Friday, October 1

My Darling Is A Foreigner

Ada pernah bercinta dengan orang bukan Malaysia? Orang bukan Malaysia ni termasuklah rakyat Indonesia, Brunei, Singapura, Thailand, China, Korea, Jepun, Australia, pendek kata, yang takde kerakyatan Malaysia.

Apa kes tiba-tiba cakap pasal hubungan antarabangsa (ni bagi sesetengah orang sebab sama kaum, warna kulit) atau hubungan antara kaum?



Saje je. =P

Mesti bengang kalau kena camtu. Bagai nak rak orang tu tanya soalan, tiba-tiba mati macam tu je perbualan. Perghh..

Takde, aku cuma nak berkongsi trailer filem Jepun ni - My Darling Is A Foreigner.


Poster boleh tahan.

Comel la pulak pasangan Jepun-Amerika ni.



Orang bukan Jepun dipanggil 'gaijin'. Walaupun boleh cakap bahasa Jepun dengan lancar, tetap dipandang lain macam. Kalau kalian terserempak orang Australia cakap Melayu lancar, takde pelat, mesti lain macam jugak kan? =P


Memang susah kalau darling kalian orang luar. Kalau dulu, orang luar kampung pon dipandang 'foreigner' eh? Sekarang ni pon masih begitu, cuma kurang sikit la agaknya. Sekarang ni hubungan antara kaum ada, antara negara pon ada. Kalau yang Muslim, dapat yang seagama tak perlu risau pasal agama dah, bimbang pasal $$$$ la pulak. Kalau dapat yang tak seagama ni sakit kepala, kan?

Apa-apa pon, kita kena lah matang dalam membuat keputusan. Cinta sahaja tak ke mana...kot?


10 comments:

dya adriza said...

Sweetnya diorang ni.. sekali pandang macam kawan satu kelas saya plak lelaki tu haha :P

nabilah_2908 said...

hampir terejerumus juga la bercinta dgn warga asing...

tp sempat mengelak...bukan apa tk nk timbul masalah...takut pun yer gak..sbb time tu...asik keluar berita tntg masalah yg timbul di kalangan pasangan yg berlainan bangsa...

kena dera la...bila bercerai...bawa lari anak balik negara dia la...huhu..scary..

semua yang berlaku...seolah-olah bagi petunjuk pada saya tuk tidak meneruskan hubungan itu...so..ianya berakhir sebagai kawan saja lah...not more than that.. ;)

jom ke APA KATA HATI

kusut said...

'Kalau kalian terserempak orang Australia cakap Melayu lancar...'

actually diorang memang bleh belajar subjek Malay Language kat skolah as 2nd language. selain belajar Malay, Indonesian pun diorang belajar

so kalau datang australia, jgn pikir bleh kutuk2 diorang sesuka hati dlm bm sebab kemungkinan diorang boleh paham tu adalah tinggi. kawan aku penah kene. nasib baik sekadar cakap 'abang hensem'. oh.. member aku tu pompuan

Sumandak Kinabalu said...

Tunang saya adalah jiran sebelah rumah...hehehe

chenta said...

pernah jumpe org luar yg mmg nampak "mat saleh"nya cakap melayu dgn loghat kelantan...serius terkejut!

opismate i perempuan kawen dgn org jerman...kelakar bila dia ckp BM, husband dia bebel sebab tak paham...but yg plng sweet bila husband dia minta dipanggil "abang"..macam org melayu katanya... ^_^

Danial Ikhwan Jaafar said...

dya - hahaha ye ke? teringat kenangan eh? =)

nabilah 2908, oo ada pengalaman eh. tapi kalau orang singapura mungkin lain cerita. hehe =P

kusut, masa study dulu ramai member2 australia blajar indonesia. ada 2-3 orang boleh cakap fluent. =)

sumandak kinabalu, wah bertuah badan. =)

chenta, wah...memang sweet. hahah

humbleyat said...

hmm..nak tengok la citer ni.yeyiba teringat artis kita pun kebanyakan berkahwin dengan foreigner juga..musykil bagaimana mereka boleh menarik golongan ini untuk beragama Ialam?sedangkan kita tidak?

Danial Ikhwan Jaafar said...

humbleyat
yang tu saya pon tak tahu. heh. everything happens for a reason

fndrocka said...

Dengan adanya blog..bahasa melayu boleh tersebar lg ye tak.

CikGadis said...

darling sy org kedah pure punya hehehe