Friday, October 15

Mereka Yang Mencintai Bolasepak







Situasi 1

Suasana di kedai makan india muslim(mamak) hari Isnin, jam kira-kira pukul 9:00 malam. Kelihatan dua orang mat kilang ala-ala rempit sedang menikmati juadah makan malam.

mat kilang 1 : Deyy, apa pasal tarak bukak bola... Mau tengok bola..

mat kilang 2 : Ntah!! Tv saja besar.

mamak : Ayooo... bang. Ini malam tarak bola. Sabtu baru ada.



Situasi 2

Dua orang awek sedang berborak dan sesekali bolasepak menjadi bahan borak mereka. Oleh kerana bolasepak tidak hanya terhad untuk kaum Adam, lalu mereka juga turut meminati bolasepak seadanya. Lokasi situasi tidak dikenal pasti.

Awek 1 : You tengok EPL tak semalam?

Awek 2 : EPL? Ade ke game semalam...

Awek 1 : Ade la... pukul 2:45 pagi. Chicharito cute tu score

Awek 2 : Ye ke? Man u lawan ape?

Awek 1 : Lawan Valencia tak silap i.



Situasi 3

Hakim dan Aman adalah rakan serumah. Dipercayai mereka memang meminati bolasepak dan masing-masing memang arif mengenai bolasepak hatta berblog pun mengenai bolasepak. Kalau bab Futsal memang Hakim dan Aman adalah muka wajib ada di gelanggang Futsal.

Hakim : Aku dari kecik sokong Liverpool, Tak payah la nak sembang dengan aku

Aman : Yeke. Bagus la kau.... Mesti semua game Liverpool kau tengok.

Hakim : Confirm la beb. Season ni, dari EPL sampai la UEFA Champion League.... aku tengok

Aman : UEFA Champion League?


Situasi diatas berlaku pada season lepas.



Situasi 4

Azrul memang seorang yang mencintai bolasepak. Jersey negara dan kelab yang disokongnya pasti dimiliki setiap tahun dan season baru. Die juge akan pastikan jersey tersebut adalah ori. Kalau pasal fakta atau info bolasepak memang dia juara. Tiada sesiapa dapat menandingi Azrul.

Pada suatu hari ketika Azrul pulang kerumah sewanya..............

Kawan Azrul : Rul, pagi nanti ade Live Champion League

Azrul : Aku tau, Mesti la dot..dot...dot.. menang punyer....

Kawan Azrul : Confirm la... Kau tengok tak nanti?

Azrul : Mestilah bro!!!!

*****Perlawanan bermula 2:45 pagi.*******

Kawan Azrul : chett!!!! sembang kencang!!!!

Kelihatan hanya kawan Azrul yang menonton game tersebut. dimana Azrul?

Azrul : ZZZzzzzz.... Krohhh!!!!!!!! kroohh!!!



Hasil dari kisah yang diceritakan oleh rakan-rakan dan pengalaman gua sendiri. Maka, situasi-situasi diatas sememangnya terjadi. Biar apa jua bidang dan lapangan, Golongan-golongan tersebut pasti ada. Lumrah manusia ingin mendapat perhatian dan diperhati.

Adakalanya rasa best juga kan? untuk melayan kerenah dan telatah golongan tersebut.


Ustaz gua pernah berpesan, " Jika tiada apa yang penting untuk bersuara, berdiam diri adalah lebih Afdhal


Lu rase macam mane?



12 comments:

manggosteen said...

biasa la mende camni..
kdg2 bila sembang semua letup2..
ahahahaha..

Danial Ikhwan Jaafar said...

hehehe, betul apa yang disyorkan tu. diam tu lebih afdhal. =)

MuJE said...

oh yeah! i loike sume-sume ni! haha... kisah benar kott..

.s.o.f.i.a. said...

naseb bek time EPL tadak orang sokong brazil...... he he......

Sumandak Kinabalu said...

hehehe...
Teringat time Piala Dunia. Memang rumah kami yang paling riuh di kampung :) Satu family suka football ^ ^
Paling tak boleh lupa, my sister dua orang sempat bergaduh time Argentina vs Jerman sebab satu family sokong Argentina tiba-tiba yang sorang berpaling tadah sokong Jerman. Bukan gaduh sayang tau, serius! Dekat 1 bulan tak bertegur sapa...kan game tu berakhir 4-0, sempat lagi perang mulut malam buta. Adooooooi...

meor-name-depan-ku said...

Gunakan 'bolasepak' sebagai satu medium yang baik....

Football is fun and for all

ASaDa RyutaRo said...

hhahahahahaha... gelak2..

minat jugak ngan bola ni, tapi ikut mood nak tengok game..

print said...

Bro, blog bola lu memang terbaek!

Nora_Zain said...

Memang kelakar kalau ade spesis macam tu...hehe. Blog awak banyak info pasal bola. Lain dari yang lain. Saya suke.

KeCiK said...

Hakim : Aku dari kecik sokong Liverpool, Tak payah la nak sembang dengan aku

Gua paling suka dialog nih. Tepat dan jitu sekali. Clap clap utk author.

r.k said...

hai KeciK , promo Liverpol nampak , taknak ajak Pert ? lol

Bro Meor , kalau bola dah dalam hati , padu jitu . game pukul 4 pagi pun sanggup bangun brader .

Harap malam ni takde ape yang teruk berlaku kat Stadium Kelantan ..

Chip said...

Come on the mighty Reds! YNWA.