Monday, October 25

Kongsi Knowledge - banners

kusut, G4, author blog kusut-blogs. lain2 info pasal kusut bleh cari kat blog tu ye



almost semua blog ade header banner btul tak? and aku rase ramai la yg rasa 'kalau boleh aku nak design banner sendiri' tapi kurang reti. even kalau dah buat pun end product dia kurang cun pulak

okeh, harini aku decide utk buat satu guideline utk buat banner yg proper la. guideline je bukan step-by-step tutorial utk guna certain program ye. yg tu aku sediakan link ke tutorial yg OK kat bawah.

jom mula




1) jenis banner yg nak buat
nak design banner (atau ape2 benda pun) kene tau jenis banner yg camne yg kita nak buat. jenis2 banner ade banyak tapi aku (IMO ye) group kan dlm 5 jenis utama which is text, minimalist, photo, corporate, dan advance banner

utk tak buat post kat sini terlalu panjang, aku ade buat satu post asing, penjelasan yg lebih detail sikit pasal jenis2 banner.. sile ke sana utk baca kalau berminat nk baca la.

2) warna
bila dah decide jenis banner, boleh la decide colour shceme banner tu. maknanye, pilih warna apa background banner tu (kalau gambar, biar ada satu warna yg utama), warna apa text banner tu. warna kene la saling 'kena' (complimentary) sesama sendiri. mcm pilih seluar baju yg nk pakai la. tengok blog cEro.. colourful tapi tak huru hara. tu contoh penggunaan colour yg best

3) saiz banner
pastikan width kawasan yg kita nak post banner tu biar boleh tau besar mana yg sesuai. contohnye, utk post kat blog 100penulis ni aku buat banner yg width dia 480px.

4) design
bila kita design banner, yg penting adelah kejelasan. gambar background yg dipilih jgn terlalu banyak objek.. and kalau boleh, pilih gambar yg ade negatif space (ruang kosong).

contoh gambar

kasik crop sikit

text yg kita nak letak tu kita isik dekat ruang yg memudahkan orang baca. warna pun pilih warna yg jelas.. jgn background warna putih, text warna putih jugak. serupa takyah letak text kan?



tips - kalau boleh, biar ada lebihan ruang kosong. tak rugi.. lagi cantik kadang2.

kalau guna program2 photoediting kan, senang2 je kita boleh tambah drop shadow, and efek2 lain yg fancy. cuba elakkan semua tu. cuba ye


***

utk tutorial camne nak guna program photo editing, kat bawah ni aku list kan. kalau ade nk mintak aku explain bleh tanye ye.. aku cuba la jawab kalau aku reti

utk photoshop users (english) - http://www.redbubble.com/people/khanagirl/journal/4088079-easy-guide-to-making-a-banner-with-a-photo-in-photoshop

utk photoscape usershttp://caersasuke.blogspot.com/2010/06/tutorial-membuat-banner-link-exchange.html

utk picasa users (english)http://memoriesoncloverlane.blogspot.com/2009/08/tutorial-on-how-to-make-blog-banner.html

slamat mencuba ye!

12 comments:

cEro said...

WAH!!
nama aku ada disebut dalam ni...

btw, header adalah ekspresi pertama pengunjung, sbb ia adalah mende pertama yg di'load'...


menarik header, menariklah impresi pertama..

nas said...

thenks 4 info...namun aku xbuat header/banner pon..takot blog berat nak loading...so aku xyah buat...letak tulisan je..hehehe


latest entri:

Dara Gersang

iEra naDira said...

header blog saya menarik tak? :D :D

Macam menyemak jea.. =.="

nur.sa said...

teringin nak buat banner menarik da bomm.. tapi,banyak kena belajar edit guna photoshop tu. hoho. masih dok explore lg. T_T

fariehan ibrahim said...

waaahhh~!
tutorial yg besh!
bley upgrade knowldge sy yg xtaw pape nie,
huuhu T_____T

kusut said...

@cEro
sokong! first impression, walaupun bukan teramat penting utk semua orang, tapi still sgt penting.

@nas
banner tu kalau tau cara dia, tambah 50kb je. tak lama pun nk load (gambar paling besar dlm entry ni 480x290 filesize cuma 30.3kb je)

@iera
dah cantik tu. i'd get rid of the small text :P tapi bukan major thing pun. suka font 'iman mutiara' tu

@nur.sa
nak design something bukan senang. so kalau ade inspirasi tu sangatlah membantu. kadang2 utk benda2 cam blog ni cari je ilham kat cover buku :P

@fariehan
thanks! takde la lengkap sgt pun. cuma satu guideline je yg harap2 bleh membantu sesape ^^

koshary said...

@kusut
" jgn background warna putih, text warna putih jugak. serupa takyah letak text kan?"- hehehe =D

cool!nice tutorial as always.=)

@nur.sa
tak guna photoshop pun takpe, selalu guna photoscape untuk fast and simple editing.

nak buat banner with photoscape pun sng sbnarnya! guna option page untuk gabung frame gmbar,or nak buat gif pun boleh. text editting pun mudah.

cubalah explore. =)

humbleyat said...

sy pun tengah mencri idea header yg ctik..tak datang ilham lagi kot..isk isk...

tq kusut for d info..:)

kusut said...

@koshary
thanks! and betul tu takyah guna photoshop pun takpe. guna photoscape atau picasa senang je aku rase (and not to mention freeware). pastu tutorial dia banyak

@humbleyat
no worries^^. idea header tengok kat cover buku ke cover cd ke hehe

Fina Sophie said...

i'll go for photoscape! XD

and thanks for sharing ur tips kusut!

kusut said...

@fina
pleasure!

nur.sa said...

try dah guna photoscape tapi bila saya save, tengok gambar dia tak berapa sharp pulak. anyway, thanks for the tutorial. sgt membantu utk newbie mcm saya.

haa.. cover buku ek? ok.
:)