Monday, October 11

Makwe cukup terer

Aku cukup hairan. Ini adalah paling hairan dalam mana-mana hairan yang aku pernah hairan. Bila makwe dah pasang niat nak turun naik banggunan 2-3 tingkat untuk beli itu dan ini, sikit pun dia tak pernah nak mengadu penat atau sakit kaki. Gila ba kan?

Aku tak tahu stamina apa dia pakai. Cukup konsisten. Aku pernah juga nak maintain stamina macam itu,tapi gagal la bai. Memang makwe-makwe born to be a shopper .Kau kena ikut mana-mana makwa beli-belah satu kali. Tengok jauh mana kuat tenaga kau. Lepas itu baru lah kau boleh agak yang kau ni bukan hebat mana pun. 



Gila apa, kalau setakat naik tingkat 3 lepas itu, "eh? macam syok nak turun tingkat bawah lah! yay!" dan lepas itu tiba-tiba mencanak pula naik tinggkat 4 itu belum kira terer lagi. Yang lagi terer bila dah setat sarung kasut. Satu kedai ada 4-3 kasut dia terai. Satu kasut bila pakai campur belek-belek harga sama belek depan cermin, ada dalam 5 minit. Dah jadi 20 minit dalam satu kedai. Cuba pulak tokey banggunan tu suka akan kedai kasut jadi suka letak banyak kedai kasut. Kan meriah becak dekat ketiak kau tu.....berbunga. Baru kasut...cuba ajak tengok-tengok baju, Aku rasa kau dah boleh lepak makan mekdi dulu tepi mana.


Tapi bila kau nak duduk sahaja luar kedai sambil silang kaki, malas nak ikut makwe masuk satu kedai ke satu kedai...kau akan nampak muncung makwe tu cukup tajam. Nanti dia buat-buat tak ada mood nak beli belah. Nanti dia kata dia nak sangat sebenarnya benda itu tapi sebab malas layan, dia tak jadi beli. Lepas itu kau jangan tanya lah kenapa kau makan nasi rasa makan pasir.  

Aku macam dapat rumusan. Tenaga dan kuderat dalam badan ini macam minyak kereta juga. Bila kita bawak kereta lepas itu jalan raya macam haram banyak bumper, contoh dalam UTM. Memang kau bawak sikit-sikit kena break, sikit-sikit kena slow. Kereta viva yang jimat minyak pun nampak telan minyak macam air. Cuba bawa kereta untuk long distance, kan sambil bawak kau ukir senyuman sebab bar minyak degil sangat nak turun-turun. Jadinya, macam itu juga manusia, kejap kedai itu berhenti, jalan sikit nampak beg tangan berhenti, laju sikit jalan tapi tiba-tiba nampak SALE! pun berhenti....bengkok bai.

Jadi patut bila kau rasa nak ikut mana-mana makwe beli belah, kau dah boleh siap-siap jogging 2-3 pusing dalam taman dulu atau tekan tubi banyak mana yang patut supaya bagi diri kau steady.

22 comments:

anyss said...

Salam,
Hu hu hu sila! sila! sila tingkatkan stamina anda terutama setiap kali datangnya musim jualan hebat ;)

KeCiK said...

Agreed. Gua rasa juara iron man pon tak boleh buat macam diorang buat.

Pure energy comes from pure passion.

Miss Kira said...

hahaha.. betul2.. lps ni para lelaki silalah berstamina tinggi ya.. nk jd tkg angkat brg.. agagaga

cik ain said...

ngee!! kalau mcm tu laki2 kena g gym dulu b4 teman aweks shoping! haha ade kekuatan sikit, baru machoo

cKyN WaN said...

hahahaha kelakar gileeeeeeeeee~

nur.sa said...

hahaahha..

sama kes dengan lelaki jgk kalau datang gian nak merokok, tp time tu rokok takde. semua halangan sanggup tempuh utk dptkan sebatang rokok. betol tak?

:) lelaki dan pompuan sama2 hebat bila tiba bab yg dia suka.

ASaDa RyutaRo said...

hahahaha.. persediaan untuk si lelaki nak temankan wanita bershopping.. kena jogging dlu!

kiranya nak bershopping sabtu minggu depan, start isnin ni dah berjogging. nak maintain stamina bukan senang bai.. mau makan masa jugak tu..

mengalahkan atlet sukan komanwel! =P

Danial Ikhwan Jaafar said...

yang peliknya kan, ingatkan makin tua makin tak larat. cuba ko keluar teman mak ko pergi shopping. tak larat dah wei~ nak menangis aku dan abah aku dibuatnya.

chenta said...

entry tak boleh blah!kelakar tapi benar!hehehehehhe

tapi lagi tabik spring kat perempuan yang boleh shopping pakai heels 5inci tu hah!fuh~~!terer betol!

CikGadis said...

baru tau brtapa kuat semangat kental ny kitorg! haRharhaR!

yuzuki said...

hehehe..
tergelak lah baca entry..
:D

amira said...

well.. huhu.. baru nampak fakta ni?
yang bawa 3- 4 kilo dekat 5 bulan tu hape?..haha
super girl.. super women.. yang super strong di mana-mana!

Fina Sophie said...

kami mmg makhluk seksi paling hebat. dr segi emosi dan kemahuan, kami lebih hebat dari para lelaki sekalian. even tak cukup kuat dari segi kudrat pun.. :P

dah kawen nti rasalah n lihatlah pengorbanan the-woman-of-ur-life nti ;)

kusut said...

haha memang guys nampaknye kene pick up hobi baru la. shopping! jadik rival hehehe

MuJE said...

oh yeah! aku suka entri ni! tp mmg tak tahan shopping ngan pompuan ni.. kita tak ikut kang takot ilang kena culik plak.. sape nak jawab.. kalo ikot jd tensen plak..haha

humbleyat said...

alamk..bukti yg jelas kat atas2 ni, lelaki tak suka girlfriend shopping sakan sampai nak tercabut kaki...

kusut said...

@humbleyat one of those things yg guys kene learn to live with and girls kene tau that guys don't shop like they do IMHO

cik ain said...

gurl! carik la laki yg kuat stamina badan dan yang penting SUKE TEMAN GF dia COPING! ngee

hentakbelipat said...

kalau sekali sebulan boleh terima akal lagi yedak..ini pantang ade mase pun boleh hentam..perghhh..hahahaha

Aqeel said...

itu kalau beli, kalau window shopping bulan depan pulak beli lain cerita pulak tu haha.

window shopping tapi try mcm nak beli terus

r.k said...

steady la ! tapi bagi pengalaman ghua , bila ghua yang nak beli barang , Hati ghua kene redha la .. ala , selalu asik beliau je yang ada boyguard , bagi la lelaki pulak sometimes ..
apa , ingat perempuan je leceh nak shoping ?? lelaki pun ada nafsu terhadap material maa ..

Zulkifly Omar said...

dulu selalu teman unty aku shopping... wah penat gila..