! Buat apa tu?! Dah makan? Dah solat? Sihat ke?
(ceh! Muqaddimah tak bleh blah!)

Sufiah: Saufi..aku mintak maaf.. tolong la maafkan aku.. aku sengsara ni!
(baru sekarang nak rasa menyesal)

Sufiah: Hah?!! Kenapa? Ala.. jangan la tanya kenapa.. kau maafkan aku ke tak?!! Pliz.. tolong la.. sengsara hidup aku macam nih!
(Suara gile merayu. Pergh!!)

Sufiah: Yes! Terima kasih Saufi!! Aku janji dah tak buat lagi!

Off phone.

Dya: Baru sekarang nak menyesal..

Sufiah: Betul beb.. aku tak tau la aku makan apa. Aku rasa aku makan sama je dengan apa yang kau makan. Tapi, kenapa kau tak sakit perut macam aku?!!

Dya: Tu la.. sapa suruh mengata..

Sufiah: Kau tak mintak maaf ke de3ngan Saufi..

Dya: 'Sumpahan' dia kena dekat kau.. aku sikit pun tak kena tempias. Perut pun still stabil.. biar saja sudaa...

Balik je dari kedai Selera Nasi Ayam..

Dya: Beb! Tolong! Perut aku memerlukan pembedahan segera! Ah!! (sambil berlari ke tandas).

Begitulah seterusnya.. sampai la malam tu lepas Maghrib.. terserempak dengan Sufiah di toilet..

Dya: Beb! Sakit perut!!

Sufiah: Hahaha tu la kau! Perut aku dah ok dah! Esok, kau p mintak maaf kat Saufi!

Hari ni di kelas.. perut still sakit tapi tak sedasyat semalam..

Sufiah: P la mintak maaf..

Dya: Nanti la..

Hmm..di kesempatan ni, Dya nak minta maaf pada insan yang bernama Saufi.. Aku takde niat pun nak kutuk kau! Piah punya pasal la nih! Huhu.. maafkan aku (buat muka sedih gile)

p/s: Jangan mengata orang tau!

13 comments:

iEra naDira said...

Hik3 :D

tradisi sakit perut. oke3, saya dapat pengajarannya. jangan mengata orang. kena kat diri sendiri baru la padan. hoho :D

Kyra said...

hehe..sama macam kisah sy kat blog..
bluetooth skit perut..sebijik mcm cter awak..:)

Kazaztan Team said...

gile psiko ye sumpahan

kusut said...

sumpahan ke? tulah ke?
ape pun.. kalau mengata orang, sakit perut la contohnye, tak semestinye berbalas dgn sakit perut jugak kan

baru perasan. nama saufi tu last post pun ade ek :P

humbleyat said...

ok jugak sakit perut tu..at least kita tau "signal2" kesalahan kita drp tak tau langsung, hehe

dya adriza said...

@ iera nadira:

tau x pe haha. and kena ingat jugak, sakit perut tu kan sifat semua manusia. kenapa mesti kita ejek2 kan..

dya adriza said...

@kyra:

Sure?!! Nanti saya singgah blog awak.. hehe kisah kita sama, so pengajaran pun tentulah sama kan3?!!

dya adriza said...

Kazaztan Team:

hehe.. biasa la tu. sebab tu jangan mengata orang, kalau kita kena, baru tau.

dya adriza said...

kusut:

nak cakap sumpahan ke, tulah ke, daulat ke, tak tau la.

tapi, biasanya macam tu la. kita mengata orang, bila kita kena, baru kita tau, kita rasa apa yang orang tu rasa.

hehe.. ada juga yang perasan. Syy...

dya adriza said...

humbleyat:

Setuju! Lepas tu, kita pun kena la amik pengajaran. jangan mengata orang hehe

cKyN WaN said...

uwaaaaah dasyat nye

bukan sebab keracunan ke?

r.k said...

Ustaz Saufi kan ?

hah , padan muke . keh keh keh

kepada diri ghua , jangan dok mengata , sat gi ghua yang sakit perut .. haha

Fina Sophie said...

eh ada daulat kwn dya tu XD