Friday, October 22

:: meaning of rose colours ::




women dan roses macam tak dapat dipisahkan kan......???? tapi korang tau tak apa makna disebalik setiap roses yang diterima......???
here's a guideline untuk si jejaka memilih rose untuk si dara, dan untuk si dara memahami maksud tersurat dan tersirat yang ingin si jejaka sampaikan.........


.................................................................................






  • Black Roses signify Death
  • Coral Rose conveys desire
  • Lavender Roses symbolize love at first sight and enhancement
  • Orange Roses indicate enthusiasm, desire and fascination
  • Pink (Deep) says Thank You
  • Pink (Light) Rose conveys admiration, gentleness, grace, gladness, joy and sweetness
  • Pink Rose carry the message of happiness, gracefulness and gentleness
  • Red Roses symbolize sincere Love, Respect, Courage & Passion
  • Red (Dark) Rose reveals unconscious beauty
  • Red (Single) means "I Love You"
  • Red & White Roses together signify unity
  • Single Rose in any color expresses simplicity and gratitude
  • White Roses express Purity/heavenly, secrecy, silence, innocence and charm
  • White (Bridal) Rose symbolizes a happy love
  • Yellow Roses indicate joy, gladness, friendship and "I Care"
  • Yellow Rose with Red Tip indicates friendship falling in Love
The description after the color indicates how you feel about the person to whom you are sending the rose. By the way, black does not always mean that you wish the recipient to be dead; it can also be a wish for your own death, perhaps if you just can't live with the way the situation stands.


........................................................................................

so what's ur colour.....???


12 comments:

Fina Sophie said...

cantiknye cikpia :')

sy tak tahu sy mana satu, tp saya tertarik dekat yg last tu... :P

.s.o.f.i.a. said...

cikpia....??? cantik.....???

think again......... ha ha......

cEro said...

woohooo...
slalu nmpak rose merah je...
ade gak ek rose kaler lain??

r.k said...

mana mau dapat yell-o rose ? mesti cun ho .

.s.o.f.i.a. said...

@cero : banyak lagi roses kaler lain sayang..... even blue roses pun ada (my fav).

.s.o.f.i.a. said...

@r.k : cuba carik kat kedai tayar.... he he..... kat kdai bunga la, mana lagi....... =)

yellow rose with a lil bit of red kat sekitar petals dia sangat cantik.... kalau semua kuning tak baper menarik......

r.k said...

@s.o.f.i.a : kalau red tu gantu dengan black ? ha .. mesti lagi cun kan ! hehe

basically , most of reses yang banyak sangat kaler ni , memang asal dia kaler tu atau dia bagi resap pewarna ?

.s.o.f.i.a. said...

@r.k : tatau la.... tapi kalau yang blue roses tu memang dia celup in coloured water..... yang kuning, pink, red, white aku tau la original.... yang lelain tatau.... time pi cameron highlands lagi la rambang mata, macam2 kaler ada!!! pelik2 lak tu!!

fndrocka said...

Pompuan skrg nak blackberry

r.k said...

LOL fndrocka , spot on !

humbleyat said...

--<<@ ros kuning untuk semua team 100 penulis..hmm bleh tak?

CikGadis said...

sy nak single red rose. hehehe. tp masalah nya sapa yg nk bg rose tue??

Jemput singgah teratak saya : Selamat Hari Raya Haji =)